C-130: Ώρα Μηδέν

Η πρόσφατη κρίση στην Τουρκία με τον σεισμό έδειξε τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπόνηση ενός οργανωμένου μακροπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδιασμού. Πριν λίγες ημέρες η Β’ ΕΜΑΚ κλήθηκε να μεταφερθεί στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας που χτυπήθηκε από σεισμό. Το πως και το γιατί στείλαμε τις εν λόγω δυνάμεις το καταλαβαίνουμε όλοι, η Ελλάδα δεν είναι Αφγανιστάν και θέλει να βοηθήσει τους γείτονες της, όποτε εκείνη το έχουν ανάγκη. Καθώς λοιπόν η Β’ ΕΜΑΚ βρισκόνταν καθ’οδόν για την Τουρκία, διαπιστώθηκε ότι το C-130 της ΠΑ που την μετέφερε είχε βλάβη και η Β’ αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Τουρκία με C-27J, αφήνοντας πίσω τα βαριά μέσα της!

Η κατάσταση των τελευταίων 15 ετών έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή την Πολεμική Αεροπορία να αδυνατεί να εκτελέσει την αποστολή της και να μεταφέρει εν καιρώ ειρήνης απλούς διασώστες. Ζούμε τραγικές μέρες οι οποίες έδειξαν το μεγάλο πρόβλημα κατανόησης που υπάρχει στις τάξης της ΠΑ, αλλά και του ΥΕΘΑ όσων αφορά τις ανάγκες της ΠΑ. Δεν επιτρέπεται ο στόλος των C-130 να είναι καθηλωμένος, η ΕΑΒ να μη μπορεί να επιδιορθώσει αποτελεσματικά ούτε σαίτα, η συντήρηση των C-27J να μην έχει προχωρήσει ούτε στο κατ’ελάχιστο εδώ και 2 χρόνια, τα ΑΣΕΠΕ να είναι στα όρια της επιχειρησιακής τους ζωής, η συντήρηση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού να γίνεται με κανιβαλισμό από άλλα ελικόπτερα και ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε συμφωνία για F-35!

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για άμεση αγορά 4+2 μεταχειρισμένων C-130J από την Ιταλία και η σκέψη για αγορά 4+2 καινούργιων C-130J από την Lockheed Martin είναι θετική εξέλιξη και δείχνει την διάθεση του Πρωθυπουργού να επιλυθεί το ζήτημα. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο απλή, η ΕΑΒ βρίσκεται σε φάση ιδιωτικοποίησης, κυρίως γιατί η κατάσταση με τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι καίριας σημασίας να μη περιοριστεί η πολιτική ηγεσία σε μικρές κινήσεις ένεκα των εκλογών, αλλά στην εκπόνηση οργανωμένου σχεδίου αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων:

  • Εξυγίανση της ΕΑΒ και συμμετοχή εγχώριων ιδιωτικών εταιρειών στην συντήρηση-αναβάθμιση των πτητικών μέσων της ΠΑ και της ΑΣ.
  • Ομογενοποίηση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών της ΠΑ για την βελτίωση των διαθεσιμοτήτων.
  • Έρευνα για την δυνατότητα ανταλλαγής C-27J με C-130 ή εναλλακτικά με πώληση των C-27J, για αγορά μεταχειρισμένων C-130.
  • Άμεση υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ΕΑΒ με ιδιωτικές εταιρείες για την συντήρηση του υφιστάμενου υλικού.
  • Μείωση των κονδυλίων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπέρ της συντήρησης των πτητικών μέσων της ΠΑ.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδειξαν το πόσο σημαντικό είναι το Tactical Airlift, όχι μόνο για στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και για την διαχείριση φυσικών καταστροφών, την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ δυνάμεων στο έδαφος. Αν πχ η ΠΑ έπρεπε να μεταφέρει στρατιώτες στην Κύπρο ή σε κάποιο νησί του Αιγαίου και η κατάσταση ήταν αυτή που ζήσαμε, το πιθανότερο είναι ο στόλος των C-130 να ήταν καθηλωμένος, καθιστώντας μονάδες όπως η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το ΕΤΑ, κάτι λιγότερο από την ΕΚΑΜ, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Array