Οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αποσύρουν τα AAV-7A1 από την χρήση σε αποβατικές επιχειρήσεις

Το Σώμα Πεζοναυτών θα κρατήσει τον στόλο του με αμφίβια επιθετικά οχήματα ηλικίας δεκαετιών εκτός νερού, εκτός μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η υπηρεσία την Τετάρτη.

Η απαγόρευση του νερού στα AAV επιβάλλει μόνιμους περιορισμούς που έθεσαν οι Πεζοναύτες στα vintage αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της δεκαετίας του 1970 μετά το περιστατικό AAV το 2020 που σκότωσε οκτώ πεζοναύτες και έναν ναύτη σε εκπαιδευτικό περιστατικό στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και αρκετές επακόλουθες έρευνες.

AAV-7A1: Τι δυνατότητες προσφέρουν στην 32η ΤΑΞ Πεζοναυτών;

«Το Σώμα Πεζοναυτών υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των συστάσεων που προέκυψαν από τις πολλαπλές έρευνες για το ατύχημα του AAV από το καλοκαίρι του 2020, και με αυτές τις συστάσεις να εφαρμοστούν και να διατηρηθούν, το AAV είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όχημα για αμφίβιες επιχειρήσεις», αναφέρει μια δήλωση από την υπηρεσία. «Τούτου λεχθέντος, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του προγράμματος αμφίβιων οχημάτων, ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών αποφάσισε ότι το AAV δεν θα χρησιμεύει πλέον ως μέρος τακτικών προγραμματισμένων αποστολών ή εκπαίδευσης στο νερό κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Τα AAV θα επιστρέψουν στη λειτουργία τους στο νερό μόνο εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτή η απόφαση λήφθηκε προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης υγείας των προγραμμάτων αμφίβιων οχημάτων και των μελλοντικών δυνατοτήτων. Το AAV θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ξηρά. Το 76 τοις εκατό των καθηκόντων του είναι επίγεια. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση εάν παραστεί ανάγκη.»

US Marine Corps (USMC) Marines assigned to 1st Marine Regiment use an Amphibious Assault Vehicle (AAV7A1) to stage defensive positions along the highway on a march to the Euphrates River, in Iraq during Operation IRAQI FREEDOM.

Οι πεζοναύτες έχουν χρησιμοποιήσει τα AAV από τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς. Η υπηρεσία βρίσκεται στη δεύτερη προσπάθειά της να αντικαταστήσει τα amtracs με το Amphibious Combat Vehicle – μετά την ακύρωση του Expeditionary Fighting Vehicle το 2010.

Τα ACV υπόκεινται στους δικούς τους περιορισμούς από τις υδάτινες λειτουργίες. «Το Σώμα Πεζοναυτών θα συνεχίσει τις αναπτύξεις με τις μυριάδες θανατηφόρες δυνατότητες που υπάρχουν επί του παρόντος και παραμένουμε δεσμευμένοι στην τοποθέτηση του Αμφιβιακού οχήματος μάχης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα ACV ανεστάλησαν προσωρινά από τις θαλάσσιες μεταφερόμενες δραστηριότητες ανοιχτού ωκεανού καθώς εργαζόμασταν για να λύσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε με τον μηχανισμό ρυμούλκησης. Αναμένουμε αυτό το ζήτημα να επιλυθεί σύντομα και τα ACV να επιστρέψουν στο νερό νωρίς το νέο έτος.»

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση της 15ης Δεκεμβρίου 2021 από το Σώμα Πεζοναυτών:

Το Σώμα Πεζοναυτών υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα των συστάσεων που προέκυψαν από τις πολλαπλές έρευνες για το ατύχημα του AAV από το καλοκαίρι του 2020, και με αυτές τις συστάσεις που εφαρμόζονται και διατηρούνται, το AAV είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό όχημα για αμφίβιες επιχειρήσεις. Τούτου λεχθέντος, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του προγράμματος αμφίβιων οχημάτων (το πρόγραμμα που διαχειρίζεται τόσο AAV όσο και ACV), ο Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών αποφάσισε ότι το AAV δεν θα χρησιμεύει πλέον ως μέρος τακτικών προγραμματισμένων αναπτύξεων ή εκπαίδευσης στο νερό κατά τη διάρκεια του στρατού γυμνάσια; Τα AAV θα επιστρέψουν στη λειτουργία τους στο νερό μόνο εάν χρειαστεί για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτή η απόφαση λήφθηκε προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης υγείας των προγραμμάτων αμφίβιων οχημάτων και των μελλοντικών δυνατοτήτων. Το AAV θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ξηρά. Το 76% των καθηκόντων του είναι επίγεια. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση εάν παραστεί ανάγκη.

Το Σώμα Πεζοναυτών θα συνεχίσει τις αναπτύξεις με μυριάδες θανατηφόρες δυνατότητες που υπάρχουν επί του παρόντος, και παραμένουμε δεσμευμένοι στην τοποθέτηση του Αμφιβιακού Οχήματος Μάχης.

Τα ACV ανεστάλησαν προσωρινά από τις θαλάσσιες μεταφερόμενες δραστηριότητες ανοιχτού ωκεανού, καθώς εργαζόμασταν για την επίλυση ενός προβλήματος που εντοπίστηκε με τον μηχανισμό ρυμούλκησης. Αναμένουμε αυτό το ζήτημα να επιλυθεί σύντομα και τα ACV να επιστρέψουν στο νερό νωρίς το νέο έτος.

Πηγή: USNI