EODH “Οπλίτης” – Το μέλλον του Στρατού Ξηράς;

Ο «Οπλίτης» αποτελεί το μεγαλύτερο πρότζεκτ της EODH και αποτελεί μια από τις βασικές λύσεις στο κομμάτι του ελληνικού MRAP, ουσιαστικά ενός ελαφρού ΤΟΜΠ. Ο «Οπλίτης» ζυγίζει 10-12 τόνους, έχει μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού 8 στρατιώτες (χωρίς τον οδηγό), ενώ μπορεί να φέρει επίσης  τηλεχειριζόμενο πυροβόλο των 20 χλστ, όλμο ή και να μετατραπεί σε απλό φορτηγό, βάση της αποστολής του.

Η θωράκιση του έχει επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, φέρει τυπική θωράκιση Level III, που σημαίνει την βασική προστασία από απειλές όπως σφαίρες τυφεκίων εφόδου όπως τα τουρκικά G3 και MPT. Η θωράκιση του Οπλίτη μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με την αποστολή και να φτάσει στο επίπεδο IV+, επίπεδο θωράκισης που προστατεύει το προσωπικό του οχήματος από κάθε είδους απειλή σε επίπεδο πολυβόλου και 7,62 σφαίρας. Για να κατά λάβουμε το επίπεδο θωράκισης του Οπλίτη, αρκεί να σκεφτούμε ότι το αμερικανικό MRAP Buffalo και το Boxer, έχουν το ίδιο επίπεδο θωράκισης με τον Οπλίτη, ενώ η τιμή τους για τυχόν προμήθεια εκτός παραχώρησης πλεονάζοντος υλικού, θα ήταν υπερπολλαπλάσια από την παραγωγή του Οπλίτη.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε στην θωράκιση του Οπλίτη κατά των ναρκών, η οποία ομολογουμένως είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς διαθέτει V shaped θωράκιση κάτω από το όχημα, ώστε σε περίπτωση χτυπήματος από νάρκη, η κινητική ενέργεια της έκρηξης θα φύγει από τα πλάγια του οχήματος, χωρίς να κινδυνέψει το πλήρωμα. Το ζήτημα των ναρκών μάλιστα δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε, γιατί πολλοί αναγνώστες μας θεωρούν ότι οι νάρκες απασχολούν κυρίως στρατούς που κάνουν επίθεση, άρα δεν μας αφορούν άμεσα, ένα σκεπτικό που όμως δεν λαμβάνει πολλές παραμέτρους υπόψιν του: Οι εχθρικές ειδικές δυνάμεις, δύνανται να εισχωρήσουν στο έδαφος μας και να τοποθετήσουν νάρκες στα μετόπισθεν μας, όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε δεύτερο χρόνο, μετά την απόκρουση της εχθρικής επίθεσης, ο Στρατός Ξηράς (ΣΞ) θα χρειαστεί να αντεπιτεθεί, έστω και τοπικά.

Ο “Οπλίτης” στην έδρα της EODH στη Θεσσαλονίκη.

Ο Οπλίτης είναι ένα όχημα που μπορεί να λύσει πολλά θέματα στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ), το βασικότερο θα είναι η μεταφορά προσωπικού προς το πεδίο μάχης, αλλά και σε νέες θέσεις, σε αυτό το ρόλο θα χρειαστεί πιθανόν έναν πυργίσκο με Browning ή πυροβόλο των 20 χλστ, το οποίο και σύμφωνα με την EODH θα μπορεί να φέρει. Το ζήτημα είναι η επάρκεια ανταλλακτικών του Οπλίτη και η διατήρηση της γραμμής παραγωγής του, κάτι το οποίο απαιτεί πάνω απ’όλα πολιτική στήριξη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) και την ΓΔΑΕΕ. Για εμάς ωσ σελίδα θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα να του προσθέσουμε MILAN και Spike NLOS, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει εχθρικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ.

Ο Οπλίτης θα είναι σε θέση να εκτελέσει μια σειρά επιχειρήσεων που μέχρι σήμερα ο ΕΣ έφερε σε πέρα με την χρήση μέσων από την εποχή της Χούντας, ως σελίδα θεωρούμε ανεπίτρεπτο ο ΣΞ να μην έχει λάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα αναβάθμισης τα τελευταία 10 χρόνια. Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να στηρίξει αυτό το καινούργιο πρότζεκτ και να το δούμε σύντομα να γίνετε πράξη.

Οπλίτης: Ελληνικό Στρατιωτικό Όχημα – NewsAuto.gr