Ισχύς δια της Γνώσεως

Του Σταύρου Λαφατζή

Από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα η ανάγκη κάθε πολιτισμού να αμυνθεί για την επιβίωση του, από τον εχθρό, καθώς και στην σημερινή εποχή όπου για να έχεις καθοριστικό ρόλο στην γεωστρατηγική και γεωπολιτική σκακιέρα αλλά και στα θέματα ενέργειας, επιβάλλονται οι στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις, όπου η εθνική πυξίδα θα υποδείξει ως προτεραιότητα. Βλέπουμε όμως κατά καιρούς να γινόμαστε μάρτυρες σε μεγάλες στρατιωτικές ανατροπές στο πεδίο της μάχης. Μικροί σχηματισμοί στρατού με μικρότερες διαθεσιμότητες μονάδων επιφανείας (πλοία) και αεροπορίας να καθηλώνουν τον αντίπαλο που έχει μεγαλύτερους αριθμούς τεθωρακισμένων, μαχητικών και ναυτικού. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ας υποθέσουμε ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κάθε πλευρά είτε ο εχθρός είτε ο αμυνόμενος θα πάρουν υπόψιν τις γεωμορφολογίες του εδάφους, την εποχή (καλοκαίρι ή χειμώνας) άρα συνεπώς και τις καιρικές συνθήκες. Ως αναφορά την ξηρά, έαν στην περιοχή υπάρχει γεωργική κινητικότητα και δίνω ως παράδειγμα την καλλιέργεια ρυζιού που υπάρχει στην περιοχή του Έβρου και συγκεκριμένα στις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, όπου βρίσκεται μια τεράστια πεδιάδα με καλλιέργεια ρυζιού.

Τι σημαίνει αυτό?Στην καλλιέργεια ρυζιού τα χωράφια είναι καλυμμένα μόνιμα με νερό και η στάθμη να μην πέφτει κάτω από το μισό του μέτρου. Σκεφτείτε λοιπόν μια Ίλη αρμάτων Leo 2A4 ή Atlay να περνάει από την περιοχή αυτήν, πολύ απλά θα γίνει ένας άψογος στόχος για το πυροβολικό του Δ’  Σώματος Στρατού.

Γεωγραφία Νομού Έβρου.

Φανταστείτε λοιπόν όλη την ανατολική Θράκη έναν απέραντο Βάλτο, με λίγα λόγια κάθε εχθρική κίνηση στρατευμάτων θα ήταν απαγορευτική. Αφού λοιπόν υποθέσουμε ότι όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψιν, θα σας εξηγήσω πως μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η πιο «αδύνατη» στρατιωτικά σε αριθμούς χώρα θα μπορέσει να πλήξει σε νευραλγικά σημεία τον εχθρό και στην συνέχεια να τον καθηλώσει. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε μια φράση “ος τα πανθ’οράδηλαδή “βλέπω τα πάντα”, η φράση αυτή ανήκει στον αρχαίο Έλληνα ποιητή Μένανδρο. Έτσι ακριβώς και τα στρατεύματα πρέπει να βλέπουν τα πάντα και να γνωρίζουν και στο δικό τους στράτευμα και στο εχθρικό πρέπει να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης. Οι μυστικές υπηρεσίες να έχουν φροντίσει εκ των προτέρων να γνωρίζουν τις μετακινήσεις του εχθρικού στρατεύματος και τους ελιγμούς του, διότι όποιος κατέχει πρώτος την “πληροφορία” αυτός θα νικήσει, όποιο στράτευμα μάθει πρώτο την πληροφορία για το που βρίσκεται ο εχθρός τι σκοπεύει να κάνει, τότε η νίκη θα έρθει ανεξαρτήτως στρατιωτικού μεγέθους και δύναμης της χώρας, σκοπός είναι από τον Δεκανέα ασυρματιστή μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες να υπάρχει αστραπιαία αντίδραση και μεταβίβαση πληροφορίας. Περιττό να αναφέρουμε πως οι Ναζί στον Β’ Π.Π. είχαν μια κορυφαία κρυπτογράφηση ονόματι  “Enigma” με αποτέλεσμα να μην ήταν εύκολη η δουλειά της κατασκοπείας στις πληροφορίες κα τις τηλεπικοινωνίες τους.

