Η Lockheed Martin ξανά στο προσκήνιο: Πρόταση για αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200

Το τέλος του διαγωνισμού για τις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, αλλά και τις κορβέτες όπως φαίνεται, δεν άρεσε καθόλου στους συμμάχους μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ειλικρινά απορούμε γιατί, με πλοία που δεν τα θέλει το ίδιο το Ναυτικό που τα ναυπήγησε δεν κερδίζεις σε ανοιχτό διαγωνισμό.

LCS-23 USS Cooperstown

Τι μπορούν να προσφέρουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ στο θέμα των ΜΕΚΟ που οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν; Τεχνολογικά απολύτως τίποτα, οι Ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες είναι ισάξιες με τις αντίστοιχες αμερικανικές, και σε πολλά σημεία μάλιστα τις ξεπερνούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πρόγραμμα FFG(X), επιλέχθηκε η πρόταση της Ιταλικής Ficantieri με την Constellation-class, μια υποκατηγορία των FREMM.

Η LM θα προσπαθήσει να προτείνει ένα φθηνό πακέτο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων των πλοίων, κάτι στο οποίο προσανατολίζεται και το ΠΝ, επενδύοντας περισσότερο σε νέα πλοία, παρά σε αναβάθμιση των παλαιότερων πλοίων του, κάτι που μάλλον σημαίνει ότι ΠΝ δεν συζητάει πλέον για 4 μόνο κορβέτες, αλλά πιθανόν για 5, 6 ή και 7 νέες κορβέτες Gowind 2500, στην χαμηλότερη δυνατή τιμή (πηγές του ΥΕΘΑ μιλάνε για κόστος 300 εκατομμυρίων ανά μονάδα).

Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ: Τι πρέπει να αλλάξει, τι πρέπει να συντηρηθεί και τι πρέπει να προστεθεί

Η LM είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο της άμυνας και θεωρούμε ότι όντως η προσφορά της θα καλύπτει τις ανάγκες του ΠΝ σε νέα ραντάρ, πιθανόν σε νέο σόναρ και σίγουρα σε νέες μηχανές και διασυνδεσημότητα με Link 16 και ίσως και νέο τακτικό σύστημα μάχης. Σε παλαιότερο μας άρθρο μιλήσαμε για την ανάγκη αναβάθμισης των πλοίων με ευρωπαϊκά συστήματα, ώστε να υπάρξει ομοιογένεια με τα νέα πλοία του ΠΝ, όμως όπως έχουμε πει πολλές φορές, το σημαντικότερο από όλα είναι το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, και αν οι επιτελείς του ΠΝ πιστεύουν ότι η ναυπήγηση νέων πλοίων είναι σημαντικότερη από την ριζική αναβάθμιση των πλοίων, εμείς ως Defendia οφείλουμε να εμπιστευθούμε την κρίση των στελεχών του ΠΝ.

Πλοία του ΠΝ

Ελπίζουμε απλώς να μη δούμε αλχημείες όπως αναβάθμιση 2/4 πλοία ή ακόμα χειρότερα ακυρώσεις προγραμμάτων τύπου FREMM το 2007. Η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη από νέες κύριες μονάδες επιφανείας για να αποτρέψει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και την Κύπρο. Τα δικαιώματα στις εξορύξεις φυσικών πόρων, η ΑΟΖ και η κυριαρχία της ΠΑ και του ΠΝ, έναντι της Τουρκίας που προσπαθεί να εφαρμόσει το Doctrine του “Mavi Vatan”.

“The Blue homeland doctrine (MaviVatan) was expressed for the first time in the symposium “ The Black Sea and Marine Security” by Admiral Gem Gurdeniz on June 14, 2006, and then was completed  by Admiral Cihat Yayaci…” (Mianji, 2020)

Array