Μαχητικά για την Εθνική Φρουρά: Οι διαθέσιμες επιλογές

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, η Κύπρος, όπως μάθαμε απο τον Υποπτέραρχο (Ι) Δημητρίου Γαβριήλ ότι συζητάει, ώστε να αποκτήσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν από την Μεγαλόνησο.

Η είδηση αυτή μας έβαλε σε σκέψεις και ως Defendia είπαμε να κάνουμε μια ανάλυση των πιθανών επιλογών της Κυπριακής ΠΑ. Θεωρούμε ότι η Κύπρος θα αποφύγει με κάθε τρόπο μία επιλογή από τις ΗΠΑ και την Ρωσία, για να μη χαλάσει τις διπλωματικές σχέσεις με την καθεμία, αλλά και να στηριχθεί σε αυτόνομες ευρωπαϊκές επιλογές που θα ενισχύσουν την στρατηγική σχέση με τις κατασκευάστριες χώρες.

Μεταχειρισμένα Rafale

Rafale B της Armée de l’Air et de l’Espace

Το Dassault Rafale είναι ένα μαχητικό 4,5++ γενιάς, με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπλα ευρωπαϊκής προέλευσης, τα περισσότερα εκ των οποίων γαλλικά, άρα αυτονομία στην προμήθεια όπλων και την υποστήριξη.

Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει την Ελληνική αγορά και έχει επενδύσει στη στρατηγική σχέση με τις δύο σύμμαχες χώρες της ΕΕ. Με βάση αυτή την σχέση και την στήριξη που παρέχει η Γαλλία σε Ελλάδα και Κύπρο, δεν θεωρούμε ακραίο σενάριο να δούμε την Γαλλία να προσφέρει τα γαλλικά Rafale στην Κύπρο ως μία επιλογή.

Τα Κυπριακά Rafale θα μπορούνε να πετάξουν μαζί με τα Ελληνικά και να ωφεληθούν από το απόθεμα ανταλλακτικών και της ΠΑ. Με την βάση στο Καστέλι, τα Κυπριακά Rafale θα μπορούν να επιχειρούν με σχετική άνεση στην Κύπρο, προσφέροντας αεροναυτική άρνηση περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με την 332 ΜΠΚ που σε περίπτωση που χρειαστεί θα μεταφερθεί στο Καστέλι της Κρήτης για να χτυπήσει τον Τουρκικό Στρατό στο νησί.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτής της επιλογής είναι το κόστος του Rafale. Ακόμα και μεταχειρισμένα Rafale θα κοστίσουν το λιγότερο 50-60 εκατομμύρια το κομμάτι, και με ένα μπάτζετ 200-250 εκατομμυρίων για μια τέτοια αγορά, η Κύπρος θα μπορούσε να αγοράσει μόλις 5-6 αεροσκάφη στην καλύτερη περίπτωση. Για να αξίζει η επένδυση του Κυπριακού λαού, η Κυπριακή δημοκρατία πρέπει να επενδύσει 500 εκατομμύρια ευρώ, το λιγότερο για να έχει 12 μεταχειρισμένα Rafale με τα όπλα τους, κάτι αρκετά δύσκολο για μια χώρα όπως η Κύπρος.

Μεταχειρισμένα Ελληνικά F-16C Block 30

Hellenic Air Force’s F-16s

Έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο μας για την ανάγκη της πραγματικής εφαρμογής του ενιαίου αμυντικού δόγματος στην πράξη, δηλαδή στον εξοπλισμό Ελλάδας και Κύπρου με κοινά συστήματα, όπλα και στρατηγικό σχεδιασμό.

Τα Ελληνικά F-16C Block 30 θα μπορούσαν να είναι μια λύση άμεση και φθηνή για την Κύπρο, έναντι ενός συμβολικού ποσού, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είχε στα χέρια της ένα αεροσκάφος με εξαιρετικές αποδόσεις, επάρκεια ανταλλακτικών και με την άδεια των ΗΠΑ πάντα, επάρκεια όπλων.

