SAES και Thales στην ανάπτυξη ενός νέου δικτύου εντοπισμού υποβρυχίων

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της αμυντικής έκθεσης Feindef 2021 που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στη Μαδρίτη και περιλαμβάνει συνεργασία της ισπανικής και της γαλλικής εταιρίας σε μια σειρά θεμάτων ASW (Anti-Submarine Warfare).

Ο λόγος για το SonoFlash Sonobuoy Processing (SFSP), μια τεχνολογία αιχμής της SAES που από χθες συμμετέχει και η Thales, θα αποτελέσει άλλον ένα εχθρό των υποβρυχίων διεθνώς, καθώς μιλάμε κυριολεκτικά για buoy τα οποία θα είναι προσκολλημένα σε σημαδούρες με ηλεκτρονικά συστήματα αναμετάδοσης στοιχείων για το ηχητικό «αποτύπωμα» μιας συγκεκριμένης περιοχής.

SonoFlash Sonobuoy Processing (SFSP)

Πιο συγκεκριμένα η SAES & η Thales έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα του ASW ως μέρος της παγκόσμιας εμπορικής συνεργασίας που ενισχύουν και οι δύο εταιρείες, ειδικότερα στο πλαίσιο των SonoFlash και Dipping Sonar. Το SonoFlash είναι μια νέα γενιά ενεργών και παθητικών ηχοσημαδούρων που θα αναπτυχθούν από αεροσκάφη σταθερής και περιστροφικής πτέρυγας, καθώς και UAV (MALE) για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το SFSP θα αποτελούσε μια εξαιρετική επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, και ειδικά για τα ASW ελικόπτερα S-70B6 και MH-60R που εάν συνδυαστούν με την αγορά AWHero (Δείτε το άρθρο μας για το θέμα ΕΔΩ) και τα P-3B Orion που παρέλαβε η Ελλάδα, τα τουρκικά υποβρύχια δεν θα μπορούν να φύγουν από την ασφάλεια που θα τους παρέχει ο Τουρκικός στόλος. Εάν δε συνδυαστούν με ένα ικανό στόλο επιφανείας με αναβαθμισμένες MEKO (Δείτε το άρθρο μας για το θέμα ΕΔΩ), και νέες κορβέτες (Δείτε το άρθρο μα για το θέμα ΕΔΩ), τότε θα μιλάμε για πλήρη εξουδετέρωση όποιου υποβρυχίου εισέλθει στο Αιγαίο.

Το SonoFlash Sonobuoy Processing (SFSP) σε έκθεση. Θα αποτελέσει κλειδή για τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.

Το πρώτο ναυτικό που θα κάνει χρήση του SFSP πρόκειται να είναι το Γαλλικό ναυτικό, το οποίο θα παραλάβει τα πρώτα πρωτότυπα το 2022 για επιχειρησιακές δοκιμές, η γραμμή παραγωγής θα ξεκινήσει και θα λειτουργεί το 2023, η παραγωγή προ-σειράς θα ξεκινήσει το 2024. Η μαζική παραγωγή καθώς και οι αρχικές παραδόσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το 2025. Το SFSP είναι προγραμματισμένο να εξοπλίσει τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας ATL2 (MPA) και στο θαλάσσιο ελικόπτερο NH90 NFH. Ενώ το Royal Navy, το Αυστραλιανό ναυτικό, ακόμα και το US Navy εξετάζουν την περίπτωση του SFSP για αξιοποίηση και στο δικό τους ναυτικό.

Σύμφωνα με την Thales, ο πρωτοποριακός σχεδιασμός και η προηγμένη τεχνολογία του SonoFlash ενσωματώνουν πολλά βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν απαράμιλλη απόδοση. Οι σημερινοί σημαντήρες είναι είτε παθητικοί είτε ενεργοί, αλλά το SFSP  συνδυάζει τους δύο τρόπους λειτουργίας σε ένα μόνο ηχοσημαδούρα: έναν βέλτιστο, ισχυρό πομπό χαμηλής συχνότητας και έναν παθητικό δέκτη με υψηλό κέρδος κατευθυντικότητας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο δυνατοτήτων με την υψηλή αντοχή κάνει τη σημαδούρα SonoFlash πολύ ευέλικτη.

Array