Η MDL παρέδωσε το πρώτο αντιτορπιλικό κλάσης P15B “Visakhapatnam” στο Ινδικό Ναυτικό

Το Visakhapatnam είναι το πρώτο από τα τέσσερα σκάφη που έχουν παραγγελθεί για το ινδικό ναυτικό. Το πλοίο πρώτης κατηγορίας καταστρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 και καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2015. Ακολούθησε το μελλοντικό INS Mormugao το οποίο καθελκύστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Το τρίτο αντιτορπιλικό, Imphal, εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο του 2019. Το τέταρτο και τελευταίο σκάφος της κατηγορίας θα είναι το Porbandar το οποίο αναμένεται να δρομολογηθεί τον επόμενο χρόνο. Και οι τέσσερις καταστροφείς κατασκευάζονται στο MDL. Το Visakhapatnam πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2021.

Το AatmaNirbhar Bharat είναι το όραμα του πρωθυπουργού Narendra Modi να κάνει την Ινδία ένα αυτοδύναμο έθνος.

Το Project 15B (P15B) / Visakhapatnam-class είναι το πιο πρόσφατο σχέδιο αντιτορπιλικού υπό κατασκευή για το Ινδικό Ναυτικό. Αυτά τα πλοία έχουν σχεδιαστεί εγχώρια από τη Διεύθυνση Ναυτικού Σχεδιασμού του Ινδικού Ναυτικού, στο Νέο Δελχί. Κάθε πλοίο εκτείνεται σε 163 μέτρα μήκος και 17,4 μέτρα στη δέσμη και έχει εκτόπισμα 7.300 τόνους. Αυτά τα πλοία θα προωθούνται από τέσσερις αεριοστρόβιλους για να επιτυγχάνουν ταχύτητα άνω των 30 κόμβων.

Σύμφωνα με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, τα αντιτορπιλικά P15B ενσωματώνουν νέες σχεδιαστικές ιδέες για βελτιωμένη ικανότητα επιβίωσης, διατήρηση της θάλασσας, stealth και ευελιξία. Βελτιωμένα χαρακτηριστικά stealth έχουν επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης του κύτους και της χρήσης διαφανών εξαρτημάτων ραντάρ που καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό αυτών των πλοίων. Ο σχεδιασμός γύρω από την περιοχή της γέφυρας φαίνεται να είναι η κύρια αλλαγή σχεδιασμού σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία Καλκούτα. Τα πλοία P15B θα είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν και να χειρίζονται δύο ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων.

Η κλάση Visakhapatnam μοιράζεται πολλά συστήματα αισθητήρων και όπλων με την προηγούμενη σχεδίασή της, τα καταστροφικά της κλάσης Καλκούτα (Project 15A): Το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών IAI EL/M-2248 MF-STAR S-band AESA, Thales LW-08 D -Ραντάρ air search και βυθόμετρο πλώρης BEL HUMSA-NG το οποίο διαθέτει και η P15A. Όπως το Project 15A, το Project 15B θα εφοδιαστεί με πυραύλους εδάφους-αέρος 32x Barak 8 (εκτοξευόμενοι από κυψέλες VLS) καθώς και 16 BrahMos, με συνατότητα κρούσης τόσο στόχων επιαφανείας, όσο και επίτευξης στρατηγικών πληγμάτων. Ενώ η κλάση Visakhapatnam ήταν αρχικά προγραμματισμένη να λάβει ένα κύριο όπλο των 127 mm (από την BAE Systems), το κύριο όπλο είναι τελικά παρόμοιο με αυτό της κατηγορίας Καλκούτα: 76 mm από τον Leonardo.

 

Πηγή: Naval News

Array