Η Φρεγάτα του Γαλλικού Ναυτικού Bretagne πραγματοποιεί ανταλλαγή πληρωμάτων στην Ισλανδία

Του Xavier Vavasseur

Το Γαλλικό Ναυτικό (Marine Nationale) πραγματοποίησε ανταλλαγή πληρώματος εντός του θεάτρου για τη φρεγάτα FREMM “Bretagne” κλάσης Aquitaine νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ανταλλαγή πληρώματος (B crew relieving A crew) πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, στις 7 Δεκεμβρίου 2021.

Η ανταλλαγή πληρώματος στην Ισλανδία επιτρέπει στη φρεγάτα να περνά περισσότερο χρόνο στο κενό GIUK για να ανιχνεύει και να παρακολουθεί υποβρύχια.

Το γεγονός σηματοδότησε την πρώτη φορά που η Διοίκηση του Ατλαντικού Στόλου του Γαλλικού Ναυτικού (CECLANT) αλλάζει το πλήρωμα ενός από τα σκάφη της σε μια περιοχή επιχείρησης. Τον Αύγουστο, μια παρόμοια ανταλλαγή πληρώματος έλαβε χώρα για τη φρεγάτα FREMM Languedoc στο Άμπου Ντάμπι. Η φρεγάτα συμμετείχε τότε στην επιχείρηση AGENOR.

FREMM Bretagne in Iceland. French Navy picture (Source: Naval News)

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υιοθέτησε την ιδέα διπλού πληρώματος για ορισμένα από τα σκάφη επιφανείας του το 2019. Η στροφή σε μια ιδέα διπλού πληρώματος αύξησε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του FREMM κατηγορίας Aquitaine: Αναμένεται ότι θα μπορούν να περνούν 50% περισσότερες ημέρες στη θάλασσα ( Η φρεγάτα FREMM συνήθως περνούσε 110 ημέρες στη θάλασσα πριν από την υιοθέτηση της ιδέας του διπλού πληρώματος). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι τα πληρώματα είναι πιο ξεκούραστα, επομένως πιο λειτουργικά αποδοτικά όταν επιστρέφουν στη θάλασσα (και λιγότερο επιρρεπή στο να κάνουν λάθη στα καθήκοντά τους).

Η Bretagne (με το πλήρωμά της A) αναπτύχθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό και τη Νορβηγική Θάλασσα από τις 19 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε το Naval News, η κύρια αποστολή της Bretagne κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπτυξης είναι να παρακολουθεί και να παρακολουθεί υποβρύχιες δραστηριότητες γύρω από το κενό GIUK όπου το υποβρύχιο η παρουσία είναι σε άνοδο.

Σύμφωνα με δήλωση του Γαλλικού Ναυτικού, το «πλήρωμα Β» της Βρετάνης μεταφέρθηκε στην Ισλανδία με αεροσκάφη A400M και MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Array