Το US Navy αγοράζει Tomahawk Block Va κατά στόχων επιφανείας

Ανακοίνωση Raytheon:

«Αυτό το βραβείο είναι ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα προς την αντιμετώπιση της ανάγκης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει κινούμενους στόχους στη θάλασσα», δήλωσε ο Kim Ernzen, αντιπρόεδρος Naval Power στη Raytheon Missiles & Defense. «Η παραγωγή Maritime Strike Tomahawk Block Va διασφαλίζει ότι οι Ναύτες μας έχουν τα πιο προηγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας, πρώτου χτυπήματος που είναι διαθέσιμα για να νικήσουν τις προωθούμενες απειλές».

Ο πύραυλος κρουζ Tomahawk είναι ένα όπλο ακριβείας που εκτοξεύεται από πλοία και υποβρύχια και μπορεί να χτυπήσει στόχους ακριβώς από 1.000 μίλια μακριά, ακόμη και σε βαριά αμυνόμενο εναέριο χώρο. Οι αμερικανικές και οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δοκιμάσει πτήσεις το Tomahawk με δυνατότητα GPS 550 φορές και το έχουν χρησιμοποιήσει σε μάχες περισσότερες από 2.300 φορές. Η πιο πρόσφατη χρήση του έγινε το 2018, όταν πολεμικά πλοία και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν 66 πυραύλους Tomahawk σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων της Συρίας.

The guided-missile destroyer USS Chafee (DDG 90) launches a Block V Tomahawk during a missile exercise Dec. 1 2020 off the coast of California. (U.S. Navy photo)

Το αντιτορπιλικό USS Chafee (DDG 90) κλάσης Arleigh Burke του Ναυτικού των ΗΠΑ ήταν το πρώτο που εκτόξευσε και δοκίμασε επιχειρησιακά έναν πύραυλο κρουζ Block V Tomahawk τον Δεκέμβριο του 2020. Όλοι οι πύραυλοι Tomahawk IV θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο V με μεγαλύτερη εμβέλεια και δυναμική στόχευση με δυνατότητα πλήγματος πλοίων στη θάλασσα (ναυτικός επιθετικός ρόλος). Η Raytheon επαναπιστοποιεί και εκσυγχρονίζει τον πύραυλο, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του κατά 15 χρόνια και καταλήγοντας στη νέα σειρά Tomahawk Block V:

  • Block V: Με σύγχρονο TACTOM και βελτιωμένη καθοδήγηση και επικοινωνία
  • Block Va: Επιπέδου V κατά στόχων όπως πλοία
  • Block Vb: Block V, με κεφαλή πολλαπλών ρόλων, μπορεί να πλήξει πολλαπλούς στόχους στην ξηρά

 

Array