Νέες Κορβέτες για το ΠΝ (Γ’ Μέρος): Η βέλτιστη επιλογή και οι αξιόλογες προτάσεις

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ανάλυσης μας θα εξηγήσουμε γιατί το ΠΝ κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή, την επιλογή που θα πλαισιώσει τις ελληνικές FDI HN και θα μας δώσει ένα πλοίο που θα μπορεί κυριολεκτικά να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στόλο, χωρίς την FDI. Προφανώς οι αναγνώστες μας θα έχουν διαβάσει το πρώτο μέρος (δείτε ΕΔΩ), που αναφερόμαστε στις επιχειρησιακές ανάγκες του πλοίου και τους όρους για να ανοίξει η συζήτηση, ενώ στο δεύτερο μέρος (δείτε ΕΔΩ), παρουσιάσαμε τις περισσότερες (αν όχι όλες) από τις επιλογές μας ως Ελλάδα και ΠΝ.

Νέες κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό (Μέρος Α’): Οι επιχειρησιακές ανάγκες

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι κανένα από τα πλοία που παρουσιάστηκαν από το Defendia.gr δεν ήταν «κακή» επιλογή, όλες οι επιλογές έχουν θετικά και αρνητικά ως πλοία και ως πλατφόρμες, το θέμα δεν είναι ποια είναι η καλύτερη, αλλά ποια είναι η καταλληλότερη για το ΠΝ. Θα θέλαμε να εστιάσουμε την σκέψη μας σε τρεις βασικούς άξονες για την επιλογή της Gowind, και τι θα θέλαμε να δούμε εμείς ως Defendia.gr από αυτό το εξαιρετικό πλοίο:

Interconnectibility (Διασυνδεσημότητα)

Το ΠΝ σε λίγα χρόνια θα μπει σε μια νέα εποχή, οι ελληνικές FDI (γνωστές και ως Belharra) θα σημάνουν μεγάλες αλλαγές στην Αν. Μεσόγειο, καθώς η τεχνολογία που φέρουν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων με στην Τουρκία στην θάλασσα, όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω φωτογραφία, η FDI θα διαθέτει μια πλειάδα ψηφιακών συστημάτων και υποσυστημάτων:

FDI HN Systems and modules

Η FDI θα είναι ο κορμός του ΠΝ, θα επιχειρεί στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο φέροντας έναν τεράστιο αριθμό όπλων, όπλα τα οποία ελέγχονται από συστήματα τα οποία θα διαθέτει και η Gowind 2500 HN. Αυτή η ομοιογένεια συστημάτων software και hardware λειτουργειών θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Τουρκία, διότι πέρα από την Ελλάδα, καμία άλλη χώρα δεν θα γνωρίζει πως να αντιμετωπίσει αυτά τα assets, συν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις δυνατότητες που θα δώσουν οι Gowind στα Ελληνικά Rafale, ιδιαίτερα εάν μιλάμε για επιχειρήσεις TASMO και αεροπορικής υπεροχής. Το ραντάρ NS-100 (ή -200 με βάση κάποιες πηγές), που θα φέρει η Gowind θα είναι μακράν καλύτερο των SMART-S MkII που θα φέρουν οι τουρκικές φρεγάτες, και που είχαν και πολλές από τις άλλες επιλογές που αναλύαμε, θα αποτελέσει το ιδανικό συμπλήρωμα στο Sea Fire 500 των FDI, και θα δίνει τακτική εικόνα 3D για τους αεροπορικούς στόχους και 4D για τους στόχους επιφανείας (μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται και στόχοι στην ξηρά).

Σε ένα υποθετικό σενάριο ακόμα που η -2500 θα βρεθεί απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει θα είναι να δίνει στόχους στα υπόλοιπα μέσα του ΠΝ, και να λαμβάνει χώρα συντονισμένη επίθεση κατά των θέσεων του αντιπάλου, πχ κατά πολλαπλών αεροπορικών στόχων, η -2500 θα δίνει εικόνα μέσω του Link 16/22 που θα «φοράει» στα F-16/Rafale και οι εχθρικές δυνάμεις θα εξουδετερώνονται πριν προλάβουν να εκτελέσουν την αποστολή τους, καθώς η ΠΑ θα μπορεί να τους εξουδετερώσει, και ακόμα και η ΠΑ να μη μπορεί, θα είναι εύκολο για την Ελληνική αεράμυνα να ανοίξει πυρ κατά ανυποψίαστων τουρκικών F-16, πολλώ δε μάλλον κατά Su-25 και F-4 (να κάτι που δεν περίμενα ποτέ να πω).

