Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Δ’

Πριν κλείσουμε την ανάλυση μας , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους από τις ένοπλες δυνάμεις για την καθοδήγηση τους, το κοινό μας με τα εξαιρετικά εύστοχα σχόλια του και φυσικά όλους τους αναγνώστες του Defendia.gr, που μας συντρόφεψαν αυτές τις δύο εβδομάδες σε αυτό το ταξίδι, ελπίζουμε η σειρά να σας άρεσε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με παρόμοιες σειρές/σενάρια στο μέλλον.

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Α’

17 Ιουλίου 2023 (D+2)

Φτάνουμε αισίως στην τελευταία ημέρα του σεναρίου μας, οι Ελληνικές δυνάμεις στα νησιά της Χίου και της Μυτιλήνης έχουν δεχτεί σφοδρή πίεση εν μέσω των συγκρούσεων με τους τούρκους κομάντο, και η μάχη βρίσκεται σε τέλμα μετά από πολλές ώρες συγκρούσεων. Μέσα σε αυτή την κατάσταση στις 00:30, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της D+1 προς D+2, ο γαλλικός στόλος φτάνει με επιτυχία νότια της Ρόδου, όπου και αποβιβάζει τις πρώτες γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος ως πλήρεις σχηματισμοί, με τους Γάλλους του 1ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών (1er Régiment de Chasseurs Parachutistes) να αποβιβάζονται πρώτοι στο Πλημμύρι της Ρόδου και να έρχονται σε επαφή μα δυνάμεις του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)  και το 2ο Σύνταγμα της Λεγεώνας των Ξένων (2e Régiment Étranger d’Infanterie) που βρίσκονταν στο νησί πριν ακόμα την εκκίνηση των επιχειρήσεων, ενώ τα γαλλικά αποβατικά μεταφέρουν τμήματα της γαλλικής 7ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας (7e Brigade blindée) στη Χίο και συγκεκριμένα: το 5ο Σύνταγμα Δραγόνων (5éme Régiment de Dragons), το 35ο Σύνταγμα πεζικού (35éme Régiment d’Infanterie) και το 68ο Σύνταγμα Πυροβολικού (68éme Régiment d’Artillerie), με συνολική δύναμη πάνω από 1.500 στρατιώτες.

Hellenic Air Force F-16s

Ελληνο-Γαλλικό σχέδιο:

Έπειτα από τις σκληρές μάχες των δύο πρώτων ημερών, ο Ελληνικός Στρατός είναι εξουθενωμένος και οι απώλειες του είναι μεγάλες σε Χίο και Μυτιλήνη, με τις Ελληνικές δυνάμεις στη Χίο να δέχονται το κύριο βάρος της Τουρκικής επίθεσης και να έχουν ήδη χάσει τις Οινούσσες, την στιγμή που το τουρκικό πυροβολικό συνεχίζει και σφυροκοπά το νησί. Το σχέδιο της 96ης ΑΔΤΕ είναι πλέον είναι το 297ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (297 Μ/Κ ΤΕ), η  96η Επιλαρχία Αρμάτων Εθνοφυλακής (96 ΕΑΡΜΕΘ) και το 147ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής (147 ΤΕ) να κρατήσουν αμυντικές θέσεις γύρω από το Μάρμαρο στη Χίο και το 228ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (228 Μ/Κ ΤΕ) και την 96η Μοίρα Ελαφρού Αντιαεροπορικού Πυροβολικού Εθνοφυλακής (96 ΜΕΘ), με την στήριξη του 96ου Τάγματος Υποστήριξης Εθνοφυλακής (96 ΤΥΠΕΘ) και της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να περιορίσουν την τουρκική ταξιαρχία πεζοναυτών, και με τη βοήθεια των γαλλικών ενισχύσεων να την εξουδετερώσουν. Την ίδια στιγμή στην Αγία Ειρήνη, οι ελληνικές δυνάμεις της 96 ΑΔΤΕ θα στήσουν γραμμή άμυνας, ώστε να μην επιτρέψουν στις τουρκικές 7η και 9η ταξιαρχία να προελάσουν προς το Μάρμαρο και αποκτήσουν πρόσβαση στο λιμάνι του.

