Το πρόγραμμα αντικατάστασης υποβρυχίων κατηγορίας Walrus της Ολλανδίας αντιμετωπίζει καθυστερήσεις

Η υπογραφή σύμβασης είχε προγραμματιστεί για το τέλος του 2022, αλλά αυτό είναι ανέφικτο. Οι λόγοι για αυτό και ο απαιτούμενος επιπλέον χρόνος εξακολουθούν να αποτυπώνονται. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να προσαρμοστεί ουσιαστικά.” – Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας

 Η Naval Group, η Saab Kockums και η Thyssenkrupp Marine Systems έθεσαν υποψηφιότητα για το πρόγραμμα αντικατάστασης των υποβρυχίων της κλάσης Walrus της Ολλανδίας, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο άμυνας της Ολλανδίας:

Οι συνομιλίες με τους τρεις υποψήφιους νεοσύλλεκτους έχουν αποφέρει λιγότερες πληροφορίες και μικρότερο βάθος από ό,τι είχε εκτιμήσει εκ των προτέρων το υπουργείο Άμυνας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι το αίτημα του Υπουργείου Άμυνας προχώρησε περισσότερο από ό,τι έχουν συνηθίσει τα ναυπηγεία σε αυτή τη φάση των συνομιλιών. Τα σχέδια δεν μπορούσαν ακόμη να βελτιστοποιηθούν και το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας χρειαζόταν επίσης περισσότερο χρόνο για να αναλύσει τις πληροφορίες που έλαβε.” – Ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας

Ο 2ος γύρος διαλόγου θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο. Αυτός ο γύρος θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αναθεώρηση των εννοιών και εάν πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζει το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας.

Φαίνεται τώρα ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση για μια νικητήρια προσφορά, η οποία αρχικά αναμενόταν στην καλύτερη περίπτωση μέχρι το τέλος του 2022 (μετά από μια αρχική καθυστέρηση ενός έτους στη διαδικασία) θα πρέπει να προωθηθεί περαιτέρω.

Αυτό το γεγονός θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα στο Ολλανδικό ναυτικό και πιθανώς να επιρεάσει και έταιρα προγράμματα αποδέσμευσης υλικού, όπως το LOI που έστειλε η Ελλάδα για τις φρεγάτες τύπου M.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων υποβρυχίων είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα συζήτησης στο διάλογο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, το πρώτο πλοίο αναμενόταν από το 2028 και τουλάχιστον δύο υποβρύχια επρόκειτο να είναι πλήρως επιχειρησιακά μέχρι το τέλος του 2031, προκειμένου το Βασιλικό Ναυτικό της Ολλανδίας να αρχίσει σταδιακά να καταργεί την κλάση Walrus. Είναι απαραίτητο για το Υπουργείο Ανάπτυξης τα 3ο και 4ο σκάφη να φτάσουν σε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα (FOC) αμέσως μετά το 2031, επειδή χρειάζονται τέσσερα υποβρύχια για την πλήρη επίτευξη των εθνικών και ΝΑΤΟϊκών στόχων ανάπτυξης.

Πηγή: Naval News

Array