Τι θα κερδίσουν οι Ελληνικές δυνάμεις από την συμμετοχή στο Σαχέλ;

Πριν μερικούς μήνες η Ελληνογαλλική συμφωνία για τα νέα πλοία ήταν στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Παράλληλα όμως ήταν στο επίκεντρο και το σύμφωνο άμυνας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής Ελληνικών δυνάμεων στο Σαχέλ, μια επαρχία του βορειοδυτικού Νίγηρα, αλλά και στο γειτονικό Μάλι, όπου μέχρι πρότινος οι Γάλλοι διατηρούσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μαθήματα από τη Συρία: Οι Γάλλοι καταστρέφουν όχημα του ISIS με MILAN και Javelin

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει μεγάλο πρόβλημα με το αξιόμαχο του, όσο και αν αυτό ενοχλεί πολλούς αναγνώστες μας, όταν σαν στρατός έχεις να εμπλακείς σε οποιαδήποτε μορφής στρατιωτική επιχείρηση από το 2012, όταν και εν τέλη αποχωρήσαμε από το Αφγανιστάν, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ αρνητικό για το αξιόμαχο ενός στρατού. Οι Τούρκοι αποκτούν στρατιωτική εμπειρία με συνεχίσεις επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, και Β. Ιράκ, και η Ελλάδα περιορίζεται σε ΤΑΜΣ και «Παρμενίωνα», καλός-χρυσός ο «Παρμενίωνας», αλλά άσκηση στην οποία διαρκώς κερδίζουμε, απλά δεν είναι άσκηση από ένα σημείο και μετά, είναι φαρσοκωμωδία.

Τι θα αποκτήσει λοιπόν η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις επιχειρήσεις των Γάλλων στην Αφρική; Ανάλογα με την αποστολή της είναι η σωστή απάντηση. Αν παραδείγματος χάρη πάμε στο Σαχέλ ή οπουδήποτε αλλού ως δύναμη αστυνόμευσης ή σε ρόλο ανεφοδιασμού, τότε δεν θα μάθουμε πολλά πράγματα, ούτε θα βελτιώσουμε την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων μας. Αν πάλι συγκροτήσουμε μία Task Force, η οποία θα αποτελείται, τόσο από ορεινούς καταδρομείς, αλεξιπτωτιστές και άντρες της ΔΥΚ, θα έχουμε μια ομάδα μάχης που θα μπορεί να λάβει μέρος σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εκκαθάρισης εστιών τρομοκρατών, αλλά και απελευθέρωσης ομήρων που μπορεί να απαχθούν από το Ισλαμικό Κράτος του Μάλι και του Νίγηρα. Ίσως θα ήταν καλή ευκαιρία και για ground strike operations με τα Ελληνικά και Γαλλικά Rafale ενάντια σε θέσεις του ISIS.

Είναι καίριας σημασίας το τι στρατό θέλουμε να έχουμε, μπορούμε να έχουμε έναν στρατό που να φοράει χακί, να παίρνει αστέρια και απλά να κερδίζει παραπάνω αστέρια και μετάλλια για να διασφαλίσει μια καλή σύνταξη ή ακόμα και ένα όμορφο κυβερνητικό κοστούμι, έναν στρατό που θα δίνει άδειες 5 και 6 μηνών σε στρατιώτες τις παραμεθορίου, επειδή χτύπησε το τηλέφωνο του πολιτικού, ή έναν στρατό που προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα και το τέρας της διεθνούς τρομοκρατίας. Αρνηθήκαμε να έχουμε ενεργότερο ρόλο στη Συρία, στη γειτονιά μας, και πλέον είναι πολύ αργά, γιατί αφού δεν πήγαμε εμείς στη Συρία, ήρθε η Συρία σε εμάς…

Πρόταση για επίδομα στα στελέχη του ΠΝ που βρίσκονται σε πλοία του Στόλου

Λυπούμαστε που χαλάμε την εικόνα που έχουν ορισμένοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά όταν το ΠΝ φτάνει στο σημείο να δωροδοκήσει τα στελέχη του για να υπηρετήσουν στα πλοία πρώτης γραμμής, όταν οι μονάδες των συνόρων στηρίζονται στους στρατιώτες που κάνουν την θητεία τους και το 2019-2020, μέσα σε λίγους μήνες 2 διοικητές της 114 ΠΜ παραιτήθηκαν για λόγους ευθιξίας από τις θέσεις τους, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Στρατός έχει μετατραπεί σε δημόσιο με χακί. Ευελπιστούμε η αποστολή στο Σαχέλ και στη Σαουδική Αραβία να είναι απλά η αρχή για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα σύγχρονο δόγμα, που θα τελειώσουμε με τους στρατιωτικούς κλάσης «πεταμένα χιλιάρικα».

Array