Η Φιλανδία επέλεξε: F-35A

Το F-35 κατατάχθηκε ως η πιο ικανή, επιβιώσιμη και προσιτή λύση στο πρόγραμμα μαχητικών HX της Φιλανδίας.

Δελτίο τύπου της Lockheed Martin:

FORT WORTH, Τέξας, 10 Δεκεμβρίου 2021 – Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το F-35 Lightning II 5ης γενιάς της Lockheed Martin είναι το αεροσκάφος που επιλέχθηκε από το Πρόγραμμα Μαχητών HX. Με την επιλογή του F-35, η Φινλανδία αποκτά μια σημαντική ικανότητα να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Μας τιμά η κυβέρνηση της Φιλανδίας μέσω του διεξοδικού, ανοιχτού διαγωνισμού που επέλεξε το F-35 και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις και τη Φινλανδική αμυντική βιομηχανία για την παράδοση και συντήρηση των αεροσκαφών F-35», δήλωσε η Bridget Lauderdale. , Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και γενικός διευθυντής του προγράμματος F-35. «Το F-35 θα προσφέρει στις φινλανδικές βιομηχανίες μοναδικές ψηφιακές δυνατότητες που αξιοποιούν τη μηχανική και την κατασκευή 5ης γενιάς. Οι εργασίες παραγωγής θα συνεχιστούν για περισσότερα από 20 χρόνια και οι εργασίες συντήρησης F-35 θα συνεχιστούν μέχρι τη δεκαετία του 2070».

Η φιλανδική Πολεμική Αεροπορία θα λάβει 64 μαχητικά stealth πολλαπλών ρόλων F-35A, ένα ισχυρό πακέτο όπλων, μια λύση υποστήριξης προσαρμοσμένη στις μοναδικές απαιτήσεις ασφάλειας εφοδιασμού της Φιλανδίας, καθώς και ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι προηγμένες δυνατότητες του F-35 μεταμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι αεροπορικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις. Είναι το πιο προηγμένο, επιζήσιμο και συνδεδεμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, δίνοντας στους πιλότους ένα πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν στο σπίτι ασφαλείς.

F-35 με JSOW: Ο τρόμος της τουρκικής αεράμυνας

Η διαλειτουργικότητά του διευκολύνει την απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών με πλατφόρμες επιφανείας και αέρα, ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων κλάδων των Φιλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Η επιλογή F-35 θα προσφέρει οικονομικά και τεχνικά πλεονεκτήματα στη Φιλανδία για τις επόμενες δεκαετίες. Η φιλανδική βιομηχανία θα έχει πολλές πρώτες στο είδος ευκαιρίες να εργαστεί απευθείας στην παραγωγή και τη συντήρηση των F-35. Μέσω έργων έμμεσης βιομηχανικής συμμετοχής εκτός της παραγωγής F-35, η Lockheed Martin θα δημιουργήσει βιομηχανικές συνεργασίες με φιλανδικές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσφέρουν ευκαιρίες εστιασμένες στην ανάπτυξη και την προώθηση συνεργασιών ασφάλειας στο μέλλον.

Μέχρι σήμερα, το F-35 λειτουργεί από 21 βάσεις σε όλο τον κόσμο, με εννέα έθνη να χρησιμοποιούν F-35 στο έδαφος τους. Υπάρχουν περισσότερα από 730 F-35 σε υπηρεσία σήμερα, με περισσότερους από 1.535 πιλότους και 11.500 συντηρητές εκπαιδευμένους στο αεροσκάφος.

Τέλος ανακοίνωσης

A Royal Australian Air Force F-35A Lightning II is reflected off the surface of a mirror on the flight line at Luke Air Force Base, Ariz., July 30, 2018. The F-35 was staged for a photo shoot in preparation for RAAF F-35’s returning to Australia later this year. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Jensen Stidham)

Σχόλιο συγγραφέα:

Το F-35, και ειδικά η έκδοση A, μετατρέπεται σιγά-σιγά στο σύγχρονο F-4 Phantom II, αποτελεί πλέον το 2ο πιο πετυχημένο εμπορικά πρόγραμμα των ΗΠΑ (μετά το F-16), ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα πιο προηγμένα αεροσκάφη διεθνώς (αν όχι το πιο προηγμένο). Η χώρα μας συζητάει εδώ και πολύ καιρό την απόκτηση μιας μοίρας F-35A από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει ότι είναι καθαρά θέμα χρόνου η αγορά του αεροσκάφους από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), ως αντικαταστάτη των 36 F-4E που βρίσκονται ακόμα σε υπηρεσία με την ΠΑ.

F-35 για την ΠΑ: Ανάγκη ή πλεονασμός

Από μεριάς μας πιστεύουμε ότι η ΠΑ πρέπει πρώτα να διασφαλίσει μία δεύτερη μοίρα Rafale, ώστε να διαθέτει ομοιομορφία στόλου και τουλάχιστον 2 γαλλικές μοίρες αεροσκαφών, έτσι ώστε στη συνέχεια να αγοράσει με σχετική άνεση το F-35A, σε χαμηλότερη τιμή μάλιστα χάρη στις οικονομίες κλίμακας, καθώς όπως φαίνεται κάθε 6-12 μήνες μια νέα χώρα αγοράζει το F-35, σύντομα θα ακολουθήσει και η ΠΑ, πιθανότατα το 2025-2026 όπως δείχνουν τα πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=oGAepadiPBY

Array