Ερντογάν: Οι ΗΠΑ πρότειναν F-16 ως αντάλλαγμα για τα F-35

Οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Τουρκία την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσφορά γίνεται για να αποζημιωθεί η Τουρκία για την πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε ήδη κάνει για τα F-35, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 όταν απέκτησε το πυραυλικό σύστημα των S-400 από την Ρωσία. Η κίνηση ακολουθεί ένα επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ που υπέβαλε η Τουρκία τον περασμένο μήνα για την αγορά 40 μαχητικών F-16 Block-70από την Lockheed Martin Corp. Παράλληλα ζήτησε τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της. Η παραγγελία θεωρήθηκε ως συμβιβασμός αφού οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από την αγορά F-35 μετά την κρίση με την αγορά των S-400 από την Ρωσία που κατέληξε στην απόφαση επιβολής κυρώσεων. Η Τουρκία θέλει να λύσει το πρόβλημα με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και «εργάζεται για την αποζημίωση για την πληρωμή των F-35», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των G20 στη Ρώμη, στα τέλη αυτού του μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Array