Πολεμικές δηλώσεις τουρκικού ΥΠΕΞ: “Παραβιάζετε την υφαλοκρηπίδα μας, θα απαντήσουμε στο πεδίο”

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έπειτα από απόφασή της Λευκωσίας να ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις τον Νοέμβριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ανακοινώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει σε Ελλάδα και Κύπρο να επιβάλουν την βούληση τους στην Αν. Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς, εκπροσώπου του υπουργείου, αναφέρει τα εξής:

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων»

Με την Τουρκία να ετοιμάζει δύο στρατωτικές ασκήσεις σε Αιγαίο («Νουσρέτ 2021») και Αν. Μεσόγειο(«Ανατολική Μεσόγειος 2021») με συμμάχους τους όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Ρουμανία και την Ουκρανία το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στην περιοχή και στον απόηχο των συμφωνιών της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, η Τουρκία μοιάζει πιο διπλωματικά απομωνομένη απο ποτέ.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».

Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου δεν είναι ανίσχυρη, ούτε απομονωμένη, και αυτό ενοχλεί την Τουρκία πάνω απ’όλα. Όσο για τις στρατιωτικές ασκήσεις της Τουρκίας, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι καμία άσκηση δεν φόβισε ποτέ το ΠΝ, ούτε την ΠΑ από το να επιχειρούν όπου και όποτε θέλουν, και αυτό θα συμβεί και τώρα.