Το Γαλλικό Ναυτικό θα ξεκινήσει το “POLARIS”: Τη μεγαλύτερη ναυτική άσκησή του ποτέ

Του Martin Manaranche:

Το POLARIS είναι μια άνευ προηγουμένου άσκηση που επικεντρώνεται σε μάχες υψηλής έντασης. Ο μισός στόλος του γαλλικού ναυτικού θα αναπτυχθεί για να λάβει μέρος σε αυτό.

Το POLARIS είναι μια σημαντική επιχειρησιακή άσκηση που προορίζεται να προετοιμάσει δυνάμεις για εμπλοκή υψηλής έντασης.

Αυτή η κοινή, συνδυασμένη και διαθεατρική άσκηση θα συμμετάσχει 6.000 Γάλλους στρατιώτες από τον Γαλλικό Στρατό, το Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, συμπεριλαμβανομένων 4.000 ναυτών του Γάλλου Ναυτικού, σχεδόν τα μισά πλοία του στόλου καθώς και μερικά συμμαχικά ναυτικά. Σύμφωνα με το Naval News, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Porter κλάσης Arleigh Burke πρόκειται να συμμετάσχει. Ομοίως, το Royal Navy Type 45 / Daring-class αντιτορπιλικό HMS Dragon εντοπίστηκε στη ναυτική βάση της Τουλόν σήμερα και είναι πιθανό να συμμετάσχει και στο POLARIS. Η πλήρης λίστα των συμμετεχουσών μονάδων θα δημοσιευτεί αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Air Defense Destroyer Forbin with French Air Force Rafales. French MoD picture

Το POLARIS 21 είναι μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση, η οποία ενισχύει και συνενώνει τη συνεργασία γύρω από δράσεις στην κορυφή του φάσματος μεταξύ των χωρών εταίρων των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το POLARIS 21 είναι μια επιχειρησιακή άσκηση προετοιμασίας για μια εμπλοκή υψηλής έντασης που είναι πλήρως σύμφωνη με το στρατηγικό όραμα του Αρχηγού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και του άξονα «Combat Navy» του σχεδίου Mercator Acceleration 2021 του ναύαρχου Pierre Vandier, Αρχηγού Επιτελείο του Γαλλικού Ναυτικού. Αντιτορπιλικό του Γαλλικού Ναυτικού διεξάγει άσκηση με Rafales στην Ανατολική Μεσόγειο Αντιτορπιλικό Αεράμυνας Forbin με Γαλλική Πολεμική Αεροπορία Rafales. Φωτογραφία του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

FREMM AUVERGNE και Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, αντίστοιχες ασκήσεις θα λάβουν χώρα με το Γαλλικό Ναυτικό

 

Ενώ οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν την ικανότητα να ενεργούν μόνες, το κανονικό πλαίσιο για τη δέσμευσή τους είναι αυτό της συλλογικής δράσης, μέσω της ενίσχυσης των επιχειρησιακών εταιρικών σχέσεων με πολλές χώρες. Το POLARIS 21 θα κινητοποιήσει όλα τα στοιχεία του Γαλλικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των υλικών τελευταίας γενιάς, χερσαίων και αεροπορικών μέσων από τον Γαλλικό Στρατό και την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και μαχητικά πλοία και αεροσκάφη από τα κράτη-εταίρους της Γαλλίας: Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το POLARIS 21 θα πραγματοποιηθεί κυρίως στη δυτική Μεσόγειο, αλλά και στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Το ρεαλιστικό σενάριο του POLARIS 21 στοχεύει να δοκιμάσει τις πολλαπλές δυνατότητες μιας δύναμης αεροπλοΐας, που αποτελείται από τη γαλλική ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου, με το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» στο επίκεντρό του, ενάντια σε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση (OPFOR ), συγκεντρώθηκαν γύρω από το LHD «Tonnerre» της κατηγορίας Mistral. Το τελευταίο θα ενισχυθεί από ένα σύστημα αέρος-εδάφους για να παρέχει μια ζώνη κατά της πρόσβασης / άρνησης περιοχής. Η πυκνότητα των εμπλεκόμενων γαλλικών και ξένων πόρων θα επιτρέψει τη δοκιμή της σύγχρονης τεχνογνωσίας σε μάχες αέρος-θαλάσσης υψηλής έντασης, καλύπτοντας όλους τους τομείς και τα πεδία των συγκρούσεων με συντονισμένο και συγχρονισμένο τρόπο. Θα συμβάλει στην ενίσχυση της ικανότητας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων να αναλαμβάνουν ευθύνες-πλαίσιο-έθνους μέσα σε έναν συνασπισμό.

Rafale M

Εστιασμένο σταθερά στο μέλλον, το POLARIS 21 είναι ένα «εργαστήριο» για τον αυριανό πόλεμο χάρη στην ενσωμάτωση και τον συγχρονισμό των επιπτώσεων σε πολλά πεδία και περιβάλλοντα σύγκρουσης. Το POLARIS 21 θα διεξαχθεί γύρω από δράσεις υψηλού φάσματος, που αντιστοιχούν στις μελλοντικές αποστολές του Γαλλικού Ναυτικού σε ένα σκληρό στρατηγικό πλαίσιο. Ολοκληρώνει έτσι την προετοιμασία της ναυτικής αεροπορικής ομάδας πριν από την επόμενη επιχειρησιακή ανάπτυξή της, η οποία θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Ναυτικό, οι πόροι που αναπτύχθηκαν και το ρεαλιστικό σενάριο της άσκησης θα επιτρέψουν στους Γάλλους στρατιώτες να καινοτομήσουν τόσο από τεχνική όσο και τακτική, και έτσι να εφεύρουν και να δοκιμάσουν τις τεχνικές του αυριανού πολέμου. Αυτή η λογική ενθαρρύνει τους 6.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί για το POLARIS 21 να επιδείξουν μεγάλη πνευματική ευελιξία: φιλόδοξοι πειραματισμοί, απαιτητική εκπαίδευση, προσμονή για το αυριανό ναυτικό. Το POLARIS 21 συμβάλλει πλήρως στον στόχο «να κερδίσουμε τον πόλεμο πριν από τον πόλεμο».

Πηγή: Naval News

Array