Στη Μυτιλήνη από την άλλη τα πράγμα τα είναι πιο δύσκολα, καθώς η 71η και η 1η είναι εξουθενωμένες από τις μάχες με τις τρείς τουρκικές ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων (1η, 3η και 17η) στο προγεφύρωμα μεταξύ Αγίας Παρασκευής, Αγίου Χαράλαμπου και Μιστεγνών, ενώ στο αεροδρόμιο της Λήμνου η 2η τουρκική ταξιαρχία κομάντο είναι πολύ αποδυναμωμένη επίσης έπειτα από τις συγκρούσεις με το 296ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής (296 Μ/Κ ΤΕ), το 98ο Τάγμα Πυροβολικού Εθνοφυλακής (98 ΤΕ) και την 2η Επιλαρχία Αναγνώρισης Εθνοφυλακής (Β’ ΕΑΝΕΘ) και το 98ο Τάγμα Μηχανικού Εθνοφυλακής (98 ΤΜΧΕΘ) που ήρθαν να ενισχύσουν τις θέσεις της ΑΔΤΕ.

Στρατιώτες της 96ης ΑΔΤΕ στη Χίο

Η αντεπίθεση στη Χίο θα εστιαστεί στον θύλακα της τουρκικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, ώστε να αναγκαστεί σε παράδοση στις ελληνικές δυνάμεις και να δώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, επίθεση στην οποία θα λάβουν μέρος γαλλικές και Ελληνικές Δυνάμεις, γεγονός που θα δείξει στην Τουρκία ότι εάν συνεχίσει τον πόλεμο θα χάσει, και ότι η καλύτερη λύση είναι μια ειρήνη με δίκαιους όρους, και κάπως έτσι θα ολοκληρωθεί και η σύγκρουση.

Στην θάλασσα ο ερχομός της γαλλικής αρμάδας και του Charles de Gaulle σηματοδοτεί την πλήρη ναυτική κυριαρχία του Ελληνικού και Γαλλικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τα τουρκικά πλοία να περιμένουν επίθεση στο Καστελόριζο όπου και βρίσκονται μετά την συντριβή του τουρκικού ναυτικού. Τα Rafale M του Γαλλικού Ναυτικού και τα Ελληνογαλλικά Rafale F3R ετοιμάζονται να χτυπήσουν τα νησιά μέσα στο σκοτάδι της νύχτας και ταυτόχρονα να εξουδετερώσουν κάθε σύστημα πυροβολικού ή αντιαεροπορικό, διαθέτουν οι τούρκοι στην περιοχή απέναντι από το Καστελόριζο. Μετά από αυτή την επίθεση, το γαλλικό 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, με το ΕΤΑ και το 2ο Τάγμα της Λεγεώνας των Ξένων, θα χτυπήσουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης και θα αποπειραθούν να ανακαταλάβουν τα νησιά από το 5ο Σύνταγμα Κομάντο που βρίσκεται στο νησί ως φρουρά. Η εκκίνηση ή μη της επιχείρησης θα γίνει με βάση τον βαθμό εξουδετέρωσης του εχθρικού πυροβολικού και μείωσης της μαχητικότητας των τουρκικών δυνάμεων. Τέλος, το Γαλλικό Ναυτικό με τις 2 FREMM ASW θα έχει την δυνατότητα βολής 32 MdCN κατά Τουρκικών στρατηγικών στόχων και πέρα της Άγκυρας πλέον, κάτι το οποίο το Γαλλικό Ναυτικό θα εκτελέσει με την πρώτη ευκαιρία, αφού τα Rafale M ισοπεδώσουν τον τουρκικό στόλο επιφανείας στο σύμπλεγμα.

Rafale M

Στον αέρα ο ερχομός της Γαλλικής αρμάδας δίνει την δυνατότητα στην ΠΑ να χτυπήσει εκ νέου τις στρατηγικές υποδομές της Τουρκίας, καθώς επίσης και τις τακτικές μονάδες του τουρκικού στρατού, χάρη στην καταστροφή του S-400 κατά την Επιχείρηση «Αχιλλέας». Η ΠΑ έχει σχεδόν ξεμείνει από SCALP-EG, ενώ και το απόθεμα των Meteor έχει τελειώσει, γεγονός που θα αναγκάσει την ΠΑ να στηριχθεί περισσότερο στα F-16 για αερομαχίες και BVR engagements, ενώ τα ελληνικά και γαλλικά Rafale θα εξοπλιστούν με κατευθυνόμενες βόμβες AASM (HAMMER) και TALIOS targeting pods για να χτυπήσουν στόχους στο σύμπλεγμα της Μεγίστης. Τα ελληνικά F-16 θα χτυπήσουν με τα τελευταία J-SOW το σύμπλεγμα, ενώ θα παρέχουν και αεροπορική κάλυψη στα Ελληνικά και Γαλλικά Rafale που θα επιχειρούν στην περιοχή.

