Γάλλος π. πιλότος Rafale, μιλάει για την παρουσία των Καταριανών Rafale στην Τουρκία

Ο πρώην πιλότος της γαλλικής Armée de l’Air et de l’Espace και πρώην μέλος της ομάδας επιδείξεων της γαλλικής αεροπορίας Pierre-Henri “Ate” Chuet, πριν λίγες μέρες έκανε ένα βίντεο-ανάλυση για την παρουσία των καταριανών Rafale C στην Τουρκία, στα πλαίσια κοινών ασκήσεων με την Τουρκική πλευρά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κατάρ θα δημιουργήσει μια νέα στρατιωτική βάση συνεκπαίδευσης πιλότων στην Τουρκία (πιθανότατα στο Ικόνιο), όπου Τούρκοι πιλότοι θα έρθουν σε επαφή με τα γαλλικά μαχητικά Rafale, αλλά όπως λέει και ο Άτε, και με τα F-15 της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ.

Σύμφωνα με τον Άτε, οι Τούρκοι πιλότοι θα μάθουν πολλά για το Rafale από αυτές τις κοινές ασκήσεις, συγκεκριμένα ο Άτε πιστεύει ότι θα μάθουν περίπου το 70% των λειτουργιών του αεροσκάφους, καθώς θα μπορέσουν να «δούνε» την εμβέλεια του ραντάρ του, την ικανότητα ελιγμών του Rafale, κτλ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 18+6 ελληνικά Rafale θα είναι της έκδοσης F3R, η οποία εμπεριέχει αρκετές βελτιώσεις από την έκδοση που έχει αυτή τη στιγμή το Κατάρ, κάτι που όμως δεν μειώνει την σημασία των κοινών ασκήσεων Τούρκων και Καταριανών με Rafale και F-16.

Σύμφωνα πάντα με τον Άτε, τα γαλλικά μαχητικά αλλάζουν διαρκώς τρόπο εκπαίδευσης και τακτικές, με βάση το οπλοστάσιο τους, κάτι που θα επηρεαστεί σίγουρα, καθώς οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τον μακράς εμβέλειας πύραυλο αέρος-αέρος METEOR, ο οποίος και δεν υπάρχει επί του παρόντος στο οπλοστάσιο του Κατάρ.

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 (Ολόκληρο)

Παρά τις όποιες πληροφορίες πάρει η Τουρκία από τα Καταριανά Rafale, θεωρούμε ότι η αξία των Ελληνικών Rafale και των όπλων τους είναι αδιαπραγμάτευτη, η Τουρκία έχει πάρει μέρος σε πολλές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και έχει εκπαιδευτή και με Rafale, και με F-22, κτλ, αυτό δεν πάει να πει ότι η Τουρκία ξέρει όλα τα μυστικά του F-22.

Αν από την άλλη οι Καταριανοί δώσουν πρόσβαση στα μηχανικά εξαρτήματα και τα ευαίσθητα μέρη του αεροσκάφους, αυτό θα σημάνει διπλωματικό επεισόδιο με την Γαλλία, αλλά και την ίδια την Δύση, καθώς ποιος εγγυάται ότι δεν θα δώσει ανάλογες πληροφορίες για το F-15 ή και το Eurofighter στην Τουρκία;

Rafale με configuration ναυτικής άρνησης με 4 MICA, 2 δεξαμενές των 2000 λίτρων και έναν AM-39 Exocet

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην σχέση της με την Γαλλία και να ολοκληρώσει μελλοντικά την επένδυση στα Rafale, με την αγορά 18-24 επιπλέον αεροσκαφών Rafale, τα οποία θα καλύψουν το στρατηγικό κενό που θα αφήσει η απόσυρση παλαιότερων αεροσκαφών από την ΠΑ.

Το βίντεο του Ate: