Νέα αεροσκάφη, μήπως ήρθε η ώρα και για νέα όπλα;

Η ΠΑ τα επόμενα χρόνια θα προμηθευτεί 24 Rafale F3R, αεροσκάφη που θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΠΑ καλό θα ήταν να εξετάσει την κατάσταση του Ελληνικού οπλοστάσιού, καθώς ναι μεν οι πλατφόρμες μπορούν να φέρουν τα ίδια όπλα με τις παλαιότερες, αλλά την ίδια στιγμή η ΠΑ θα πρέπει να λάβει υπόψιν ότι την τελευταία φορά που αγοράστηκαν πύραυλοι για τα Ελληνικά Mirage 2000 ήταν πριν περίπου 15 χρόνια, γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό να ανοίξει το θέμα των όπλων γαλλικής (και όχι μόνο) προέλευσης που υπάρχουν στο Ελληνικό οπλοστάσιο.

 

AM-39 Exocet Block II

Η ΠΑ διαθέτει περίπου 40 AM-39 Exocet Block II για αποστολές τακτικής ναυτικής κρούσης (TASMO). Υπηρετούν στο Ελληνικό οπλοστάσιο από το 2000 περίπου όπου και παραδόθηκαν στην ΠΑ για να εξοπλίσουν τα Mirage 2000 και να είναι σε θέση η ΠΑ να χτυπήσει τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο από μεγάλες αποστάσεις. Το μεγάλο θέμα που προκύπτει σήμερα, με τα εν λόγω όπλα, είναι ότι οι ημερομηνίες λήξης τους πλησιάζουν και απαιτείται αναβάθμιση τους, ώστε να παραμείνουν σε χρήση από την ΠΑ, τόσο για τα Mirage 2000-5, όσο και για τα Rafale που θα προμηθευτεί η Ελλάδα.

Rafale με configuration ναυτικής άρνησης με 4 MICA, 2 δεηαμενές των 2000 λίτρων και έναν AM-39 Exocet

 

Η ΠΑ χρειάζεται άμεσα να αναβαθμίσει τα ηλεκτρονικά του βλήματος και να προσπαθήσει να αγοράσει επιπλέον Exocet, καθώς τα Rafale θα μπορούν να αξιοποιήσουν σχεδόν το σύνολο των Exocet σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οπότε η ΠΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλους 30 νέους AM-39, ώστε να είναι σε θέση να εξοπλίσει επαρκώς τα Mirage 2000-5 της 331 ΜΠΚ και σε περίπτωση που αποκτηθούν και τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, να μπορεί η ΠΑ να καταστρέψει τον τουρκικό στόλο, και να προστατέψει τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του ΠΝ.

 

SCALP-EG

Ίσως το πιο ισχυρό όπλο που έχει στην διάθεση της η Ελλάδα, ο Storm Shadow ή όπως είναι γνωστός στα γαλλικά, SCALP-EG, είναι σε υπηρεσία με την ΠΑ από το 2003, όταν και η ΠΑ άλλαξε για τα καλά την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό λοιπόν το υπερπολίτιμο σύστημα έχει άμεση ανάγκη από συντήρηση και από αναβάθμιση, γιατί προφανώς ο SCALP του 2021 με τον SCALP του 2000 έχουν πολλές διαφορές. Εάν προχωρήσει η αναβάθμιση, η ΠΑ θα μπορεί μελλοντικά να καταστρέψει το σύνολο της υποδομής του τουρκικού κράτους.

Rafale B της Armée de l’Air et de l’Espace

Ο SCALP μπορεί να κάνει την διαφορά σε μία μελλοντική σύγκρουση, γι’ αυτό και η συντήρηση-αναβάθμιση του συνόλου των πυραύλων κρίνεται καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά η Τουρκία. Στο σενάριο σύγκρουσης Ελλάδας-Τουρκίας που γράψαμε, οι SCALP κάνουν μεγάλη ζημιά στις υποδομές, και την Τουρκική αεροπορία, η οποία και θα χάσει την πρόσβαση της σε όλα τα αεροδρόμια δυτικά της Άγκυρας, και θα χάσει επίσης και μεγάλο μέρος της δικής της αεράμυνας. Αυτό και μόνο πρέπει να μας δώσει να αντιληφθούμε το κατά πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα stand-off όπλα σε μια σύγκρουση.

Mirage 2000-9 των ΗΑΕ: Η μεγάλη ευκαιρία της ΠΑ

AGM-154 Joint Stand Off Weapon (JSOW)

Τα JSOW της ΠΑ είναι το καλύτερο αμερικανικό stand-off όπλο της ΠΑ, ακόμα και αυτό χρειάζεται την απαραίτητη συντήρηση και στήριξη, καθώς μιλάμε για σύστημα που μπήκε σε υπηρεσία με την ΠΑ πριν από περίπου 13 χρόνια, απαιτεί άμεση υποστήριξη και αγορά νέων κομματιών, καθώς η ΠΑ δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιχειρήσεις ναυτικής και στρατηγικής κρούσης μόνο στα γαλλικά μαχητικά.

AGM-154A Joint Standoff Weapon (JSOW)

Είχαμε γράψει παλαιότερο άρθρο για τις δυνατότητες που θα έχει ένα F-35 οπλισμένο με το εν λόγω όπλο, κάτι που πρακτικά θα δώσει την δυνατότητα στην ΠΑ να εκτελέσει επιχειρήσεις SEAD (Supression of Enemy Air Defences), και να εξουδετερώσει τα τουρκικά ραντάρ και αντιαεροπορικά συστήματα, ειδικά το S-400, το οποίο και συνιστά πολύ σημαντική απειλή για τα αεροσκάφη της ΠΑ.

F-35 με JSOW: Ο τρόμος της τουρκικής αεράμυνας

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η ΠΑ θα φροντίσει να μην έχουμε ξανά καταστάσεις όπως οι τορπίλες των Τ214 ή η τεχνική υποστήριξη των Mirage, που δεν ήρθαν έγκαιρα και δημιούργησαν επιχειρησιακά κενά, που σήμερα η χώρα “τρέχει” να καλύψει.

 

Array