32 συνολικά Block 30 βρίσκονται σε υπηρεσία με την ΠΑ, και αν και χρίζουν άμεσης αναβάθμισης, εντούτοις είναι υπηρεσιακά, είναι 2 μοίρες αεροσκαφών, και η επιλογή τους σε περίπτωση που πάρει την έγκριση των ΗΠΑ, θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την επάνοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό που αποκαλούμε «άρμα» της Δύσης.

F-16C Block 30 (Πηγή: Πτήση)

Η καλή σχέση των τελευταίων ετών, από την εποχή Τραμπ ακόμα της Κύπρου με τις ΗΠΑ, έχει ανοίξει αυτή την επιλογή και εάν όλα πάνε καλά, σύντομα θα δούμε και πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Το συνολικό κόστος εάν η Κύπρος επιλέξει να μην αναβαθμίσει τα Block -30 θα είναι πάρα πολύ χαμηλό, ενώ στην περίπτωση που επιθυμήσει την αναβάθμιση των Block-30 σε επίπεδο Viper (Block 70/72), το συνολικό κόστος της πρότασης θα αγγίξει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, κατ’ αντιστοιχία με την πρόταση αναβάθμισης των Ελληνικών F-16 στο επίπεδο Viper. Εάν πάλι η Κύπρος επιλέξει να αναβαθμίσει μόλις τα μισά, τότε θα διαθέτει 2  μοίρες των 16 F-16C/V με κόστος χαμηλότερο των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Καινούργια JAS Gripen

JAS Gripen

Η τελευταία επιλογή της Κύπρου είναι τα Σουηδικά JAS Gripen, μαχητικά 4ης προς 4,5 γενιάς με εξαιρετικές δυνατότητες και cost efficiency. Ένα αεροσκάφος που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Κύπρου και μπορεί να επιχειρήσει τόσο από την ΑΒΑΠ, όσο και από αυτοκινητόδρομους, ακόμα και χωράφια!

Το Gripen είναι μια πρόταση που συζητιέται καιρό στην Εθνική Φρουρά, και όλοι συγκλίνουν ότι πρόκειται για το καλύτερο καινούργιο μαχητικό που μπορεί να πάρει η Κύπρος και να το συντηρήσει με τις δικές της δυνάμεις, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την κάθε ανεξάρτητη χώρα.

Το Gripen θα ανοίξει την Ευρωπαϊκή αγορά stand-off όπλων για την ΕΦ και θα αποτελέσει το στρατηγικό όπλο για την αεροναυτική άρνηση στην Αν. Μεσόγειο, καθώς τα τουρκικά μαχητικά δεν μπορούν να συγκριθούν με το Gripen το οποίο και διαθέτει Link 16, Meteor, MICA, κτλ, όπλα ευρωπαϊκά, που δεν απαιτούν την άδεια καμίας χώρας και που θα τα έχει στα χέρια της και η Ελλάδα.

Το κόστος μίας μοίρας 12 Gripen C θα είναι γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ με την υποστήριξη και τα όπλα τους, κάτι που το τοποθετεί ως ίσως την βέλτιστη επιλογή για την Κυπριακή Αεροπορία. Συν ότι σε Νατοϊκές ασκήσεις, τα Gripen έχουν συνεργαστεί άψογα με τα γαλλικά Rafale που θα αγοράσει η Ελλάδα, ειδικά σε ασκήσεις αερομαχίας σε καταστάσεις BVR, σκεφτείτε τα Gripen να εντοπίζουν τα τουρκικά F-16C πριν καν φτάσουν πάνω από την θάλασσα, και ένα Ελληνικό Rafale 130-150 χλμ μακριά να ρίχνει Meteor και να καταρρίπτει τα εχθρικά αεροσκάφη.

Επίλογος:

Η Εθνική Φρουρά θα αποκτήσει σύντομα στα χέρια της τα πρώτα μαχητικά στην ιστορία της. Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια διπλωματικά και στρατιωτικά εάν χρειαστεί, καθώς οι δύο Ελληνικές χώρες έχουν ανάγκη να συνεργαστούν στρατιωτικά, ώστε να διασφαλιστεί το μέλλον του απανταχού Ελληνισμού, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Array