Νέες φρεγάτες για το ΠΝ – LOI για τις Ολλανδικές φρεγάτες κλάσης M

Χθες απέστειλε η Ελλάδα Letter Of Intent (LOI) για τις Ολλανδικές φρεγάτες M (“Karel Doorman”), πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 2 πλοία όσο το δυνατόν συντομότερα και άλλων 6 ναρκοθηρευτικών, που κρίνονται απαραίτητα για την αντιμετώπιση των τουρκικών δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο.

Η υπογραφή του LOI πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2021 στο περιθώριο της τακτικής συνεδριάσεως των Διευθυντών Εξοπλισμών του ΝΑΤΟ (CNAD) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ακολούθως ο επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ συμμετείχε επίσης και στην άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμύνης (EDA).

Η υπογραφή του LOI μεταξύ Ελλάδος – Ολλανδίας σημαίνει αφενός ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε πολύ προχωρημένο σημείο, αφετέρου δεν σημαίνει ότι η Ελλάς τις αποκτά αλλά «κλειδώνει» τη τιμή και αποκτά προτεραιότητα εκφράσεως επιθυμίας αποκτήσεώς τους, αν τελικώς θελήσει να τις αποκτήσει, έναντι τυχόν άλλων ανταγωνιστών.

Άποψη μας είναι ότι η Ελλάδα είναι προτιμότερο να επικεντρωθεί στη ναυπήγηση επιπλέον κορβετών (πχ 6-7 Gowind 2500) και φρεγατών (πχ 4η FDI HN), καθώς το ΠΝ χρειάζεται πολλά πλοία, τα οποία θα παραμείνουν σε υπηρεσία με το ναυτικό μας, όχι πλοία τα οποία δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Συν τοις άλλοις, το ΠΝ έχει να «τρέξει» και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200, όπου εκεί κρίνεται 100% απαραίτητο η αναβάθμιση του ESM σε ΟΛΑ τα πλοία, η συντήρηση των μηχανών, και αν ρωτάτε και εμάς, η προσθήκη 8 επιπλέον Harpoon στα πλοία από τα απάρτια των S, ώστε να φέρουν συνολικά 16 Harpoon και φυσικά η αναβάθμιση του ραντάρ και συστήματος μάχης των πλοίων, που είναι επιβεβλημένο. Όλα όσα προαναφέραμε θα κοστίσουν στο ΠΝ λιγότερο από 100 εκατομμύρια, χρήματα που όμως δεν περισσεύουν στο ΠΝ.