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Β’

Τουρκικό σχέδιο:

Το τουρκικό επιτελείο γνωρίζει ότι δεν μπορεί αυτή η σύγκρουση να συνεχιστεί επ’αορίστου και έτσι δίνει την διαταγή στις τουρκικές δυνάμεις να κρατήσουν τις θέσεις τους, όσο οι Τούρκοι διπλωμάτες προσπαθούν να πετύχουν μια συμφωνία που τους εξασφαλίζει, έστω μερικά από τα εδάφη τα οποία και κατέκτησαν, ειδικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Οι τουρκικές ταξιαρχίες είναι αποδυναμωμένες, χωρίς βαρύ οπλισμό και με ελάχιστη αεροπορική υποστήριξη και πλέον με τις γαλλικές ενισχύσεις, και μικρότερες αριθμητικά.

Το τουρκικό ναυτικό έλαβε την εντολή να χτυπήσει την γαλλική αρμάδα με τα 2 υποβρύχια 214Τ και 4 209/1400 που διαθέτει, σε μια ύστατη προσπάθεια να εξουδετερωθούν οι δυνάμεις των Γάλλων και να αποθαρρύνουν την Γαλλική αρμάδα από μια επίθεση προς το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Τα εναπομείναντα τουρκικά πλοία του Στόλου της Ανατολικής Μεσογείου (1 Barbaros και 2 Gabya), έχουν εντολή να προστατεύσουν το σύμπλεγμα της Μεγίστης με κάθε κόστος, καθώς αποτελεί τον αρχικό στόχο των τουρκικών δυνάμεων και δίνει στην Τουρκία το στρατηγικό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις.

Πλοία του ΠΝ

Στον αέρα η Τουρκία έχει απομείνει με μόλις 60 αξιόμαχα F-16, τα οποία έχουν ελάχιστους AMRAAM. Το γεγονός αυτό θα αναγκάσει την τουρκική ηγεσία να αναθεωρήσει τις τακτικές της και να επιλέξει να προστατεύσει τον εθνικό εναέριο χώρο της περισσότερο, παρά να προσπαθήσει να χτυπήσει την ΠΑ, η οποία διαθέτει περίπου 70 F-16, και 40 Rafale F3R, συν τα 28 Rafale M του Charles de Gaulle. Επίσης τα τουρκικά αεροδρόμια, λιμάνια και εργοστάσια έχουν δεχτεί βαριά χτυπήματα και τα τουρκικά αεροσκάφη θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και air tankers για να μπορέσουν να επιχειρήσουν από απόσταση από την ΠΑ και τους MdCN του Γαλλικού Ναυτικού.

Το σχέδιο των τούρκων είναι να πείσουν την Ελληνική πλευρά να μπει σε διαπραγματεύσεις, εγκαταλείποντας το Καστελόριζο, ή έστω αποδεχόμενη μία και δια παντός το ειδικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμος στη Τουρκία για την εκπλήρωση του ονείρου της Γαλάζιας Πατρίδας (Mavi Vatan), που η Τουρκία και ο π. ναύαρχος Gurdeniz έχει θέσει ως απόλυτο εθνικό όραμα για την Τουρκία. Επί της ουσίας η Τουρκία θα προσπαθήσει να ανταλλάξει τα όποια οφέλη της στο Αιγαίο με ένα συμβιβασμό στο Καστελόριζο και τα ναυτικά μίλια – νομικό καθεστώς των νησιών.