Kriegsmarine (Naval) Enigma — M4

Ας έρθουμε στην σημερινή εποχή όπου δεν υπάρχει το ίδιο δόγμα στους τακτικούς πολέμους, δηλαδή συμμετοχή μεγάλων αριθμών τεθωρακισμένων και μαχητικών καθώς και πεζοπόρων τμημάτων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρόοδο της τεχνολογίας, πλέον ένα σμήνος μαχητικών ας υποθέσουμε 12, μπορούν με την σημερινή τεχνολογία να γονατίσουν μια ολόκληρη χώρα με στρατηγικά πλήγματα σε αεροδρόμια, υποδομές ενέργειας και ναυστάθμους. Φυσικά
αρκεί μόνο να υπάρχει η δυνατότητα να φέρουν τα μαχητικά τους στρατηγικούς πυραύλους
SCALP-EG, JSOW καθώς και Exocet/Harpoon για δυνατότητες προσβολής κατά του εχθρικού στόλου. Δυνατότητες τις οποίες η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει. Είναι όμως αυτό αρκετό? Φυσικά και όχι! Το πρόσφατο παρελθόν, μας δίδαξε ακόμη έναν πολύ βασικό παράγοντα δύναμης καθώς και αποτροπής που χρειάζεται να υπάρχει. Έαν θέλουμε να λέμε πως βρισκόμαστε σε κράτος, ένας παράγοντας που δυστυχώς αργήσαμε να καταλάβουμε και πολύ φοβάμαι πως κάνουμε ακόμα πως δεν καταλαβαίνουμε και αναφέρομαστε στην λειτουργία και στον ρόλο που έχει η Ε.Υ.Π οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Είναι μεγάλη ήττα μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να έχει σε δεύτερη και τρίτη τύχη τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών της με αποτέλεσμα να το πληρώσουμε το 1996 στα Ίμια (και όχι μόνο).

AGM-154A Joint Standoff Weapon [JSOW]

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σε πρώτη φάση μπορούμε να δούμε πως το προσωπικό της Ε.Υ.Π στελεχώνεται με 80% με στελέχη της αστυνομίας και κατά 20% (στην καλύτερη) με στελέχη του Ελληνικού Στρατού, έτσι διαπιστώνουμε για αρχή πως ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών επικεντρώνεται στην αντιτρομοκρατία και λιγότερο στην στρατηγική κατασκοπία και αντικατασκοπία. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως. Η εναλλαγή αυτή στην στελέχωση της ΕΥΠ ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80’ με αργές του 90’ μια εναλλαγή στο προσωπικό που εύχομαι να μην την πληρώσουμε ακριβά με απώλεια εδάφους και εθνικής κυριαρχίας. Η εθνική ασφάλεια της χώρας καθώς και η σωστή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών είναι ένα πολύ «ακριβό σπορ» το οποίο δεν μπορούν να ακολουθήσουν οι
πολιτικοί άρχοντες της αντιπολίτευσης της χώρας, διότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας σου γίνονται αντικείμενο αντιπολίτευσης προσπαθώντας να υπάρξει πολιτικό κέρδος
για λίγα «ψηφαλάκια», ζητώντας να υπάρξει εξεταστική επιτροπή για πιο πράγμα ακριβώς; για το πως δουλεύει η αντικατασκοπεία στη χώρα; Συγνώμη, τύφλα να έχουν και οι εχθροί της χώρας όταν έχει τέτοια αντιπολίτευση στο Ελληνικό κοινοβούλιο με πολιτικούς να θέλουν να γελοιοποιήσουν και να «κόψουν» τα ήδη κομμένα χέρια των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Πρέπει να πούμε μια αλήθεια, η εθνική ασφάλεια της χώρας κινδυνεύει από δωσίλογους και πληροφοριοδότες του εχθρού οι οποίοι βρίσκονται υπό το κάλυμμα του πολιτικού, στρατιωτικού είτε του αστυνομικού και όχι του κρεοπώλη ή του μανάβη. Οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να υποψιάζονται τους πάντες, διότι μόνο όταν υπάρξει σωστή δομή στις μυστικές υπηρεσίες και ελευθερία αποφάσεων και κινήσεων μπορούν και οι ένοπλες δυνάμεις να κάνουν σωστά και αποτελεσματικά το καθήκον τους. Υπάρχει μια αρχαία Κινέζικη παροιμία που λέει: «Έφυγε το καρφί από το πέταλο του αλόγου, το πέταλο χάθηκε και το άλογο κούτσαινε, το άλογο δεν μπορούσε να περπατήσει με αποτέλεσμα να μην παραδώσει το γράμμα στον Βασιλιά, το γράμμα δεν παραδόθηκε στον Βασιλιά, με αποτέλεσμα να χαθεί ο πόλεμος».

Array