Το Πακιστάν παρέλαβε την πρώτη Type 054 A/P φρεγάτα “PNS TUGHRIL”

Εκ μέρους της κυβέρνησης του Πακιστάν, ο Πρέσβης του Πακιστάν στην Κίνα παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης λειτουργίας της πρώτης φρεγάτας Type 054 A/P ως επικεφαλής προσκεκλημένος. Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την κινεζική αμυντική βιομηχανία και το Πολεμικό Ναυτικό της PLA.

Η PNS TUGHRIL είναι η πρώτη από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου 054 A/P που κατασκευάζονται για το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν. Καθελκύστηκε τον Αύγουστο του 2020 και το κινεζικό ναυπηγείο ολοκλήρωσε τη διαδικασία σε μόλις 14 μήνες. Η νέα φρεγάτα πήρε το όνομά της από τον «Tugrul the First», έναν από τους ιδρυτές της αυτοκρατορίας των Σελτζούκων, η οποία κυβερνούσε το σύγχρονο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα.

Pakistan Navy commissions the 1st Type 054 A/P frigate “PNS TUGHRIL”

Pakistan Navy photo from the commissioning ceremony

Το Type 054A/P θα είναι το πιο ικανό πολεμικό πλοίο του Πακιστανικού Ναυτικού μέχρι σήμερα. Μιλώντας στην τελετή, ο πρεσβευτής του Πακιστάν τόνισε ότι η έναρξη λειτουργίας του PNS TUGHRIL σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση Πακιστάν-Κίνας, η οποία αναπτύχθηκε με τη δοκιμασία του χρόνου και παρέμεινε σταθερή σε όλους τους τομείς. Το Ναυτικό του Πακιστάν παραγγέλνει την 1η φρεγάτα τύπου 054 A/P «PNS TUGHRIL» Φωτογραφία του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν από την τελετή ανάθεσης

«Στο πλαίσιο του ευρύτερου παραδείγματος ασφάλειας της περιοχής, οι φρεγάτες κλάσης TUGHRIL θα ενισχύσουν την ικανότητα του Πακιστανικού Ναυτικού να ανταποκρίνεται στις θαλάσσιες απειλές προκειμένου να διασφαλίσει τη θαλάσσια άμυνα, την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού».

– Moin ul-Haq, Πρέσβης του Πακιστάν στην Κίνα

Το Πακιστάν υπέγραψε αρχική σύμβαση για την παράδοση δύο φρεγατών Type 054 A/P το 2017. Πρόσθετη σύμβαση για δύο ακόμη πλοία ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τη σύμβαση, και τα τέσσερα πλοία κατασκευάζονται στην Κίνα και τα δύο πρώτα αναμένονται να παραδοθεί στον πελάτη μέχρι το τέλος του έτους.

Το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν αναλαμβάνει αυτή τη στιγμή μια σημαντική ανανέωση του στόλου του, με την προμήθεια πολλών σύγχρονων πλατφορμών: Εκτός από αυτές τις φρεγάτες από την Κίνα, το Πακιστάν θα παραγγείλει επίσης νέες κορβέτες από την Τουρκία και OPV από την Ολλανδία. Εκσυγχρονίζει επίσης την υποβρύχια δύναμή της. Το 2016, το Πακιστάν συμφώνησε να πληρώσει στην Κίνα 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση οκτώ κινεζικών υποβρυχίων ντίζελ κατηγορίας Yuan τύπου-041 έως το 2028, προκειμένου να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων με τον αρχαίο αντίπαλό του την Ινδία. Σχετικά με τον τύπο 054A και τον τύπο 054 A/P Το Ναυτικό του Πακιστάν παραγγέλνει την 1η φρεγάτα τύπου 054 A/P «PNS TUGHRIL» PNG TUGHRILL κατά την κατασκευή στα μέσα Ιουνίου 2021.

Το Type 054A και το Type 054 A/P

Pakistan Navy commissions the 1st Type 054 A/P frigate “PNS TUGHRIL”

PNG TUGHRILL during construction mid-June 2021.

Η Type 054A είναι μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων και αναγνωρίζεται ως η ραχοκοκαλιά του στόλου των μαχητών επιφανείας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) με 30 σκάφη. Έχουν μήκος 134 μέτρα, δοκό 16 μέτρα για εκτόπισμα 4.000 τόνων. Έχουν συμπλήρωμα 165 ναυτών και είναι εξοπλισμένα με:

  • a H/PJ-26 76mm main gun
  • 8 C803 anti-ship missiles
  • 32x VLS cells for HQ-16 surface to air missiles
  • 2x Type 730 30mm CIWS
  • 2x Triple Torpedo launchers

Στην υπηρεσία PLAN, αυτές οι φρεγάτες διαθέτουν ραντάρ Type 382 που μοιράζεται στενή ομοιότητα με το ρωσικό ραντάρ MR-710 Fregat. Σε αντίθεση με την παραλλαγή του Πακιστανικού Ναυτικού – του οποίου το πρώτο πλοίο στην κατηγορία είναι εξοπλισμένο με ραντάρ SR2410C – το Type 054A στην υπηρεσία του Κινεζικού Ναυτικού δεν διαθέτει ραντάρ μεγάλης εμβέλειας/μετρικών κυμάτων.

Πηγή: Naval News