Gowind 2500 HN: Η επιχειρησιακή αξιοποίηση του πλοίου

Πριν λίγες ώρες η Ελλάδα επικύρωσε την συμφωνία με την Γαλλία για αγορά 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών κλάσης FDI (Frégate de défense et d’intervention), ενώ από το βήμα του Κοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Γαλλική πλευρά για οριστικοποίηση της συμφωνίας για 4 κορβέτες τύπου Gowind 2500. Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο ακριβής οπλισμός των Gowind δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, πιθανολογούμε όμως ότι θα φέρει πολλά κοινά σημεία με τις Αιγυπτιακές Gowind 2500, καθώς το θέατρο επιχειρήσεων τόσο των Αιγυπτιακών, όσο και των Ελληνικών Gowind, θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος από την μία, και μια «κλειστή» θάλασσα όπως το Αιγαίο και η Ερυθρά Θάλασσα.

Με αυτό το σκεπτικό θα υποθέσουμε ότι οι Ελληνικές Gowind θα φέρουν συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου των Αιγυπτιακών: Vigile 200 Tactical R-ESM, Altesse Naval C-ESM και Sylena Mk2 decoy launcher, ώστε να αυξηθεί το survivability του πλοίου σε περιβάλλον με πολλαπλές απειλές. Πέραν των ηλεκτρονικών συστημάτων, θα υποθέσουμε ότι τα πλοία θα φέρουν τον συνήθη οπλισμό με 16 VL MICA σε SYLVER A43 cells, καθώς η έκδοση NG δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, πυροβόλο των 76 χλστ OTO Melara, 2 Nexter Narwal αυτόματα πυροβόλα των 20 χλστ, 8 αντιπλοικά βλήματα MM-40 Exocet Block 3 και φυσικά 2 τριπλούς σωλήνες για τορπίλες MU-90. Τέλος στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού πολέμου, το πλοίο θα φέρει CAPTAS-2 σόναρ μεταβλητού βάθους (συρόμενο) και ενσωματωμένο Kingklip σόναρ στο hull του πλοίου, ενώ όλα αυτά θα διαχειρίζονται από το εξαιρετικό τακτικό σύστημα SETIS που θα διαθέτουν και οι FDI.

Έχοντας αυτά υπ’όψιν μας, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η Gowind 2500 θα έχει υψηλές δυνατότητες στο κομμάτι του ανθυποβρυχιακού και του ηλεκτρονικού πολέμου, γεγονός που θα δώσει την δυνατότητα στο πλοίο να επιχειρήσει τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο. Το χαμηλό RCS του πλοίου του δίνει την δυνατότητα να επιχειρήσει και σε ανοιχτές θάλασσες, κάτι που καθιστά την Gowind ένα εξαιρετικό asset στην διάθεση του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Ο καλύτερος ρόλος για το πλοίο θα είναι να βρίσκεται διαρκώς μαζί με μία FDI, έτσι ώστε να παρέχουν κάλυψη το ένα πλοίο στο άλλο και να επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση του Αιγαίου, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να καλύψει με σχετική ευκολία αεροπορικά τις Gowind που θα επιχειρήσουν εκεί μαζί με τις ΜΕΚΟ, έτσι ώστε οι FDI να είναι διαθέσιμες για επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Array