ΑΜΥΝΑ - 19/10/2021. Συντάκτης: Defendia Newsroom
Το Bell OH-58D Kiowa Warrior (KW) είναι ένα από τα πιο διάσημα ελαφρά ελικόπτερα στον κόσμο, η φήμη αυτή του ελικοπτέρου δημιουργήθηκε εν πολλοίς από την συμμετοχή του στην Operation Desert Storm (DS), στην Iraqi Freedom και στην Μάχη του Μογκαντίσου (1993), όπου έδειξε την αξία του στο πεδίο της μάχης, καθώς είχε το χαμηλότερο ρυθμό συντήρησης ανάλογα με τις ώρες πτήσης σε όλη την εκστρατεία, συμπληρώνοντας μάλιστα 9.000 ώρες πτήσης κατά την DS, εκτελώντας τόσο αναγνωριστικές, όσο και επιχειρησιακές πτήσεις. Μάλιστα το 2013, η Bell δήλωσε ότι έπειτα από 820.000 ώρες επιχειρησιακών πτήσεων, τα OH-58D ήταν 90% επιχειρησιακά, ένα τρομακτικό νούμερο για όσους γνωρίζουν τις διαθεσιμότητες των ελικοπτέρων.
Η Αεροπορία Στρατού (ΑΣ) του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) για πολλά χρόνια στηρίζονταν στα μόλις 19 AH-64A/D Apache που είχε στη διάθεση της, ένας πολύ μικρός αριθμός, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι μόλις 9 από αυτά είχαν αναβαθμιστεί στο επίπεδο D “Longbow”. Όπως αντιλαμβάνεστε η ανάγκη για αριθμούς, οδήγησε τον τότε Α/ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στις ΗΠΑ, όπου αξιολογήθηκε αριθμός OH-58D από ειδικούς της ΑΣ και κατέληξαν στην αγορά μέσω FMS (Foreign Military Sale) 70 OH-58D ελικοπτέρων. Το θέατρο επιχειρήσεων οπότε της ΑΣ έπαψε να είναι μόνο το Αιγαίο, και πλέον είναι και η Κύπρος, τόσο πολιτικά, όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακών αναγκών.
Έχοντας στο νου μας λοιπόν ότι η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) αποσύρει τα δικά της ρωσικά ελικόπτερα σιγά-σιγά, ίσως θα ήταν μια καλή ευκαιρία για ενίσχυση του δόγματος του «Κοινού αμυντικού χώρου», με μεταφορά του 2ου ΤΕΕΠ (Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων) που διαθέτει τέτοιου είδους ελικόπτερα στην Κύπρο, υπό την μορφή ενίσχυσης της ΕΛΔΥΚ. Αυτή η κίνηση θα λύσει το ζήτημα των αναγκών σε ελικόπτερα στην Κύπρο, και θα προσφέρει αυξημένες δυνατότητες στην ΕΦ, καθώς θα απελευθερώσει κονδύλια για επένδυση, είτε σε πλοία επιπέδου ΤΠΚ, είτε σε αγορά ενός υποβρυχίου (πχ το «Ωκεανός» από την Ελλάδα), είτε στην περεταίρω ενίσχυση των τεθωρακισμένων της ΕΦ, με ένα σύγχρονο ΤΟΜΑ (IFV) που να είναι σε θέση να επιχειρήσει σε high-intensity περιβάλλον. Από την πλευρά της Ελλάδας, το κενό μιας τέτοιας κίνησης θα είναι μεν μεγάλο, αλλά όχι δυσαναπλήρωτο, καθώς υπάρχουν πολλά ακόμα KW διαθέσιμα για αγορά μέσω FMS από τις ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι το κόστος για 20-30 επιπλέον ελικόπτερα (περίπου 15 εκατομμύρια $) θα άξιζε για να αρχίσουμε να κάνουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα πράξη.
Array