Η Ισπανία αγόρασε τρία Α-330 ΜΡΤΤ

Ανακοίνωση Airbus:

Χετάφε, 12 Νοεμβρίου 2021 – Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε την επίσημη παραγγελία για την απόκτηση τριών αεροσκαφών Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport Transport (MRTT). Σύμφωνα με τη συμφωνία, η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους σε διαμόρφωση μεταφοράς προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσει η μετατροπή του σε MRTT το 2024. Η παράδοση του πρώτου πλήρως μετασκευασμένου αεροσκάφους προγραμματίζεται το 2023 και της τρίτης και τελευταίας μονάδας το 2025.

Η σύμβαση καλύπτει τη σχετική υποστήριξη, όπως ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης εδάφους, εκπαίδευση και υποστήριξη εντός της υπηρεσίας μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Το αεροσκάφος, που αποκτήθηκε από την Iberia, θα μετατραπεί σε στρατιωτική μεταφορά δεξαμενόπλοιων στα ισπανικά κεντρικά γραφεία της Airbus στη Χετάφε της Ισπανίας. Θα είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο σύστημα ανεφοδιασμού σωλήνων & drogue και ένα ειδικό κιτ ιατρικής εκκένωσης (MEDEVAC).

A330 MRTT / KC-30A Voyager

Ο στόλος A330 MRTT θα λειτουργεί από την Ισπανική Αεροπορία 45 Wing, που εδρεύει στην αεροπορική βάση Torrejón (Μαδρίτη). «Με την προσθήκη του A330 MRTT στον στόλο της, η ισπανική Πολεμική Αεροπορία αποκτά μια βασική και αποδεδειγμένη νέα ικανότητα, που θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει επιχειρήσεις στο εξωτερικό, καθώς και αποστολές medevac, στις οποίες το αεροσκάφος διαδραμάτισε βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Covid-19 κρίση πανδημίας παγκοσμίως», δήλωσε ο Jean-Brice Dumont, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Στρατιωτικών Αεροσκαφών της Airbus.

Το A330 MRTT είναι το μόνο στρατηγικό δεξαμενόπλοιο και μεταφορικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς που πετά και είναι διαθέσιμο σήμερα. Η μεγάλη χωρητικότητα βασικού καυσίμου 111 τόνων / 245.000 λίβρες του επιτυχημένου αεροσκάφους A330-200, από την οποία προέρχεται, επιτρέπει στο A330 MRTT να διαπρέψει στις αποστολές ανεφοδιασμού αέρα-αέρος χωρίς την ανάγκη πρόσθετων δεξαμενών καυσίμου. Χάρη στην ευρεία άτρακή του, το A330 MRTT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ειδικό μεταφορικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει έως και 300 στρατιώτες ή ωφέλιμο φορτίο έως και 45 τόνους/99.000 λίβρες. Μπορεί επίσης να μετατραπεί εύκολα για να φιλοξενήσει φως και σταθμούς εντατικής θεραπείας Ιατρικής Εκκένωσης (MEDEVAC). Με περισσότερες από 250.000 ώρες πτήσης, το A330 MRTT μετρά 51 παραδόσεις σε 13 πελάτες.

Διαβάστε λεπτομέριες για το A330 MRTT:

A330 MRTT Spanish Air Force Infographic – ENG

Array