Mavi Vatan

Μάχη για το Καστελόριζο:

Κατά τις 00:45 οι πρώτοι Γάλλοι αλεξιπτωτιστές φτάνουν στη Ρόδο και ετοιμάζονται μαζί με το ΕΤΑ να χτυπήσουν τα νησιά του Συμπλέγματος, με το ΕΤΑ να οργανώνεται για επίθεση στο ρημαγμένο χωριό και τον 1ο Λόχο των αλεξιπτωτιστών να σημαδεύει το αεροδρόμιο του Καστελόριζου. Την ίδια στιγμή ο 3ος Λόχος αλεξιπτωτιστών ετοιμάζεται να καταλάβει την Ρω και ο 2ος με τον 4ο λόχο την νήσο Στρογγύλη, ενώ η Λεγεώνα και οι 5, 6 και 7 λόχοι θα βρίσκονται σε εφεδρεία. Οι δυνάμεις αυτές θα είναι έτοιμες για την επίθεση γύρω στις 01:30, όπου και θα επιβιβαστούν στα Ελληνικά και Γαλλικά NH-90 για να ξεκινήσουν για τους στόχους τους.

Άντρες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

Στις 01:30 12 από τα 28 συνολικά Γαλλικά Rafale M του Charles de Gaulle, φορτωμένα με Exocet και MICA θα ανοίξουν πυρ κατά των στόχων τους, τα πλοία του τουρκικού ναυτικού και θα καταφέρουν να τα βυθίσουν όλα, ενώ λίγο πιο πίσω τα Ελληνικά και Γαλλικά Rafale φορτωμένα με βόμβες θα ρίξουν το φορτίο τους επάνω στα νησιά, ισοπεδώνοντας τις όποιες τουρκικές άμυνες και θέσεις πυροβολικού, ενώ την ίδια περίπου ώρα, τα NH-90 με τους Έλληνες και Γάλλους στρατιώτες θα φτάσουν στο σύμπλεγμα και έπειτα από σκληρή μάχη με τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, θα καταφέρουν να απελευθερώσουν το Καστελόριζο, με τον τουρκικό στρατό να έχει χάσει πολλά από τα πυροβόλα του και να αναγκάζεται σε στρατηγική αναδίπλωση γύρω από το Κας.

Γαλλική FREMM D-651 “Normadie”

Το Καστελόριζο είναι στα χέρια των Ελληνικών δυνάμεων, έπειτα από δύο ημέρες τουρκικής κατοχής, κάτι που δίνει το θάρρος στο γαλλικό ναυτικό και εξαπολύει μπαράζ MdCN κατά των τουρκικών θέσεων, διαλύοντας την οργανωτική δομή της 2ης Στρατιάς και των δυνάμεων της προσωρινά. Την ίδια ώρα τα τουρκικά υποβρύχια εντοπίζονται από τις γαλλικές FREMM και σε μια στιγμή απελπισίας, εξαπολύουν τις τορπίλες τους κατά του Γαλλικού στόλου, καταφέρνοντας να χτυπήσουν το γαλλικό αντιτορπιλικό (αν και οι Γάλλοι το κατηγοριοποιούν ως φρεγάτα) Chevalieur Paul, το οποίο και βγαίνει εκτός μάχης, με τους τούρκους να χάνουν τα 3/4 των υποβρυχίων 209/1400, ενώ τα Τ-214Τ πήραν εντολή να υποχωρήσουν στο άκουσμα της είδησης.

Το Καστελόριζο είναι Ελληνικό και πάλι, και το βάρος της πίεσης επάνω στην Τουρκία έχει αρχίσει να γίνεται ασήκωτο.

Σενάριο Ελληνοτουρκικής εμπλοκής στο σύμπλεγμα της Μεγίστης το 2023 – Μέρος Γ’

Απόβαση σε Χίο και σύγκρουση με τους Τούρκους πεζοναύτες:

