Η ώρα των Rafale: Ο νέος επιχειρησιακός «χάρτης» θωρακίζει τη χώρα από τις πολεμικές απειλές της Τουρκίας – Τα μυστικά της «φωλιάς» των Game Changer μαχητικών

Του Κώστα Σαρικά

Από τις 20 Ιανουαρίου αρχίζει ένας διπλός αγώνας δρόμου, τόσο στον αέρα και στα υπόστεγα της 114 Πτέρυγας Μάχης αλλά και στα επιχειρησιακά γραφεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ώρα των Rafale φτάνει και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας βρίσκεται κυριολεκτικά «στα κόκκινα» όχι μόνο για να υποδεχτεί στην Ελλάδα τα πρώτα έξι game changer μαχητικά αλλά και για να αρχίσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα των «μπλε» φτερών. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο κλιμάκιο των τεχνικών οι οποίοι «μυήθηκαν» από το περασμένο καλοκαίρι στα μυστικά των «ριπών» επιστρέφουν στην Ελλάδα και αμέσως πιάνουν δουλειά στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα για να προετοιμάσουν τη «φωλιά» των «Δελταπτέρυγων» έτσι ώστε στις 19 Ιανουαρίου όλα να είναι έτοιμα όταν τα έξι Rafale της HAF στον διάδρομο της καινούργιας τους Βάσης.

Egyptian Rafales

Πρόκειται για τους πλέον εκπαιδευμένους και έμπειρους τεχνικούς οι οποίοι πέρασαν με άριστα το εντατικό φροντιστήριο των Γάλλων της Dassault και της Armee D’el Air και επιστρέφουν έτοιμοι να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της υποστήριξης του καινούργιου πανίσχυρου όπλο της Πολεμικής Αεροπορίας.Τον ίδιο δρόμο προς την Τανάγρα θα ακολουθήσει σε τρεις εβδομάδες και το δεύτερο κλιμάκιο τεχνικών για να συγκροτηθεί η Τεχνική Βάση της πρώτης Πολεμικής Μοίρας Rafale της HAF.

Γάλλος π. πιλότος Rafale, μιλάει για την παρουσία των Καταριανών Rafale στην Τουρκία

Την ημέρα-ορόσημο για της αλλαγή σελίδας στην Πολεμική Αεροπορία τα έξι πρώτα μεταχειρισμένα Rafale-δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια-θα έχουν στα κόκπιτ τους Έλληνες αεροπόρους. Είναι αυτοί  που εκπαιδεύονται στους Γαλλικούς ουρανούς και πλέον θα αποτελέσουν τον πρώτο «πυρήνα» ιπτάμενων οι οποίοι σταδιακά με τη βοήθεια και των Γάλλων-όπου χρειαστεί- θα «στήσουν» την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» που περνά από τα Mirage 2000 στα Rafale. Kαι ακολουθώντας τους συμβολισμούς η Πολεμική Αεροπορία θα υποδεχτεί τις «ριπές» με Mirage όταν θα πετάξουν εντός του FIR Αθηνών για να σηματοδοτήσουν το άλμα στην επόμενη μέρα.

Μπορεί το Rafale να πετύχει αεροπορική άρνηση περιοχής στην Κύπρο;

Από τις 20 Ιανουαρίου αρχίζει ένας διπλός αγώνας δρόμου τόσο στον αέρα και στα υπόστεγα της 114 Πτέρυγας Μάχης αλλά και στα επιχειρησιακά γραφεία της Πολεμικής Αεροπορίας εκεί που χτυπά η «καρδιά» του σχεδιασμού του τρόπου με τον οποίο τα Ελληνικά «γεράκια» θα αντιμετωπίσουν κάθε σενάριο σύγκρουσης. Τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα των Rafale, το ραντάρ Aesa, το Spectra, τα αντίμετρα αλλά και τα πανίσχυρα όπλα τους με πρώτο τον «φονικό» Μeteor θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των ιπτάμενων σε πρώτη φάση και στη συνέχεια των Επιτελών αεροπόρων που σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις.

Ειδικά ο πύραυλος Meteor όπως ήδη έχουν διαπιστώσει οι Έλληνες ιπτάμενοι ανατρέπει όλα τα επιχειρησιακά σχέδια της HAF και αναγκάζει τα αρμόδια Στελέχη της να σχεδιάσουν από την αρχή τα σενάρια εμπλοκής πάνω από το Αιγαίο και συνολικά όπου κληθεί η HAF να επιχειρήσει. Η τεράστια απόσταση εμπλοκής των εχθρικών στόχων, δεκάδες μίλια μεγαλύτερη από αυτή που φτάνουν τα όπλα των Τουρκικών μαχητικών δίνει την ευκαιρία στην Πολεμική Αεροπορία να προσαρμόσει ουσιαστικά τον τρόπο που θα πολεμήσει πάνω στον πανίσχυρο πύραυλο αέρος-αέρος και στην πλατφόρμα του Rafale. Ακόμα και 24 μαχητικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά τονίζουν με νόημα τα Ελληνικά «γεράκια» ειδικά όταν θα μπορέσουν να συνεργαστούν με τα αναβαθμισμένα Viper.

Mirage 2000-9 των ΗΑΕ: Η μεγάλη ευκαιρία της ΠΑ

Array