Απόσυρση Mi-35 από την Εθνική Φρουρά, τι έρχεται;

Η σταδιακή απόσυρση των ρωσικών ελικοπτέρων Mi-35 από το οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), είναι κατά γενική ομολογία ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Το υψηλό κόστος συντήρησης, οι ελλείψεις ανταλλακτικών, αλλά και η διακοπή/μείωση των γραμμών παραγωγής, είναι χαρακτηριστικά τα οποία η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει δείξει σε πολλά πρότζεκτ της. Έτσι και στην περίπτωση των Mi-35, η Ρωσία δείχνει να θέλει να επενδύσει σε νέα πρότζεκτ (πχ Mi-28MN), και έτσι αυξάνει ραγδαία το κόστος συντήρησης. Έτσι το καλοκαίρι του 2021, η ΕΦ επέλεξε να κάνει την λογική επιλογή της απόσυρσης/πώλησης των ρωσικών γιγάντων, με το ερώτημα όμως να γεννιέται: Τι θα πρέπει να πάρει τώρα η ΕΦ;

Οι εξοπλισμοί για έναν στρατό είναι όπως η συντήρηση ενός αυτοκινήτου, αν αγοράσει κάποιος ένα πολύ ακριβό αυτοκίνητο με όλα του τα λεφτά, μετά δεν θα είναι σε θέση να το συντηρήσει, ειδικά αν τα ανταλλακτικά του έχουν υψηλό κόστος, ούτε επίσης να αγοράσει ένα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητο αν χρειάζεται να διανύει μεγάλες αποστάσεις. Το θέμα δεν είναι να πάρει κάποιος το καλύτερο ή το πιο φθηνό, αλλά να βρει πρώτα από όλα τι θέλει από το μέσο του, και να διαλέξει την πιο συμφέρουσα επιλογή που τον καλύπτει, ακριβώς το ίδιο ισχύει για τους εξοπλισμούς. Η Εθνική Φρουρά έχει ένα αμυντικό δόγμα (σε πρώτο επίπεδο έστω), αυτό φαίνεται από την δομή της, τον τρόπο λειτουργίας της και τα μέσα της σε σχέση με τις τουρκικές δυνάμεις στο νησί. Οπότε η όποια αγορά εξοπλιστικού θα πρέπει να βασίζετε σε αυτή την φιλοσοφία, οπότε λύσεις τύπου Eurocopter Tiger και AH-64 Apache είναι εκτός συζήτησης.

Βολή Iron Dome.

Έχει γίνει πολύ κουβέντα σε Ελλάδα και Κύπρο για το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome, το οποίο και προστάτεψε τον λαό του Ισραήλ από τις ρουκέτες των τρομοκρατών της Χαμάς και έδειξε στην πράξη την επιχειρησιακή του αξία. Πρόκειται για ένα σύστημα που εάν επιλεγεί από την ΕΦ, θα αποτελέσει «χαστούκι» στο τουρκικό πυροβολικό στο νησί, καθώς θα μειώσει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών κατευθυνόμενων πυρομαχικών όπως είναι τα Kuzgun, HGK-KGK-LGK και των βαλλιστικών πυραύλων τύπου Popeye II και SOM, οπότε θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη λύση για την ΕΦ, η οποία θα μπορέσει μαζί με το Iron Dome, να προμηθευτεί και το μικρότερο, αλλά επίσης σημαντικό Drone Dome, το οποίο θα γίνει ο κυνηγός των τουρκικών Akinci και Bayraktar.

Το Iron Dome κατταρίπτει ρουκέτες πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Ως σελίδα, θεωρούμε ότι η ΕΦ έχει και άλλες επιλογές πέρα από το Iron Dome για την αξιοποίηση των χρημάτων που θα περισσέψουν από τον κρατικό προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να γίνει η αγορά VL MICA NG από την Γαλλία, μιας και η ΕΦ έχει ήδη συμφωνήσει για νέα Mistral II, έτσι ώστε να υπάρξει ομοιογένεια στην χώρα προέλευσης των συστημάτων. Μια άλλη περίπτωση πολύ ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι η αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, πχ το Patriot PAC-3 MSE, το οποίο επιχειρησιακά θα ήταν ιδανικό για την ΕΦ και το οποίο αναλύσαμε σε προηγούμενο μας άρθρο, και θα άνοιγε τον δρόμο και για απόσυρση των ρωσικών Tor M1/2 και BUK που διαθέτει η ΕΦ, αλλά προφανώς αυτό εμπεριέχει πολιτικό ζήτημα και χρειάζεται να εξεταστεί ενδελεχώς από τις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

OH-58 Kiowa σε άσκηση.

Τέλος, εάν η ΕΦ επιμείνει στην ανάγκη προμήθειας επιθετικού ελικοπτέρου, θεωρούμε ως σελίδα ότι η ιδανική λύση θα ήταν τα AH-1 Cobra ή τα OH-58 Kiowa των ΗΠΑ, καθώς είναι μικρά, ευέλικτα, και μπορούν να συντηρηθούν πολύ πιο εύκολα και οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη επιλογή επιθετικού ελικοπτέρου. Στη σελίδα μας θα βρείτε άρθρο με πρόταση μας για το θέμα των επιθετικών ελικοπτέρων στην Κύπρο, όπου ουσιαστικά προτείναμε την μεταφορά ενός τάγματος επιθετικών ελικοπτέρων (ΤΕΕΠ) με OH-58D Kiowa της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) στο νησί για να καλυφθεί η ανάγκη σε επιθετικά ελικόπτερα της ΕΦ, και παράλληλα να ενισχυθεί η ΕΛΔΥΚ με ιπτάμενα μέσα. Προφανώς πολλοί αναγνώστες και φίλοι της σελίδας θα μας εξηγήσουν γιατί αυτό είναι πρακτικά πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο, όμως θα επαναλάβουμε αυτό που είπα με και στο άρθρο για τα Kiowa στην Κύπρο: Αν θέλουμε Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, πρέπει να κάνουμε κινήσεις προς αυτό, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος.

AH-1 Cobra σε προετοιμασία για επιχείρηση.

Array