Ελληνικά Patriot: Θα άξιζε μια αναβάθμιση;

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που διαθέτουν , ίσως το καλύτερο τακτικό αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλών ρόλων “Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target” ή αλλιώς PATRIOT όπως είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο. Τα ελληνικά Patriot αγοράστηκαν το 1998 και το 2003 ξεκίνησαν οι παραδόσεις στην 350 πτέρυγα κατευθυνόμενων βλημάτων. Τα πρώτα Patriot ανήκαν στην κατηγορία PAC-2/GEM, αργότερα μέρος τους αναβαθμίστηκε στο ανώτατο για την εποχή επίπεδο PAC-3. Από τότε τα συστήματα PAC-2/3 της Ελλάδας περιήλθαν σε μια ήπια επιχειρησιακή ζωή, μέχρι το 2020, όπου η Ελλάδα συμφώνησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας Patriot στην Σαουδική Αραβία, έναντι οικονομικού οφέλους.

Το σημαντικό ερώτημα στην περίπτωση των Patriot είναι η πιθανότητα αναβάθμισης των συστημάτων στο επίπεδο PAC-3 MSE (Missile System Enhancement), που κατά την κατασκευάστρια εταιρία Lockheed Martin, προσφέρει έως 50% μεγαλύτερη εμβέλεια στο βλήμα, η ευελιξία και το μέγιστο ύψος εμπλοκής στόχου του βλήματος PAC-3 αυξάνετε σημαντικά, ενώ τέλος δίνετε η δυνατότητα για τοποθέτηση 4 πυραύλων σε κάθε κάνιστρο του Patriot, δίνοντας έτσι 16 πυραύλους σε κάθε PAC-3 MSE. Όλες οι παραπάνω αναβαθμίσεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα Patriot του Αμερικανικού στρατού, οδηγούνται σε μια νέα φιλοσοφία αξιοποίησης στο πεδίο της μάχης, στοχεύοντας περισσότερο στην αντιμετώπιση της απειλής των βαλλιστικών και cruise πυραύλων και την προστασία υποδομών, παρά σε έναν παραδοσιακό ρόλο που έχουμε συνηθίσει από αντιαεροπορικά συστήματα όπως το τουρκικό S-400, που έχουν ως στόχο την κατάρριψη αεροσκαφών, παρά την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων. Το κόστος της αναβάθμισης θα κυμανθεί περί το 1-2 εκατομμύρια $ για το κάθε σύστημα PAC-2, που χάρη και στην νέα αμυντική συμγωνία μετις ΗΠΑ, η ΠΑ θα μπορεί να προμηθευτεί ευκολότερα και πιο άμεσα ανταλακτικά που έχει ανάγκη για τα αμερικανικά συστήματα της.

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια χάρη στις εταιρίες της, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο βαλλιστικών πυραύλων (Yildirim I/II, SOM, SLAM-ER, κτλ), ενώ παράλληλα προσπαθεί να επανδρώσει τα Akinci με τους εν λόγο πυραύλους. Ίσως ήρθε η ώρα για μια αλλαγή και στην δική μας φιλοσοφία όσων αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα, και να αναβαθμίσουμε τα PAC-2 στο επίπεδο PAC-3 MSE, ώστε να διαθέτουμε ομοιογένεια βλημάτων και συστημάτων, κάτι που εάν συνδυαστεί με αγορά μεσαίου βεληνεκούς αντιαεροπορικού συστήματος για αντικατάσταση των απαρχαιωμένων ρωσικών Tor M1 και OSA (πχ VL MICA NG), θα μας δώσει το πλεονέκτημα, τόσο στην αντιμετώπιση των απειλών επιπέδου UAV, όσο και στην αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων που ενδέχεται να χτυπήσουν τις κρίσιμες υποδομές της Ελλάδας.