Νέες κορβέτες για το ΠΝ (Μέρος Β’): Οι διαθέσιμες επιλογές

Στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου οι Gowind είναι τρομακτικά efficient, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΠΝ, ακόμα και τα Τ214 της χώρας μας τα βρίσκουν μπαστούνια με τα γαλλικά και ιταλικά πλοία που φέρουν 2 σόναρ (ένα τροπίδας και ένα μεταβαλλόμενου βάθους). Μας έχουν αναφέρει μάλιστα ότι στις ασκήσεις απέναντι σε Τ209, αυτά τα πλοία έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, και σχεδόν πάντα νικάνε, κάτι που λάβουμε ως δεδομένο, θα δούμε και από τις FDI HN, καθώς αποτελούν την συνέχεις της απόλυτα πετυχημένης σχεδίασης FREMM. Η συνεργασία που θα έχει η -2500 με τα 5 υποβρύχια με τεχνολογία AIP θα είναι θανατηφόρα για τον τουρκικό στόλο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι με μικρές τεχνικές μετατροπές, τόσο η -2500, όσο και οι Ελληνικές Super Vita, θα είναι σε θέση να φέρουν Exocet Block 3C SSM, κάτι που εάν πιστέψουμε τον κατασκευαστεί, θα σημαίνει ότι η Gowind θα είναι σε θέσει να καθοδηγήσει τους πυραύλους, όσο βρίσκονται ακόμα στον αέρα, ώστε να χτυπήσουν τους καλύτερους δυνατούς στόχους, ναι όταν λέμε πυραύλους, εννοούμε και αυτούς που θα ρίξουν οι ΤΠΚ, κάτι που αμφιβάλλουμε κατά πολύ ότι μπορεί να πετύχει ο τουρκικός Atmaca με το GENESIS που φέρουν τα τουρκικά πλοία.

Egyptian Gowind 2500

Ευελιξία κατασκευής

Η Gowind είναι μία από τις καλύτερές σχεδιάσεις κορβέτων διεθνώς for a good reason. Ανάλογα με τις ανάγκες και τα «θέλω» του εκάστοτε ναυτικού, μπορεί να προσαρμοστεί και να φτάσει το επίπεδο δυνατοτήτων μιας πλήρως οπλισμένης φρεγάτας, πχ σύμφωνα με Γάλλους δημοσιογράφους της Naval Group, αντί για 2×8 κελιά SYLVER Α43 για Aster 15 ή MICA VL, μπορεί να φέρει 2×8 A50 κελιά, που διαθέτουν και οι FDI HN, μπορεί να φέρει ESM και ECM χωρίς αύξηση του εκτοπίσματος του πλοίου, αλλά μπορεί να τοποθετηθεί επάνω του και R/C-ECM/ESM, δίνοντας στο πλοίο ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW). Γενικά όπως μπορούμε να δούμε από τις περιπτώσεις των χωρών που αγόρασαν το πλοίο, η ναυπήγηση είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει με μεγάλη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς η Naval Group, προσπαθεί να εξελιχθεί σε μια εταιρία με παρουσία σε όλο τον κόσμο, και μέχρι στιγμής, μοιάζει να το πετυχαίνει.

Στο κομμάτι της ευελιξίας της σχεδίασης, είναι καλό να αναφέρουμε, ότι όπως και οι FDI, οι Gowind θα έχουν πολύ υψηλές προδιαγραφές ως σχεδίαση, έτσι ώστε σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει ποτέ να αναβαθμίσει τα πλοία, να υπάρχει η δυνατότητα αυτό να συμβεί άμεσα και με το μικρότερο δυνατό χρόνο παραμονής του πλοίου στο ναυπηγείο, καθώς τα νέα συστήματα που θα προσθέτονται στο πλοίο, θα είναι σε πλήρη επικοινωνία με τα ήδη υπάρχοντα modules και συστήματα, και θα μπορούν να συνδεθούν, και χάρη στις αναβαθμίσεις των software των πλοίων, να βελτιώνουν τα aspects στα οποία θεωρούν ότι μειονεκτούν, πχ το NS-100 μπορεί με μια μελλοντική αναβάθμιση του software, να αυξήσει την εμβέλεια του κατά 20-30%, ή το Kingklip Mk2 να είναι σε θέση να «κόβει» το wire μεταξύ μιας τορπίλης και ενός υποβρυχίου ή να μπερδεύει το seeker της τορπίλης. Όλες αυτές είναι τεχνολογίες τις οποίες μελετούν εταιρίες όπως η Airbus, η Naval Group, κτλ.