Στις 03:00 το 5ο Σύνταγμα Δραγόνων γίνεται η πρώτη γαλλική μονάδα που πατάει στο νησί της Χίου, στο χωριό Λημνιά, ενώ παράλληλα τα γεγονότα του Καστελόριζου έχουν γίνει γνωστά σε Έλληνες και Γάλλους στρατιώτες και ανεβάζουν θεαματικά το ηθικό των ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων. Οι Τούρκοι στην είδηση ότι το Καστελόριζο έπεσε, προσπαθούν να αναδιοργανωθούν και να επιχειρήσουν μια τελική επίθεση προς το Μάρμαρο, κάτι που δεν θα προλάβουν, καθώς το 5ο Σύνταγμα Δραγόνων των Γάλλων, φτάνει στην περιοχή ευθύνη της 32ης ελληνικής ταξιαρχίας πεζοναυτών κατά τις 04:30 και παίρνει άμεσα θέσεις για επίθεση κατά των τουρκικών δυνάμεων, επίθεση η οποία εσκεμμένα θα καθυστερήσει μέχρι το πρωί, όπου το σύνολο των γαλλικών δυνάμεων θα φτάσει στην περιοχή. Εν τέλη στις 06:00 θα ξεκινήσει η ελληνογαλλική αντεπίθεση στην τουρκική ταξιαρχία, η οποία αν και θα πολεμήσει ηρωικά, εν τέλη κατά τις 07:00 θα παραδοθεί στις ελληνογαλλικές δυνάμεις, καθώς τα πυρομαχικά της είχαν σχεδόν τελειώσει, αφήνοντας στα χέρια των Ελλήνων και των Γάλλων, πάνω από 1.500 στρατιώτες αιχμάλωτους με τον οπλισμό τους, ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για τον τουρκικό στρατό.

5e Régiment de Dragons (5e DR)

Την ίδια ώρα η 7η και 9η ταξιαρχία συγκρούονταν με τις Ελληνικές δυνάμεις της 96 ΑΔΤΕ και προσπαθούσαν να φτάσουν έως το Μάρμαρο, το οποίο όμως και παρέμεινε σε Ελληνικά χέρια εν τέλη, με τις μάχες για την υπόλοιπη D+2 να περιορίζονται σε βολές πυροβολικού μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι τούρκοι είχαν περιορισμένα πυρομαχικά, βαριές απώλειες και υποδεέστερους αριθμούς, ενώ οι ελληνογάλλοι δεν ήθελαν να ρισκάρουν μια υπερβολική συγκέντρωση δυνάμεων στο σημείο, από φόβο για το τουρκικό πυροβολικό και UAVs.

Επίθεση στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης και μάχες στα Μιστεγνά:

Την ώρα που λάμβανε χώρα η επίθεση στο Καστελόριζο, η τουρκική 17η ταξιαρχία κομάντο, έκανε επίθεση στις ελληνικές θέσεις της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας στην περιοχή της Λυμπιότικης Βρύσης, στον τομέα ευθύνης του 595 Α/Μ Τάγματος Πεζικού. Εκεί δόθηκε η τελευταία μεγάλη μάχη του σεναρίου μας, μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, όπου αν και αρχικά οι Τούρκοι κατάφεραν να σπάσουν τις γραμμές του 595, κατάφεραν να τους σταματήσουν στον Προφήτη Ηλία με την υποστήριξη των Apache της Αεροπορίας στρατού και των OH-58D Kiowa Warrior που χτύπησαν την τουρκική επίθεση και μέχρι τις 05:30 η γραμμή επανήλθε στην αρχική θέση της.

Στρατιώτες της 98ης ΑΔΤΕ στη Μυτιλήνη

Κατά την διάρκεια αυτών των μαχών, η τουρκική 2η Ταξιαρχία να κάνει επίθεση κατά των θέσεων της ΑΔΤΕ και να πετυχαίνει την κατάληψη ολόκληρου του αεροδρομίου και να φτάνει μέχρι και την Αγία Κυριακή επάνω στο βουνό, όπου και σταμάτησε, ένεκα της υπερεξάπλωσης των δυνάμεων της. Οι Ελληνικές δυνάμεις κάλεσαν την ΠΑ να βομβαρδίσει τις θέσεις των τούρκων, κάτι που επίσης ανέκοψε την προέλαση τους, ενώ τα νέα για το Καστελόριζο, αλλά και την επίθεση της 17ης, τους έκανε να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και για το υπόλοιπο της ημέρας να περιοριστούν σε κατά τόπους μάχες.

