ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - 07/11/2021. Συντάκτης: Defendia Newsroom
Στο παρελθόν το Defendia είχε ασχοληθεί με το ιταλικό AWHero RUAS (Rotary Uncrewed Aerial System), ένα πραγματικά ρηξικέλευθο σύστημα και πρόσφατα πήρε στρατιωτική άδεια για χρήση (δείτε το άρθρο ΕΔΩ).
Η αγορά των φρεγατών FDI HN άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στις Ένοπλες δυνάμεις για το κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου στο Αιγαίο, η Ελλάδα έχει κάνει κάποιες πολύ καλές κινήσεις στο θέμα των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων με την αγορά 7 MH-60R του αμερικανικού ναυτικού, και την αγορά των 2 P-3B Orion, που θα ενεργήσουν καταλυτικά στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι βασικό: Το Αιγαίο είναι μια κλειστή θάλασσα, και ναι με η ΠΑ θα μπορεί να το καλύψει, όμως και οι Βρετανοί στα Φώκλαντ είχαν αεροπορική κάλυψη, κι όμως έχασαν 5 πολεμικά πλοία, τα 3 εκ των οποίων από βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία έριχναν τα A-4 Skyhawk, αεροπλάνα 20 ετών παλιά το 1982, ενάντια σε AAW αντιτορπιλικά. Οπότε όπως αντιλαμβανόμαστε, η ισχύς της ΠΑ και μόνο δεν θα μας σώσει, και τυχόν πλήγμα θα επέφερε ανυπολόγιστη ζημιά στα υπερπολύτιμα MH-60R του ΠΝ.
Μια ενδιαφέρουσα λύση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η χρήση RUAS σε ρόλο, ώστε να απονηώνεται από την φρεγάτα το εν λόγω σύστημα και να εκτελεί αποστολές εντοπισμού εχθρικών υποβρυχίων, ρόλο τον οποίο το AWHero μπορεί να εκτελέσει με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα. Το ΠΝ πρέπει να προστατέψει τα ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα και μέσα, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση να εντοπίσει τα τουρκικά υποβρύχια, που παρεμπιπτόντως βάζουν σε υπηρεσία τα 2 πρώτα από τα 6 συνολικά 214T που παρήγγειλε η Τουρκία.
Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι ένα πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ζήτημα, και η χρήση των RUAS είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, όταν η Τουρκία επεκτείνει μαζικά τον στόλο των δικών της Bayraktar UAV, Akinci UCAV και to Aksungur MALE UAV. Το χαμηλό κόστος, σε συνάρτηση με την φθηνή συντήρηση και τον υψηλό αριθμό αποστολών που μπορεί να εκτελέσει το καθιστά ένα πολύτιμο asset για κάθε ναυτικό, ενώ σε περίπτωση καταστροφή της πλατφόρμας ελέγχου, το Hero θα μπορεί να περάσει στον έλεγχο μια άλλης πλατφόρμας που θα βρίσκεται εντός του βεληνεκούς του Link 16/22 που θα φέρει το RUAS.
Η κατασκευάστρια εταιρία Leonardo, αναφέρει ότι το Hero μπορεί πέρα από ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, να εκτελέσει precision hits σε naval vessels με εκρηκτικά πυρομαχικά, μπορεί να δώσει τακτική 3D εικόνα από το πεδίο μάχης, με ελάχιστο operational cost. Στόχος των RUAS είναι να αποτελέσουν data fusion assets με χαμηλό κόστος και πρακτικά αδύνατο να εντοπιστούν από την εχθρική αεράμυνα ή/και τα εχθρικά ραντάρ SMART-S MkII που διαθέτουν τα πλοία του τουρκικού ναυτικού, πράγμα που θα έδινε πρωτόγνωρες δυνατότητες ναυτικού εντοπισμού στο ΠΝ.
Array