Παρουσίαση του “Οπλίτη” στην 1η Στρατιά, το Γ’ Σώμα Στρατού, την II Μ/Κ Μεραρχία και την 1η ΤΑΞ Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών

Δελτίο τύπου της EODH:

Στις 16 Νοεμβρίου, παρουσιάστηκε ενώπιον του Διευθυντή και στελεχών της Διεύθυνσης Πεζικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και εκπροσώπων από την 1Η Στρατιά, το Γ’ ΣΣ/NDC-GR, τη ΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία και την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, το Ελληνικής σχεδίασης Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) της EODH.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της 34ΜΚ Ταξιαρχίας ΠΖ στο στρατόπεδο “ΕΠΙΛΑΡΧΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ ΘΩΜΑ” που βρίσκεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Στην διάρκεια της, οι επιτελείς ενημερώθηκαν για τα Τεχνικά και Επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του οχήματος, καθώς και για τις ειδικοποιημένες εκδόσεις που έχει αναπτύξει η εταιρεία όπως, η έκδοση μεταφοράς όλμου 81 ή 120mm, η αντιαρματική έκδοση με πυροβόλο 20mm και μονό ή διπλό Α/Τ εκτοξευτή πυραύλων SPIKE LR, η έκδοση Διοικήσεως που μπορεί να φιλοξενήσει πολλαπλούς σταθμούς Επικοινωνιών και Τερματικό του ΣΔΕ ΗΝΙΟΧΟΣ, η έκδοση Προωθημένου παρατηρητή ΠΒ, η έκδοση μεταφοράς του Α/Τ συστήματος SPIKE N-LOS, η έκδοση Ασθενοφόρου κλπ.

EODH “Οπλίτης” – Το μέλλον του Στρατού Ξηράς;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την νέα αερομεταφερόμενη έκδοση Ειδικών Επιχειρήσεων με βάρος 7,5 τόνους, ανοικτή οροφή και δυνατότητα μεταφοράς πολυβόλων, αυτόματων βομβιδοβόλων, όλμων 60mm και μοτοσυκλέτας εκτός δρόμου σε ειδική βάση στο πίσω μέρος.

Στην επίδειξη που ακολούθησε, επιδείχθηκε η δυνατότητα επιβίβασης ομάδος Πεζικού 8 ατόμων με πλήρη εξοπλισμό και η ασφαλής και άνετη μεταφορά της με υψηλές ταχύτητες σε αρματικό έδαφος εκτός οδών.

Η σπονδυλωτή σχεδίαση και η μεγάλη μεταφορική ικανότητα του οχήματος, σε συνδυασμό με τι πρωτοπόρες καινοτομίες που ενσωματώνει, παρέχουν τη δυνατότητα προσαρμογής σε κάθε επιχειρησιακή απαίτηση συνδυάζοντας αρμονικά την υψηλή ευκινησία με κορυφαίο επίπεδο προστασίας και επάρκεια χώρων για κάθε αποστολή.

Βίντεο για τον Οπλίτη:

Σχόλιο Defendia.gr:

Είναι πολύ σημαντικό οι Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν ένα εθνικό όχημα μεταφοράς προσωπικού, ουσιαστικά το Ελληνικό MRAP, από το οποίο αμερικανικό αξίζει να πούμε ότι ο “Οπλίτης” έχει καλύτερη θωράκιση (Level III στο βασικό μοντέλο και Level IV στο πιο βαριά θωρακισμένο), ενώ εισάγει τεχνολογία και τεχνογνωσία που απέκτησαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο μας άρθρο για τον “Οπλίτη” (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ), η δυνατότητα βολής αντιαρματικού συστήματος, και ειδικά του SPIKE NLOS, είναι κάτι παραπάνω από σημαντική, καθώς το όχημα θα μπορεί να αντιμετωπίσει και να εξουδετερώσει στόχους υψηλής τακτικής σημασίας για τον αντίπαλο, όπως τεθωρακισμένα, ΤΟΜΑ, κτλ.

Η παρουσίαση στην DEFEA2021 ήταν εξαιρετική, και η εταιρία μας έδειξε ότι ο “Οπλίτης” μπορεί να γίνει η ραχοκοκαλιά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και για εμάς πρέπει να γίνει, καλά τα M-1117, αλλά η αυτή τη στιγμή έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε το δικό μας, ελπίζουμε σε ευχάριστα νέα από το ΥΕΘΑ.

Φωτογραφίες απο την παρουσίαση (Πηγή: EODH):

 

 

Array