Jeudi 2 février 2017, les soldats du 5e régiment de dragons s’entraînent au village de combat de la ferme de Vadenay. Progression d’un groupe de combat le long d’un bâtiment en observation à 360 degrés.
Sur un terrain fermé (village de combat, ferme de Vadenay) les soldats du 5e régiment de dragons travaillent des savoir-faire individuel, binôme et groupe qu’ils n’ont pas l’occasion de faire dans leur garnison. En interarmes, ce travail leur permet de se mettre au même niveau pour appuyer la cavalerie ou l’infanterie sur des missions spécifiques.
Dans le cadre de la montée en puissance et de sa préparation opérationnelle métier, la compagnie d’appui du 5e régiment de dragons (5e RD) a effectué une période d’instruction technico-tactique sur le camp de Mourmelon du 25 janvier au 6 février 2017.

Πολιτικές εξελίξεις:

Έπειτα από την πτώση του Καστελόριζου και την παράδοση της τουρκικής ταξιαρχίας πεζοναυτών η Τουρκία βράζει και κατά τις 12:00 ο Τούρκος πρόεδρος αποστέλλει στην Ελλάδα μήνυμα για ειρήνη, κάτι που η Ελλάδα το αποδέχεται έπειτα από πίεση της Γαλλίας και των ΗΠΑ για να τερματιστεί η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία συναντιόνται τις επόμενες στο Παρίσι, όπου οι Τούρκοι διπλωμάτες ζητούν επίμονα από την Ελλάδα να αναγνωρίσει το ουδέτερο καθεστώς του Καστελόριζου, και η διοίκηση του να είναι και από τις 3 πλευρές, κάτι που φυσικά δεν γίνεται αποδεκτό, και η Τουρκία αναγκάζεται να αποχωρήσει από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, να αναγνωρίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης, και να αναγνωρίσει τα 12 ναυτικά μίλια της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, όπως επίσης και την ελληνική ΑΟΖ που συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, ενώ τέλος η Τουρκία θα πρέπει να αποζημιώσει όλες τις οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτών και πολιτών που έχασαν την ζωή τους σε αυτή τη σύγκρουση, όπως και το Ελληνικό κράτος. Συνολικά η Τουρκία θα πρέπει να πληρώσει 15 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Ελλάδα και 300 εκατομμύρια προς την Γαλλία.

Ασχέτως πολιτικών απόψεων η ταύτιση με την Γαλλία είναι υπέρ των εθνικών συμφερόντων και οι στρατιωτικές και διπλωματικές συμφωνίες μαζί της είναι καίριας σημασίας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων (Πηγή: Dassault Aviation)

Στην Τουρκία η είδηση της ειρήνης εξαγρίωσε τους Εθνικιστές και τους Κεμαλικούς και οδήγησε την Τουρκία σε πολιτικές ταραχές γύρω από το όλο θέμα, ταραχές που πιθανόν να εξελιχθούν σε καταστάσεις επιπέδου Συρίας. Στην Ελλάδα η ειρήνη έγινε δεκτή με ανακούφιση και χαρά, καθώς συνδυάστηκε με την δημιουργία μεγάλης γαλλικής στρατιωτικής βάσης στην Κρήτη στον Άγιο Νικόλαο με αεροδρόμιο, μόνιμη στρατιωτική παρουσία του 5ου Συντάγματος Δραγόνων και ενός λόχου Γάλλων αλεξιπτωτιστών με μία φρεγάτα.

Αποτελέσματα D+2:

Αν και η μέρα με τις λιγότερες αερομαχίες και ναυμαχίες, η D+2 ήταν η μέρα που άλλαξε τα δεδομένα της σύγκρουσης με την παρέμβαση των Γαλλικών δυνάμεων. Οι νεκροί πολίτες είναι στο χαμηλότερο δυνατό της σύγκρουσης, περίπου 100 για κάθε πλευρά, όμως σε επίπεδο στρατιωτών οι Τούρκοι έχασαν περίπου 2.500 στρατιώτες ως νεκρούς, αιχμαλώτους και τραυματίες, έναντι 700 Ελλήνων και Γάλλων, κυρίως από την Μυτιλήνη. Ήταν η τελευταία μέρα σε μία σύγκρουση που θα αλλάξει την ισορροπία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την διάλυση του τουρκικού ναυτικού και της τουρκικής αεροπορίας.

