F-35 με JSOW: Ο τρόμος της τουρκικής αεράμυνας

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει θέμα στην Ελλάδα η πρόταση του δημοκρατικού γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ για αποδοχή του LOR (letter of request) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) για αγορά αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. Το νομοσχέδιο Μενέντεζ προβλημάτισε πολλούς, με πολλές πηγές να αναφέρουν ακόμα και άμεση πώληση του αεροσκάφους στην Ελλάδα, κάτι που δυστυχώς είναι ψευδές, καθώς οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2019, ότι η κοντινότερη ημερομηνία για παραλαβή αεροσκαφών F-35A, είναι το 2027, κάτι το οποίο πιθανόν να έχει αλλάξει, καθώς βασίζεται σε δεδομένα 3 ετών σχεδόν πριν. Η θέση μας ως σελίδα για το F-35 ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Η όλη συζήτηση για το μαχητικό 5ης γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, και βάση των αναλύσεων και παρουσιάσεων που έχει κάνει κατά καιρούς η Lockheed Martin στην Ελλάδα, υποστηρίζει πάντα ότι το αεροσκάφος είναι το ιδανικό first-day fighter, το οποίο και μπορεί να διεισδύσει επιτυχώς στην εχθρική αεράμυνα και να εκτελέσει αποστολές SEAD (Suppress of Enemy Air-Defence) χάρη στο πολύ χαμηλό RCS (Radar Cross-Section) που διαθέτει (συγκρίσιμου μόνο με το RCS του F-22 “Raptor”). Έχοντας υπόψιν μας την επιχειρησιακή δράση του αεροσκάφους στη Συρία κατά των ρωσικής προέλευσης, συριακών αντιαεροπορικών συστημάτων, η αναφορά της LM φαίνεται να είναι αληθής.

Η Τουρκία από την μεριά της προτίμησε την αγορά των καλύτερων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αντί των αμερικανικών F-35, κάτι που άνοιξε τους «Ασκούς του Αιόλου» για την Τουρκία και είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, κάτι που πήγε την Τουρκική αεροπορία 20 χρόνια πίσω. Η Ελλάδα εν τω μεταξύ άρχισε να επανεξοπλίζεται από το 2020 και μετά, με την αγορά 18+6 γαλλικών Rafale και με φρεγατών FDI HN. Μέσα σε αυτό το κλίμα η ΠΑ ψάχνει την απάντηση στο «υπερόπλο» της Τουρκίας (που δεν έχει ρήξει ούτε μισό πύραυλο από τότε που το παρέλαβαν οι Τούρκοι).

F-35C με 2 JSOW-ER και δύο AMRAAM AIM-120D

Το S-400 δεν είναι ανίκητο και τα νέα αεροπλάνα τις ΠΑ θα είναι σε θέση να το εξουδετερώσουν, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία αναπτύσσει την σειρά HiSAR μικρής και μεσαίας εμβέλειας mobile αντιαεροπορικών συστημάτων, με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη του δικού της, τουρκικής προέλευσης συστήματος αεράμυνας. Σε αυτή την αποστολή, η ΠΑ μπορεί να βάλει μπλόκο στα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα με το JSOW, έναν πύραυλο με εμβέλεια έως 116 χιλιόμετρα, που μπορεί να πλήξει στόχους εδάφους με pin-point accuracy που λένε και οι Αμερικανοί.

Σκεφτείτε τώρα 4 ελληνικά F-35 με 2 JSOW και 2 AMRAAM AIM-120C-5/7 το καθένα, να εισβάλουν στον τουρκικό εναέριο χώρο και να κυνηγούν τα τουρκικά S-400, τα οποία και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να κρυφτούν δεδομένης της λογιστικής υποστήριξης που θα χρειαστούν σε έναν πόλεμο. Ακόμα και 4 JSOW να μη πετύχουν το στόχο τους, υπάρχουν 4 ακόμα με υψηλές πιθανότητες να πλήξουν το τουρκικό σύστημα, ή/και τα υποσυστήματα που θα το υποστηρίζουν (π.χ. ραντάρ στόχευσης, ραντάρ ανίχνευσης, κτλ.).

Περιττό νομίζω να αναφέρουμε ότι εάν οι ΗΠΑ αποδεσμεύσουν για την Ελλάδα, έστω και τον πιο σύγχρονο JSOW-ER, με εμβέλεια 463 χιλιομέτρων χάρη στον επαναστατικό Hamilton Sundstrand TJ-150 turbojet, η τουρκική αεράμυνα θα εξουδετερωθεί πλήρως από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ τα τουρκικά AWACS θα βρεθούν εντός εμβέλειας των Ελληνικών F-35, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

A Royal Australian Air Force F-35A Lightning II is reflected off the surface of a mirror on the flight line at Luke Air Force Base, Ariz., July 30, 2018. The F-35 was staged for a photo shoot in preparation for RAAF F-35’s returning to Australia later this year. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jensen Stidham)

 

Ως σελίδα επιθυμούμε μόνο το καλύτερο για την ΠΑ και όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και αρνούμαστε να μπούμε στο δίλλημα F-35 ή Rafale, και τα δύο είναι εξαιρετικά αεροπλάνα με τρομερές δυνατότητες, και τα δύο έχουν αποδείξει την αξία τους (ειδικά το Rafale), αν οι ΗΠΑ αποδεσμεύσουν προς την Ελλάδα έναν ικανό αριθμό στρατηγικών όπλων, π.χ. Harpoon-ER, JSOW-ER και JASSM-ER, τουλάχιστον, τότε η επένδυση στα F-35 θα σημάνει και το τέλος των τουρκικών δυνάμεων.

Array