Συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου: “Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική εξέλιξη στη Συρία, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, τις εκλογές στη Λιβύη και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στο Νότιο Καύκασο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας και τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά επισήμανε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Επίσης επισήμανε τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επικράτησης του κράτους δικαίου για ειρήνη και ευημερία.”

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια του G20 και είχε ως θέμα την πώληση 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση 80 F-16 στο επίπεδο Viper, κάτι που πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο, ενώ εκκρεμεί και η επιστροφή του ποσού των $ 1,4 δισεκατομμυρίων στην Τουρκία από το πρόγραμμα F-35.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της πρόσφατης διπλωματικής κρίσης της Τουρκίας με τη Δύση, λόγω της απόφασης απέλασης των 10 πρεσβευτών για την υπόθεση Οσμάν Καβαλά, που τελικά δεν έγινε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έγιναν δηλώσεις από τις δύο πλευρές, αν και τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συνάντηση ήταν σε θετικό κλίμα.