Hellenic Air Force’s F-16s

Αποτελέσματα σεναρίου

Το σενάριο «έτρεξε» για 3 ημέρες και 3 νύχτες, κατά τη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα στις περιοχές εθνικού ενδιαφέροντες αερομαχίες, βομβαρδισμοί πυροβολικού και αεροπορίας, επιχειρήσεις TASMO και SEAD, όπως επίσης και κρούση στόχων στρατηγικού και τακτικού ενδιαφέροντος. Οι χώρες που συμμετείχαν στις συμπλοκές ήταν κατά κύριο λόγο η Ελλάδα και η Τουρκία και δευτερευόντος η Γαλλία, στο σενάριο ενεπλάκησαν το σύνολο των αεροναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, όπως επίσης και οι δυνάμεις ταχείας αναπτύξεως και ειδικών επιχειρήσεων και των δύο πλευρών.

Άποψη μας ως Defendia.gr είναι ότι το σενάριο έτρεξε με πολλά ζητήματα μεν, αλλά με αληθινά δεδομένα και πραγματικές πιθανότητες σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες και χάρη στα διαφορετικά δόγματα τους, αντιμετώπισαν την κατάσταση πολύ διαφορετικά, παραδείγματος χάρη μία μεγάλη «παράλειψη» για πολλούς αναγνώστες μας ήταν η απουσία ανάλυσης επιχειρήσεων στον Έβρο, κάτι που αν και είναι παράλειψη από μέρους μας, εντούτοις ο Έβρος είναι απροσπέλαστος για τις τουρκικές δυνάμεις και γι’αυτό το λόγο και η Τουρκία έχει στις τάξεις της 10 ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων, και όχι μηχανοκίνητου πεζικού στη Στρατιά Αιγαίου και την 1η Στρατιά.

Επίσης ο Έβρος δεν είναι μέσα στις άμεσες φιλοδοξίες-επιδιώξεις της Τουρκίας, η Τουρκία έχει το όνειρο της Mavi Vatan (Γαλάζια Πατρίδα), είναι άρα ανορθόδοξο η Ελλάδα να ρισκάρει τα υπερπολίτιμα τεθωρακισμένα και τα στρατεύματα της σε μια επίθεση που μόνο θα αποδυναμώσει τις ελληνικές δυνάμεις και δεν θα προσφέρει ουσιαστικά εδαφικά οφέλη. Αντίθετα η επικέντρωση στις κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν μια επιλογή οικονομίας χώρου και χρόνου, καθώς και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών είναι απίθανο να προσπαθήσουν να κατακτήσουν την υπόλοιπη Θράκη ο ένας από τον άλλον.

Partie le 14 juillet de Brest, la frégate multimissions (FREMM) Provence a rejoint son nouveau port base de Toulon, ce lundi 23 juillet. Ce ralliement marque le renforcement de la flotte de combat en Méditerranée, les FREMM constituant l’épine dorsale des bâtiments de guerre de la Marine nationale.
Elle rejoint ainsi les deux FREMM basées en Méditerranée : le Languedoc et l’Auvergne.

Το σενάριο βασίστηκε σε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικές συνθήκες, και μέσα αε αυτά τα πλαίσια, η αντικειμενικότητα γίνεται κομμάτι της άποψη του κάθε αναγνώστη μας. Σε αυτή την σειρά δεχτήκαμε πάρα πολλά σχόλια, πολλά επικριτικά, και άλλα που κατέκριναν την δουλειά μας. Για εμάς ήταν μόλις η δεύτερη σειρά άρθρων στο Defendia.gr μετά την επιλογή της καταλληλότερης κορβέτας για το Πολεμικό Ναυτικό, και θεωρούμε ότι ήταν ένα σημαντικό μάθημα για εμάς.

Όσων αφορά το σενάριο, θεωρούμε ότι σε μια επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά της χώρας μας, όντως θα έχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες, καθώς όντως πολύ από αυτούς είναι ελεγχόμενοι από την Τουρκία, και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα. Κατανοούμε την παράλειψη μας, και όπως και ο Έβρος έγινε εσκεμμένα, ώστε να κάνουμε οικονομία χώρου και χρόνου. Η Τουρκία διαθέτει 15-20 εκατομμύρια Κούρδους μέσα της, έχει πόλεμο στη Συρία (που δεν προβλέπουμε να τελειώσει έως το 2023) και συγκρούσεις στο Β. Ιράκ (που σίγουρα δεν θα τελειώσουν πριν το 2023), και έτσι έχει μεν πολεμική εμπειρία, αλλά έχει και δεσμευμένες δυνάμεις πολλές, την στιγμή που και η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας της για αυτές ακριβώς τις καταστάσεις.