Egyptian Gowind “El Fateh” in Alexandria

Low cost – high value

Η τελευταία παράμετρος για την επιλογή της Gowind είναι κάπως πιο ιδιαίτερη, και έχει να κάνει με το κόστος και την αξία της ως σύστημα. Σίγουρα τα stats της τα έχουν πολλά πλοία, όμως μια ανταγωνιστική τιμή όπως τα 400 εκατομμύρια ανά πλοίο, δεν έχουν πολλά πλοία, όπως επίσης και αυτό που αναφέραμε: Συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στα πρότζεκτ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι η -2500 είναι ένα high value asset, στην τιμή που μπορεί να υποστηρίξει το ΠΝ, και να ναυπηγηθούν τουλάχιστον 4 πλοία. Μακάρι το ΠΝ να πήγαινε και για περισσότερα, αλλά θεωρούμε ότι η οψιόν της 4ης FDI είναι καίριας σημασίας για το μέλλον του ΠΝ, και η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ παραμένει ένα θέμα δύσκολο και πολυεπίπεδο, με το ΓΕΝ να κρατάει τα χαρτιά του κλειστά προς το παρόν.

Η Gowind μπορεί να είναι έτοιμη σε 36 μήνες, που σημαίνει ότι εάν υπογράψουμε αύριο, το 2024 θα παραλάβουμε το πρώτο πλοίο, ακόμα και με αλλαγές, προσθέσεις, κτλ., το πλοίο θα είναι έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ΠΝ, υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες και πολύτιμες όταν ο στόλος επιφανείας είναι στα όρια της κατάρρευσης, αν δεν τα έχει ξεπεράσει πάντα…

Μακάρι η Ελλάδα να είχε ατελείωτα λεφτά και να αγοράζαμε/ναυπηγούσαμε 9 FDI HN ή Arleigh Burke ή οτιδήποτε αρέσει στον καθένα και την καθεμιά μας, όμως 1+1=2, το ΠΝ χρειάζεται άμεσα όπλα, χρειάζεται πλοία που θα μπορεί αν χρειαστεί να ναυπηγήσει ακόμα περισσότερα, και αν ρωτάτε εμάς, θεωρούμε ότι το ΠΝ πρέπει να πάει για 6 κορβέτες ή έστω 4+2 οψιόν, ώστε το ναυπηγικό πρόγραμμα να είναι μακροπρόθεσμο, και να πείσει τους Γάλλους ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και στην συμπαραγωγή high-end οπλικών συστημάτων.

Thales NS-100 4D AESA radar

Αντί επιλόγου…

Πολλοί φίλοι του Defendia θα παραξενευτούν με αυτό που θα πούμε, αλλά μόνο οι Gowind και οι FDI δεν θα φέρουν την άνοιξη, το ΠΝ χρειάζεται πλοία και μεταξύ των ΤΠΚ και κορβέτων, και στο Β’ μέρος της ανάλυσης μας, μιλήσαμε για τις πολύ ενδιαφέρουσες σουηδικές Visby, θεωρούμε ότι μια αγορά Visby και Gowind θα είναι θανατηφόρος συνδυασμός για το ΠΝ, μη ξεχνάτε άλλωστε ότι 5-6 Visby σε περίπτωση πολέμου, θα τα βάλουνε με όλο το ρωσικό στόλο της Βαλτικής, ε σκεφτείτε 4 από αυτές να πρέπει να χτυπήσουν 2-4 εχθρικά πλοία μόνο και να χαθούν μέσα στο Αιγαίο. Να πούμε ότι οι Τούρκοι διαθέτουν τέτοιου είδους πλοία, μεταξύ δηλαδή κορβέτων και ΤΠΚ, τις Burak (πρώην D’Estienne d’Ovres-class avisos), πλοία που συμπληρώνουν τον τουρκικό στόλο κορβέτων, άρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και την απειλή αυτή, όσο μικρή και να είναι και στην τελική να αποκτήσουμε το πάνω χέρι στις κορβέτες.