Μπορεί το Rafale να πετύχει αεροπορική άρνηση περιοχής στην Κύπρο;

Η αγορά των 24 Rafale για την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) ήταν η σημαντικότερη αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από το μακρινό 1989 όταν τα πρώτα Mirage 2000 έφταναν στην αεροπορική βάση της Τανάγρα. Η εν λόγο αγορά έδωσε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, όπλα στην Ελλάδα για να μπορέσει να κινηθεί, τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο στρατιωτικό πεδίο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναλύσουμε την δυνατότητα αξιοποίησης του Rafale σε επιχειρήσεις TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations), η οποία όπως μαρτυρά η εμβέλεια (ρεαλιστική combat range 1.850km) και τα όπλα του (14 hardpoints για Meteor, MICA, AM-39, SCALP, κτλ.) είναι ικανή να φτάσει μέχρι την Κύπρο (800 χλμ από την ΑΒ στο Καστέλι). Ο βασικός λόγος που έγινε η αγορά των Rafale βέβαια είναι η υψηλή δυνατότητα καταστροφής επίγειων στόχων με χρήση υποστρατηγικών όπλων όπως ο SCALP-EG, όμως πιστεύουμε ότι ένα αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας όπως το Rafale, μπορεί να επιχειρήσει καλύτερα στο θέατρο επιχειρήσεων της Ανατολικής Μεσογείου, παρά στο «κλειστό» Αιγαίο όπου η τουρκική ΠΑ και αεράμυνα θα προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν αυτό το υπερπολίτιμο για την Ελλάδα asset.

Στην Κύπρο το Rafale δεν θα μπορεί να πετάξει ακριβώς επάνω από το νησί, ώστε να αποφύγει την εχθρική αεράμυνα και τα Τουρκικά μαχητικά και θα χρησιμοποιήσει τα όπλα του από μερική απόσταση, τουλάχιστον 20 χλμ, γεγονός που θα του δώσει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τις κατευθυνόμενες βόμβες AASM που έχουν εμβέλεια 60 χλμ από high altitude ρίψεις. Εκεί που το Rafale θα μπορεί όμως να χτυπήσει την τουρκική αεροπορία και το τουρκικό ναυτικό είναι στην Αν. Μεσόγειο, εκεί τα Rafale της ΠΑ θα φορτωθούν με 4 AM-39 Exocet και 2 MICA συν 2 εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων και θα βγούνε για να κυνηγήσουν τον τουρκικό στόλο, ο οποίος θα περιοριστεί σε επίπεδο μεγάλων μονάδων επιφανείας στις ναυτικές του βάσεις κοντά στην Αδάνα και περιμετρικά του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Προφανώς και τα εν λόγω Rafale θα έχουν και θα χρειάζονται διαρκή συνοδεία από F-16V και άλλα Rafale, φορτωμένα με AMRAAM και Meteor αντίστοιχα, που θα παρέχουν αεροπορική κάλυψη στα μαχητικά κρούσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα Rafale της ΠΑ πρέπει να αυξηθούν σε 48 από 24 που θα έχουμε ως Ελλάδα, ώστε να υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών, δυνατότητα ταυτόχρονων επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.

Array