Ο Ερντογάν της Τουρκίας κήρυξε 10 δυτικούς πρεσβευτές «persona non grata»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε εκ νέου τους 10 δυτικούς πρέσβεις ως persona non grata. Διακινδυνεύοντας τις ήδη βαθιά τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται να αυξάνει τις απειλή για απέλαση των απεσταλμένων, συμπεριλαμβάνοντας τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Η απόφαση θα μπορούσε να τορπιλίσει τις πρόσφατες προσπάθειες της Άγκυρας να επιδιορθώσει τους δεσμούς με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ και να προκαλέσει περισσότερο πόνο στη λίρα, η οποία έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία.

«Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το λύσετε αμέσως», είπε σε ομιλία του στη βορειοδυτική πόλη Εσκισεχίρ πριν λίγες μέρες.

Η κοινή δήλωση των δέκα πρεσβευτών — από τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ — ζητούσε μια ταχεία και δίκαιη επίλυση της υπόθεσης του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την κατηγορία ότι επιδίωκε την ανατροπή της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή, η λίρα έφτασε στο νέο ναδίρ στα 9,66 έναντι του δολαρίου, αφού η κεντρική τράπεζα την Πέμπτη κατέπληξε τις αγορές μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο σε μια περίοδο αυξανόμενου πληθωρισμού και αυξανόμενης χρηματοπιστωτικής αστάθειας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κύριος ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα, κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν ενεργεί για το εθνικό συμφέρον, αλλά μάλλον για «ψεύτικες δικαιολογίες» για την κατάσταση της οικονομίας μετά τις παρατηρήσεις του Ερντογάν.

Οι περισσότερες χώρες αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει κάποια ειδοποίηση όσων αφορά το συμβάν από τις τουρκικές αρχές.