Κυριαρχία στον αέρα και εφιάλτης για την Τουρκία: Μετά τα Rafale και τα Viper στο τραπέζι η αναβάθμιση των F-16 Block 50 – Όλο το παρασκήνιο

Του Κώστα Σαρικά:

Βαρύνουσα σημασία για την υλοποίηση του προγράμματος φαίνεται ότι έχει η ανάγκη αξιοποίησης των συστημάτων τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αφαιρούνται από τα 83 μαχητικά F-16 block 52+ και block 52+ adv τα οποία αναβαθμίζονται σε Viper.

Η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 πρέπει να προχωρήσει άμεσα αφού εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας προς την πολιτική ηγεσία. Και περιμένουν το συντομότερο από την κυβέρνηση να «ανάψει το πράσινο φως» στο πρόγραμμα που θα έλθει για να συμπληρώσει την αναβάθμιση των 83 F-16 σε διαμόρφωση Viper αλλά και την απόκτηση των 24 Γαλλικών  «game changer» μαχητικών Rafale.

Tα Ελληνικά «γεράκια» σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια μια αεροπορία με κορμό τον Στόλο των F-16 και «αιχμή του δόρατος» τις Γαλλικές ριπές. Και ένα από τα κομμάτια που μένει για να συμπληρωθεί το παζλ είναι ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 block 50. Mε στόχο να τα φέρει σε δυνατότητες κοντά στα Viper ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν επιχειρήσεις κρούσης οι οποίες στηρίζονται σε σύγχρονους αισθητήρες και όπλα. Tο link 16 αλλά και το ισχυρότερο ραντάρ που θα πάρουν από τα υπό αναβάθμιση block 52+ θα τα μετατρέψουν όπως εκτιμά η Πολεμική Αεροπορία στη «σιδερένια γροθιά» κρούσης του Στόλου των F-16 και θα τους δώσει ακόμη 20 χρόνια επιχειρησιακής ζωής ώστε να σταθούν υποστηρικτικά δίπλα στα Viper και στα Rafale.

Rafale με configuration ναυτικής άρνησης με 4 MICA, 2 δεξαμενές των 2000 λίτρων και έναν AM-39 Exocet

Αν και έως τώρα σε τρεις περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει αναβάλει να φέρει το ζήτημα στην αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου προς έγκριση εξαιτίας πιθανότατα του υψηλού κόστους φαίνεται ότι πλέον έχει πειστεί για την αναγκαιότητα του προγράμματος με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα. Και τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι το επόμενο πρόγραμμα που θα έρθει προς έγκριση όταν ολοκληρωθεί η σύμβαση για τις φρεγάτες εντός των επόμενων μηνών.

Βαρύνουσα σημασία για την υλοποίηση του προγράμματος φαίνεται ότι έχει η ανάγκη αξιοποίησης των συστημάτων τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να αφαιρούνται από τα 83 μαχητικά F-16 block 52+ και block 52+ adv τα οποία αναβαθμίζονται σε Viper. Ραντάρ, link 16, software και μια σειρά από απαρτία το κόστος των οποίων εκτιμάται ότι συνολικά ξεπερνούν τα 150 εκ ευρώ. Kαι με την τοποθέτησή τους στα 38 F-16 μαζί με κάποια επιπλέον συστήματα τα οποία θα αποκτηθούν μετατρέπουν τα αεροσκάφη της 341 Πολεμικής Μοίρας «ΒΕΛΟΣ» και της 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» σε μαχητικά 4ης γενιάς ικανά να συνεργαστούν με τα πιο σύγχρονα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Hellenic Air Force’s F-16s (Source: HAF)

Το γεγονός ότι το κόστος του προγράμματος φαίνεται ότι μπορεί να ξεπερνά τα 400 εκ ευρώ επέφερε επιφυλάξεις στην κυβέρνηση ωστόσο το τελικό κόστος αναμένεται να καθοριστεί όταν απαντήσουν οι Αμερικανοί στο έγγραφο Ελληνικό ενδιαφέρον μέσω LOR(Letter Of Request). Και αυτή είναι η διαδικασία η οποία προβλέπεται για να λάβει η Αθήνα την απάντηση των ΗΠΑ μέσω LOA( Letter of Acceptance) ώστε οι δύο πλευρές να  προχωρήσουν σε διακρατική συμφωνία.

Η επιδίωξη  της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η αναβάθμιση να πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όπου φιλοξενούνται οι δύο Μοίρες των block 50 με την κατασκευή υπόστεγου αλλά και συνεργείων τα οποία είναι απαραίτητα για τις εργασίες. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η αναβάθμιση θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και όσο πιο νωρίς πραγματοποιηθεί τόσο περισσότερα θα είναι τα οφέλη για τα Ελληνικά «φτερά» αφού θα κερδίσουν ώρες πτήσης αναβαθμισμένων μαχητικών.