Operation Serval: Ο θρίαμβος των Γάλλων στο Μάλι

Η επιχείρηση Serval αποτέλεσε την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στα χρονικά της Γαλλίας από τον πόλεμο της Αλγερίας και το Ντιεν Μπιέν Φου. Τον Ιανουάριο του 2013, οι ισλαμιστές μαχητές που κατείχαν το βόρειο Μάλι εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση εναντίον του νότου που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Μάλι. Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, ο μεταβατικός πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ, φοβούμενος ότι ο στρατός δεν θα μπορούσε να αντέξει την επίθεση, υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Γαλλία και τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για στρατιωτική βοήθεια.

Τι θα κερδίσουν οι Ελληνικές δυνάμεις από την συμμετοχή στο Σαχέλ;

Στις 11 Ιανουαρίου 2013, ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ ανέπτυξε στρατεύματα στο Μάλι. Η παρέμβαση ονομάστηκε Επιχείρηση «Serval», από το όνομα μιας αγριόγατας της ερήμου. Μέσα σε λίγες μέρες, ένας συνδυασμός γαλλικής αεροπορίας και ειδικών δυνάμεων είχε καταφέρει να σταματήσει την επίθεση των ανταρτών, προξενώντας τους βαρύτατες απώλειες. Βασικές βόρειες πόλεις ανακαταλήφθηκαν από τα γαλλικά στρατεύματα. Εγκαταλείποντας την κίνησή τους νότια, οι μαχητές κατέφυγαν πίσω σε ασφαλή καταφύγια στα αφιλόξενα βουνά κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων του Μάλι με την Αλγερία και τον Νίγηρα.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τρεισήμισι μηνών, οι γαλλικές δυνάμεις και οι Αφρικανοί σύμμαχοί τους εντόπισαν τους αντάρτες και τους ενεπλάκησαν σε μάχες από κοντά. Τελικά, το ένα τρίτο των εκτιμώμενων 2.000 ισλαμιστών μαχητών πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν με ακόμα 430 να πιάνονται αιχμάλωτοι. Πολλοί άλλοι κατέφυγαν στον Νίγηρα και τη Λιβύη ή διαλύθηκαν στον τοπικό πληθυσμό του Μάλι για να γλιτώσουν. Έξι γαλλικοί στρατιώτες και, σύμφωνα με επίσημες μαρτυρίες, 38 στρατιώτες του Τσαντ σκοτώθηκαν στις μάχες κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Μαθήματα από τη Συρία: Οι Γάλλοι καταστρέφουν όχημα του ISIS με MILAN και Javelin

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος περίπου 5.100 Γάλλοι στρατιώτες, κυρίως των ειδικών δυνάμεων και της Λεγεώνας των Ξένων, ενώ μέρος στην επιχείρηση πήραν και τα Rafale της Armée de l’Air et de l’Espace  από τις γαλλικές βάσεις στο Μάλι και στη Σενεγάλη, αλλά και του Marine Nationale που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και έπληξαν στόχους στο έδαφος, σε συνεργασία με αμερικανικά assets. Η όλη επιχείρηση τακτικά ήταν μια απόλυτη επιτυχία, και έσωσε το Μάλι από το να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του ISIS.

Οι Γάλλοι όμως δεν έμεινα στις δάφνες του πολέμου, αλλά οργάνωσε λίγους μήνες μετά μια ακόμα μεγαλύτερη και πολυεθνική επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ την επιχείρηση Barkhane, καθώς πολλοί τζιχαντιστές είχαν ξεφύγει σε γειτονικές περιοχές, όπου και ο στρατός του Μάλι και της Γαλλίας δεν μπορούσε να παρέμβει. Στην εν λόγω επιχείρηση που «τρέχει» από το 2014, συμμετέχουν οι G5 Sahel (Μπουρκίνα Φάσο, Τσάντ, Νίγηρας, Μάλι και Μαυριτανία), οι χώρες που ελέγχουν το μεγαλύτερο γεωγραφικό κομμάτι του Σαχέλ, μαζί με την Γαλλία, η οποία διατηρεί στην περιοχή περί τους 5.000 στρατιώτες.

Αυτή η στρατιωτική επιτυχία των Γάλλων το 2013 στην επιχείρηση Serval, συνοδεύτηκε με την στρατηγική επιτυχία της διατήρησης της ειρήνης στην περιοχή, της στήριξης των γηγενών πολιτών στους Γάλλους στρατιώτες, όπως επίσης και την συνεργασία με πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε ολόκληρη την κεντρική Αφρική.

Array