Παρασκευή 29.03.2024

Κορβέτες κλάσης Ada: Η επιτομή του προγράμματος MiLGEM

Το «μακρινό» 2004, η Τουρκία χρειάζονταν ένα πλοίο με δυνατότητα περιπολίας στα παράλια της, και ταυτόχρονα ανθυποβρυχιακού πολέμου, η Ελλάδα τότε ήταν σε συζητήσεις για τα υποβρύχια Τ-214 ενώ προετοιμάζονταν η πρώτη Super Vita ΤΠΚ, κάτι που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να αναπτύξει το δικό της εθνικό πλοίο, έτσι ξεκίνησε το πρόγραμμα MiLGEM, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία της κλάσης κορβέτων Ada (νησί).

Το πρώτο πλοίο της κλάσης Ada, ξεκίνησε την κατασκευή του το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2008, ενώ εντάχθηκε στην δύναμη του τουρκικού ναυτικού το 2011. Από τότε συνολικά 4 πλοία αυτής της κλάσης έχουν φτιαχτεί για το τουρκικό ναυτικό, ενώ η Ουκρανία έχει δώσει παραγγελία στην Τουρκία για 2 πλοία και το Πακιστάν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία για αγορά 4 πλοίων της κλάσης. Με το κόστος ανά μονάδα για τα πλοία να κυμαίνεται στα 260 εκατομμύρια $. Οι Ada είναι το πιο επιτυχημένο εξαγωγικό προϊόν της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, μαζί με τα TB Bayraktar UAV, έχουν πολύ μικρό κόστος αναλογικά με τις δυνατότητες τους. Φέρει συνολικά 8 αντιπλοικούς πυραύλους Harpoon (αναμένεται αντικατάσταση από τον τουρκικής κατασκευής Atmaca), 21 βλήματα RAM Block I, πυροβόλο των 76 χλστ Oto Melara Super Rapid, δύο αυτόματα πολυβόλα Aselsan STAMP των 12,7 χλστ, ενώ φέρει και το εξαιρετικό ραντάρ SMART-S Mk2.

Το ερώτημα που λαμβάνουμε πολύ για τα εν λόγο πλοία είναι ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, και ο ρόλος τους αποκαλύπτεται από τα συστήματα που φέρουν τα πλοία: Οι Ada θα εστιάσουν στον πόλεμο κατά στόχων επιφανείας και θα βρίσκονται πάντα υπό την κάλυψη των τουρκικών φρεγατών, καθώς το RAM το οποίο φέρουν δεν είναι επαρκές για να τις προστατέψει από τυχόν επιχειρήσεις TASMO (Tactical Air Support for Maritime Operations) από μεριάς της ΠΑ. Τα πλοία αυτά θα πολεμήσουν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο, και πάντα υπό την διαρκή κάλυψη της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του Τουρκικού Ναυτικού. Χάρη στο χαμηλό RCS που διαθέτουν (για πλοία επιπέδου κορβέτας-φρεγάτας), θα είναι σε θέση να επιχειρήσουν και στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα υπό αεροπορική κάλυψη, όμως στο περιβάλλον του Αιγαίου, λόγω των πολλαπλών απειλών που θα έχει να αντιμετωπίσει το τουρκικό ναυτικό, τόσο από αέρα και θάλασσα, όσο και από ξηρά, και λαμβάνοντας δεδομένο ότι το ΠΝ θα έχει ετοιμοπόλεμες το σύνολο των πυραυλακάτων, οι Ada θα αναγκαστούν να περιοριστούν (τουλάχιστον αρχικά) σε εκτοξεύσεις UAV από τα καταστρώματα τους και εκτοξεύσεις αντιπλοικών βλημάτων κατά ευκαιριακών στόχων.