Πόσο θα χρειαστεί ακόμα μέχρι η τεχνολογία να εξαφανίσει εντελώς αυτές τις στιγμές;

Της nenamyway:

Ακούμε πολύ αυτές τις μέρες για μια καινούργια τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (meta) που θα αντικαταστήσει το Facebook και γενικά το ίντερνετ όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Ο Mark Zuckerberg όπως είπε στην ανακοίνωση του “Πλέον θα κατοικούμε σε κόσμους τόσο αληθινούς που θα νιώθουμε ακριβώς όπως στην αληθινή ζωή”.

Μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια με τη βοήθεια μιας συσκευής, θα μπαίνουμε σε ένα ψηφιακό σύμπαν όπου θα μπορούσε να φτιάξουμε το δικό μας εικονικό σπίτι, θα μπορούμε να προσκαλέσουμε τους φίλους μας εκεί, να δούμε ταινίες, και γενικά να κάνουμε ότι και στον αληθινό κόσμο. Θα μπορούμε να εργαστούμε εκεί, να αλλάξουμε ρούχα και να αγοράσουμε εικονικά αντικείμενα που θα δημιουργούν οι ίδιοι οι χρήστες, οπότε θα εμφανιστεί και μια νέα αγορά. Και το πιο τρομακτικό από όλα, θα έχουμε την αίσθηση της αφής και της παρουσίας των άλλων δίπλα μας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, πόσο ασφαλής θα είναι αυτό το καινούριο σύστημα; Πόσο ασφαλισμένα θα είναι τα δεδομένα μας; Αν κρίνουμε από την εκμετάλλευση των δεδομένων από την εν λόγω εταιρεία, τότε έχω τις επιφυλάξεις μου.
Ο κόσμος πως θα αντιδράσει έχοντας στα χέρια του μια τέτοια τεχνολογία; Εφόσον θα μπορεί να φτιάξει ένα δικό του σύμπαν και να ζει εκεί, έχοντας την εμφάνιση που επιθυμεί και τη ζωή που ονειρεύεται, θα εθιστεί.

Με τρομάζει και με ανησυχεί γιατί όλα αυτά φαινόντουσαν τόσο μακριά από εμας.. Βέβαια στην αρχή θα υπάρχει και το τωρινό και το καινούριο σύστημα, το πότε και το αν θα γίνει ολική αντικατάσταση από το καινούριο, εξαρτάται απο εμάς γιατί αν δεν υπάρξει ιδιαίτερη ζήτηση, τοτε αποκλείεται να γίνει ολική αντικατάσταση. Κάτι μου λέει όμως ότι θα παίξουν πολύ με το μάρκετινγκ και στο τέλος θα κερδίσουν τους περισσότερους. Βέβαια αυτή τη στιγμή απλά κάνουμε υποθέσεις γιατί ακόμη δεν έχουμε δει αυτό το προϊόν. Επίσης όπως όλα τα εργαλεία έτσι και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για κακό είτε για καλό. Το καλό είναι ότι θα μπορεί να βοηθήσει ψυχολογικά τα άτομα με σωματική αναπηρία. Το κακό είναι ότι ο κόσμος θα εθιστεί και θα σταματήσει να προσπαθεί για την αληθινή ζωή.

Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα συμφέροντα της νέας τάξης πραγμάτων κτλ. Ότι κι αν γίνει ας κρατήσουμε τα πόδια μας στη γη και ας κρατηθούμε από το χέρι του Θεού, μόνο έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.