Κώστας Κατσίφας: Ο τελευταίος εθνομάρτυρας

Στις 28 Οκτωβρίου του 2018, εν μέσω των εορτών στο χωριό Βουλιαράτι στην Βόρεια Ήπειρο, ένας πρώην καταδρομέας, ο Κώστας Κατσίφας, θα δεχτεί επίθεση από τις ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας και θα βρεθεί νεκρός έπειτα από πυροβολισμούς της αστυνομίας. Με καταγγελία του γαμπρού του το 2020 μάθαμε ότι το βράδυ 27ης προς 28ης Οκτωβρίου η Αλβανική Αστυνομία ξυλοκόπησε τον Κατσίφα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, γεγονός που έφερε την υπόθεση στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς η Αλβανική δικαιοσύνη έκανε ότι περνάει από το χέρι της για να μη βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι, ενώ στις 10 Οκτωβρίου οι Αλβανοί εισαγγελείς έβγαλαν ένα άθλιο πόρισμα που ανέφερε ότι η ακρόαση για τον τερματισμό της έρευνας πραγματοποιήθηκε από την δικαστή, Σουέλα Ντάσι. Σε αυτή τη διαδικασία ήταν παρόντες και οι συγγενείς του θύματος, οι οποίοι ζήτησαν να ενημερωθούν για τις ανακριτικές πράξεις, δηλαδή την ιατροδικαστική εξέταση και τη βαλλιστική του όπλου.

Οι αλβανικές αρχές, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, υποστηρίζουν ότι ο Κωσταντίνος Κατσίφας, στις 28 Οκτωβρίου του 2018, αυτοκτόνησε με το όπλο του, ενώ ήταν περικυκλωμένος από κομάντος αστυνομικούς της RENEA, στο βουνό πάνω από το Βουλιαράτι όπου κρύφτηκε για αρκετές ώρες. Αλλά επειδή οι συγγενείς του Κατσίφα δεν είχαν ενημερωθεί κατά τη διάρκεια της δίκης για το περιεχόμενο του φακέλου, η δικαστής της υπόθεσης, Σουέλα Ντάσι, διέταξε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αργυρόκαστρου να αποσύρει τον φάκελο για να υποβάλει αντίγραφο των ανακριτικών πράξεων.

Η υπόθεση Κατσίφα, όπως και η υπόθεση του Αριστοτέλη Γκούμα δείχνει ότι η Αλβανία είναι προσκολλημένη στην εποχή Χότζα και Μπερίσα και προσπαθεί να καταπιέσει την Ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου. Ο Κώστας Κατσίφας δολοφονήθηκε από το καθεστώς Έντι Ράμα για να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στην Αλβανία κάνει κουμάντο όποιος έχει το μεγαλύτερο όπλο, απόλυτα λογικό για μία χώρα από την οποία ο ίδιος της ο λαός έχει φύγει για να γλιτώσει.