Chevalier Paul par l’escadron de chasse 3/11 Corse (source: Marine Nationale)

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερους από 50.000 αστυνομικούς, οι οποίοι και στο σενάριο μας, δεν ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως προβλέπεται, γεγονός που σημαίνει ότι το Ελληνικό κράτος θα έχει διαθέσιμες περίπου 5 μεραρχίες της αστυνομίας (9.000 άντρες και γυναίκες) για να επιβάλει την δημόσια τάξη, είναι κάτι παραπάνω από αρκετοί αριθμητικά για να καλύψουν τα κενά του σώματος και να αντιμετωπίσουν τις όποιες κρίσεις προκύψουν με τους λαθρομετανάστες. Πιστεύουμε δε ότι σε επίπεδο αστυφύλαξης, η ΕΕ θα είναι πολύ πιο βοηθητική απ’ ότι φάνηκε στο σενάριο μας, κάτι που επίσης δεν συμπεριλάβαμε, άρα υπήρξε και υπάρχει ισορροπία μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το σενάριο μας.

Η συμμετοχή γαλλικών στρατιωτικών μονάδων είναι επίσης ένα σοβαρό θέμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το σενάριο μας, και γίναμε στόχος αυστηρής κριτικής γι’ αυτό. Μη θέλοντας να επεκταθούμε, ο Γαλλικός στρατός έπαιξε σημαντικό ρόλο το καλοκαίρι του 2020 στην κρίση του Ορούκ Ρέις και επίσης το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle το οποίο και ήρθε στην Ανατολική Μεσόγειο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από την σχέση μας με την Γαλλία, είναι ότι οι σταθερές συμμαχίες, χτίζονται σε κοινά συμφέροντα και κοινούς εχθρούς, και από τις δύο πλευρές.

Συνολικά στο σενάριο έχασαν την ζωή τους, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν:

  • 7.000 Έλληνες στρατιώτες και 11.500 πολίτες
  • 12.500 Τούρκοι στρατιώτες και 16.000 πολίτες

Με αυτούς τους αριθμούς πολλοί διαφώνησαν, όμως με βάση ότι Ελλάδα και Τουρκία διαθέτουν έναν μεγάλο αριθμό πυροβόλων στα σύνορα τους, και σίγουρα θα σημαδέψουν και αστικά κέντρα, οδηγούμαστε εκ των πραγμάτων σε τόσο υψηλούς αριθμούς απωλειών, ένεκα και του γεγονότος ότι το τουρκικό ναυτικό, αλλά και το Ελληνικό στο σενάριο μας υπέστησαν τρομακτικές απώλειες, δείχνει την σφοδρότητα που θα έχει μια σύγκρουση μεταξύ μας.

Παρατηρήσαμε ότι ενώ το ΠΝ και η ΠΑ έχουμε δυνατά assets που θα κάνουν την διαφορά, ο Στρατός Ξηράς υστερεί σε πυροβολικό και μέσα ταχείας μεταφοράς πεζικού, όπως επίσης και σε μέσα δικτυοκεντρικού πολέμου, όπως επαυξημένοι σένσορες, γυαλιά νυχτερινής όρασης και ραντάρ εδάφους για να εντοπίζει εχθρικά UAV και UCAV. Κρίνουμε ως αναγκαία την περαιτέρω ψηφιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και της βελτίωσης της λειτουργίας τους σε περιβάλλον δικτυοκεντρικού πολέμου, κάτι που ισχύει και για τους έφεδρους στρατιώτες που κάνουν την θητεία τους, γιατί με τακτικές και λογικές του 1974, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Τέλος θα επιθυμούσαμε άμεση βελτίωση της αντιβαλλιστική άμυνας της χώρας, καθώς οι απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί και δεν αρκούν τα υπάρχοντα συστήματα, ειδικά τα Patriot, τα οποία και χρειάζονται αναβάθμιση στο επίπεδο PAC-3 MSE.