Το AWHero μη-επανδρωμένο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο της Leonardo, πήρε στρατιωτική πιστοποίηση

Το AWHero RUAS (Rotary Uncrewed Aerial System) του Leonardo έχει λάβει βασική στρατιωτική πιστοποίηση από την ιταλική DAAA (Direzione degli Armamenti Aeronautici e per l’Aeronavigabilità), τη Διεύθυνση Αεροπορικών Εξοπλισμών και Αξιοπλοΐας. Αυτό το επίτευγμα σηματοδοτεί την πρώτη στρατιωτική πιστοποίηση στον κόσμο για ένα RUAS στην κατηγορία των 200 κιλών.

Δελτίο τύπου Leonardo

“Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η παραγωγή και η υποστήριξη του AWHero πληρούν τις απαιτήσεις της στρατιωτικής αρχής αξιοπλοΐας παρέχοντας τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας αποστολής στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική πιστοποίηση περιλαμβάνει εκκινήσεις και αναδεικνύει τη στιβαρότητα των κριτηρίων και της προσέγγισης σχεδιασμού της AWHero, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη, ενσωμάτωση και επικύρωση διευρυμένων δυνατοτήτων σχεδιασμένων και προγραμματισμένων για το σύστημα. Αυτή η στρατιωτική πιστοποίηση βασίζεται επίσης σε στοιχεία του παγκοσμίως αναγνωρισμένου προτύπου STANAG4702.

Η σχεδίαση του AWHero αξιοποιεί τη δύναμη και την εκτενή εμπειρία του Leonardo στην ανάπτυξη στροφείων, την ενσωμάτωση συστήματος και τις επιχειρήσεις επιβίβασης ελικοπτέρων. Από το 2019, η πλατφόρμα πραγματοποιεί επιδείξεις ικανότητας θαλάσσιας επιτήρησης σε πλοία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας OCEAN2020, του στρατηγικού ερευνητικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την τεχνολογία ναυτικής επιτήρησης και την ασφάλεια στη θάλασσα, που περιλαμβάνει 43 οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη και με επικεφαλής τον Leonardo.

Το AWHero αξιολογείται και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Η ομάδα της Northrop Grumman Australia και του Leonardo Australia προκρίθηκε για να προχωρήσει στην επόμενη φάση του προγράμματος SEA129 Phase 5 για την απόκτηση ενός θαλάσσιου μη πληρώματος εναέριου συστήματος σχεδιασμένου να παρέχει δυνατότητα ανάπτυξης πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης και στόχευσης στο Βασιλικό Αυστραλιανό Ναυτικό. ΕΤΡΕΞΑ). Η πρόταση Northrop Grumman και Leonardo θα ενισχύσει τα αποτελέσματα ικανότητας και τη λήψη τακτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια των θαλάσσιων επιχειρήσεων RAN.

Η Leonardo είναι η μόνη εταιρεία στην Ευρώπη που είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σχεδιάζοντας και αναπτύσσοντας όλα τα στοιχεία των μη επανδρωμένων συστημάτων: πλατφόρμες, αισθητήρες, συστήματα αποστολής, σταθμούς ελέγχου και προσφέρει στους πελάτες πιστοποιημένη ικανότητα χαμηλού κινδύνου, υψηλής αποτελεσματικότητας, πλήρως ενσωματωμένη.

Ο Leonardo είναι βασικός συνεργάτης και συνεισφέρει σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η τεχνογνωσία και οι δυνατότητες του Leonardo στον τομέα έχουν αποδειχθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια διεθνών ασκήσεων. Η Leonardo έχει αναπτύξει συστήματα και τεχνολογίες χωρίς πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων anti-drone και συστημάτων διαχείρισης μη επανδρωμένης κυκλοφορίας (UTM).

Η συνεχής ανάπτυξη και ενσωμάτωση λύσεων αιχμής σε όλους τους τομείς τηλεχειριζόμενων και αυτόνομων/ημιαυτόνομων συστημάτων και τεχνολογιών αποτελεί βασικό στοιχείο του Στρατηγικού Σχεδίου του Leonardo BeTomorrow2030.”

Το σόναρ του AWHero.

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε την δυνατότητα αξιοποίησης του εν λόγω συστήματος στις ελληνικές MEKO, καθώς εάν αναβαθμιστούν τα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων επαρκώς (πχ Link 16/22, καλύτερο σύστημα μάχης, κτλ), τα πλοία θα αποκτήσουν ενισχυμένες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, και θα μπορούν να μειώσουν το επιχειρησιακό φορτίο των S-70 Aegean Hawk και των MH-60R, καθώς μιλάμε για ένα σύστημα με πολύ μικρό RCS, πρακτικά αόρατο στα εχθρικά ραντάρ, και με υψηλές δυνατότητες data gathering και ηλεκτρονικού πολέμου.

Array