Happy New Year, Islamabad!

Του Ιάσωνα Τσέτσου

Για εσένα που διαβάζεις ετούτο εδώ το άρθρο, εύχομαι ολόψυχα Καλή Χρονιά, Χρόνια Πολλά με Υγεία και σύντομα Ελευθερία σε εσένα και τους οικείους σου. Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της και μια νέα ξεκίνησε, με τους επιστήμονες να δίνουν χρησμούς για εξασθένιση της πανδημίας κατά την Άνοιξη. Αισιόδοξες προβλέψεις που δίνουν μια νότα ελπίδας μέσα στην δυστοπία που όλοι βιώνουμε.

Ας πάμε στο κύριο μέρος του κειμένου και στον λόγο για τον οποίο το συνέταξα. Αλλαγή χρονιάς. Όπως αρκετοί συμπολίτες μας, έτσι κι εγώ πέρασα τις τελευταίες στιγμές του χρόνου, εργαζόμενος και μακριά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα για την προστασία της Υγείας τους. Βλέπετε, με την Όμικρον να καλπάζει και πολλούς δικούς μου ανθρώπους θετικούς στον κορωνοϊό, θα ήταν πραγματικά επιπόλαιο να συγχρωτιστώ με γνωστούς και άγνωστους σε κάποιο σπίτι. Για μαγαζί, ούτε λόγος με την απαγόρευση καπνίσματος, μουσικής και όρθιων αλλά και τον ιδιότυπο περιορισμό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας από τα καταστήματα της εστίασης.

Από νωρίς, ως συνήθως, χάζευα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις συζητήσεις γύρω από τα θέματα της επικαιρότητας, εν προκειμένω την συναυλία – υπερπαραγωγή και άνευ κοινού, γνωστού τραγουδιστή στον Λυκαβηττό που θα τελούνταν υπό το άγρυπνο βλέμμα ανδρών των ΜΑΤ και δεκάδων άλλων αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, για λόγους ασφαλείας. Βλέπετε, γνωστές και άγνωστες «δημοκρατικές» περσόνες του διαδικτύου είχαν προαναγγείλει κάλεσμα για το γιαούρτωμα (!) του. Οποία έκπληξις για μια χώρα που τελεί υπό την ιδιότυπη ομηρία ακραίων μειοψηφιών.

Όπως είναι φυσικό, δεν είχα την παραμικρή ιδέα για άλλους, πραγματικούς εορτασμούς με πλήθη κόσμου που έμελλε να διεξαχθούν λίγες ώρες αργότερα στην πλατεία Συντάγματος. Αντιεμβολιαστές; Πιστοί; Συμπολίτες μας που βγήκαν αυθόρμητα να γιορτάσουν τον ερχομό του 2022; Όχι, Πακιστανοί.

Ναι, Πακιστανοί, άνθρωποι αλλοεθνείς, από εκείνη την μακρινή χώρα,  την πιο πιστή Σύμμαχο της Τουρκίας με την σκληρή Μουσουλμανική παράδοση. Χοροί, ξεφωνητά, ισλαμικές σημαίες, βεγγαλικά και αρκετές εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες άνδρες – στην πλειοψηφία τους νέοι – να συνωστίζονται χωρίς μάσκες ή αποστάσεις σε μια έκταση από την πλατεία Συντάγματος έως το Μοναστηράκι. Και η Αστυνομία απούσα. Βλέπετε, οι εντολές που είχαν ήταν να παρεμποδίσουν μαζώξεις ιθαγενών Ελλήνων σε σπίτια. Βλέπετε, ο ιός αυτός μολύνει επιλεκτικά και ουδέποτε ξένους, λοατκι+, αριστερούς κλπ…

Βίντεο υπάρχουν (τα ανέβασαν οι παρευρισκόμενοι) και πιθανόν να τα έχετε παρακολουθήσει κι εσείς. Εικόνες που δείχνουν την Αθήνα ως μια άλλη, μεσογειακή Ισλαμαμπάντ. Και το λέω χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Μέχρι και σε δελτία ειδήσεων καναλιών του Πακιστάν έπαιξε η είδηση. Είναι εικόνες που τις βλέπουμε καθημερινά όσοι περιδιαβαίνουμε το κέντρο της πόλης, αλλά δεν τολμούμε να αναπαράξουμε υπό τον φόβο μήπως καταγγελθούμε ως «ακραίοι», «ρατσιστές» ή ό,τι άλλο.

Προσωπικά, και κλείνοντας με αυτό, προβληματίστηκα βαθύτατα με το συμβάν. Το ίδιο και χιλιάδες συμπολίτες μας. Επειδή πρόκειται για μια εικόνα από το μέλλον. Ένα μέλλον ζοφερό, όπου θα είμαστε ξένοι στην ίδια μας την Πατρίδα, μειονότητα ανάμεσα σε έναν αλλοεθνή πολυπολιτισμικό ανθρώπινο πολτό. Άτομα χωρίς ταυτότητα.

Θα ήταν άραγε περήφανοι οι Πρόγονοί μας, μετά από τόσα χρόνια Αγώνων και ποτάμια αίματος για την πολυπόθητη Λευτεριά; Ένας Γέρος, εκεί ψηλά, με μουστάκι και μακριά ψαρά μαλλιά, μου χαμογελάει συνωμοτικά και μου κλείνει το μάτι…