Επιστροφή των ηρώων

O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, σήμερα, Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, παρέστη ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, στις τελετές μετακομιδής και υποδοχής των λειψάνων επτά πεσόντων και αγνοουμένων Ελλήνων Αγωνιστών της Κύπρου, που ανευρέθησαν και ταυτοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του αντίστοιχου προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας:

– Συνταγματάρχη (Πεζικού) Κωνσταντίνου Κόκκα.

– Συνταγματάρχη (Μηχανικού) Νικόλαου Γιαννακόπουλου.

– Έφεδρου Ανθυπασπιστή (Πεζικού) Δημήτριου Βελώνα.

– Έφεδρου Ανθυπασπιστή (Καταδρομών) Χριστόδουλου Δοϊτσίδη.

– Έφεδρου Ανθυπασπιστή (Εφοδιασμού-Μεταφορών) Δημήτριου Θανόπουλου.

– Έφεδρου Ανθυπασπιστή (Πεζικού) Χαράλαμπου Καραγκούνη.

– Έφεδρου Ανθυπασπιστή (Πεζικού) Θωμά Κουκούλη.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη στην επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, κατά την οποία τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση προς τιμήν των πεσόντων, πραγματοποιήθηκε επίδοση μεταλλίων στους οικείους των Ηρώων και παραλαβή των λειψάνων τους.

Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς των Ηρώων, ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Φώτης Φωτίου, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ.κ. Χριστόφορος, ως εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Κύπρου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκά, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Συνταγματάρχης (ΠΖ) Στυλιανός Τίνανας.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι συγγενείς συνόδευσαν τους Ήρωες με πτήση στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής των λειψάνων τους.

Τους Ήρωες και την Ελλαδική αποστολή υποδέχθηκαν ο Βουλευτής Β΄ Δυτικής Αττικής (ΝΔ) και Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρας, ως εκπρόσωπος του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι Αρχηγών Κομμάτων, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, και οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσημη τελετή υποδοχής, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αποτελεί εξαιρετική τιμή και προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση το γεγονός ότι παραλάβαμε σήμερα και συνοδεύσαμε στην πατρίδα τα οστά επτά (7) ηρώων που έπεσαν υπέρ πατρίδος στη μεγαλόνησο, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Η μητέρα Ελλάδα υποδέχεται σήμερα αγωνιστές της Κύπρου, οι οποίοι με τον αγώνα και τη θυσία τους τίμησαν την Ελληνική Σημαία και επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους προς τη Πατρίδα. Πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας αλλά και στις παραδόσεις της αρχέγονης ελληνικής ιστορίας, τήρησαν τον όρκο τους και αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα εθνικής αξιοπρέπειας καθώς και πηγή εθνικής υπερηφάνειας.

Μέσα στην κάψα του καλοκαιριού, προσέφεραν την άλκιμη τους νιότη. Ήρωες και μάρτυρες μαζί. Γράφοντας τον επίλογο στις Κυπριακές Θερμοπύλες τον Ιούλιο – Αύγουστο του ’74, σε μια αψεγάδιαστη αναπαράσταση της μάχης των Θερμοπυλών τον Αύγουστο του 480 π.Χ, μιας μάχης που οι λίγοι παρέμειναν να αντιμετωπίσουν τους πολλούς.

Παρέμειναν για να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι το δίκαιο θριαμβεύει. Ότι ο θάνατος δε λυγίζει την ψυχή. Παρέμειναν για να σώσουν την πατρίδα τους, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Οι επτά (7) ηρωικά πεσόντες αγωνιστές, παραδίδουν στις νέες γενιές διδάγματα αρετής, θάρρους, φιλοπατρίας και ανιδιοτελούς προσφοράς. Μας μεταλαμπαδεύουν το μήνυμα ότι η ακλόνητη πίστη στα ιδανικά, το ελεύθερο πνεύμα, ο σεβασμός στις αξίες και στις παραδόσεις του Ελληνισμού, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαχειριστούμε τις σύγχρονες προκλήσεις, στο νέο περιβάλλον ασφαλείας που δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επτά (7) πεσόντες, σαράντα επτά (47) ολόκληρα χρόνια μετά την υπέρτατη θυσία τους και την προσμονή τους στην φιλόξενη κυπριακή γη, επιστρέφουν σήμερα, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Οι ψυχές τους θα αναπαυθούν πλέον και θα βρουν τη γαλήνη που τους αξίζει.

Η Ελληνική Πολιτεία εκτελεί σήμερα το ελάχιστο χρέος της προς τους ηρωικούς αγωνιστές της Κύπρου. Η ανεύρεση, η ταυτοποίηση, η επιστροφή στην Ελλάδα και η ταφή με τις αρμόζουσες τιμές, όλων των αγνοουμένων της Κύπρου, αποτελεί μια εθνική εκκρεμότητα. Αυτή η επιταγή της ιστορίας μας, ο σεβασμός προς τους νεκρούς πολεμιστές, έχει τις ρίζες της στην ιστορική μας διαδρομή και στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το δράμα της Κύπρου όμως δεν έχει τελειώσει. Σχεδόν πενήντα (50) χρόνια μετά την παράνομη εισβολή, οι δυνάμεις κατοχής βρίσκονται ακόμα στις ίδιες θέσεις. Η Τουρκία, με τη στάση της τόσο στο Κυπριακό ζήτημα όσο και στο θέμα των διεκδικήσεων απέναντι στην Ελλάδα, δείχνει ότι παραμένει σταθερή, στις αδιάλλακτες και πέραν κάθε έννοιας Δικαίου θέσεις της.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν ως σταθερό και κύριο πυλώνα της εξωτερικής τους πολιτικής, την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και το σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Το όραμά μας παραμένει μια Νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, όσο αυτή θα καταπατά κάθε έννοια νομιμότητας και αρχή Διεθνούς Δικαίου.

Η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης. Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με προφανή σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στους συγγενείς των επτά (7) πεσόντων αγωνιστών, εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια της Πολιτείας. Σας διαβεβαιώνω ότι, βαθύτατη συγκίνηση, αισθήματα σεβασμού και υπερηφάνειας διακατέχουν όλους τους Έλληνες μπροστά στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό τους. Η θυσία τους εξακολουθεί να είναι εθνική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στην Κυπριακή Κυβέρνηση, την οποία ευχαριστούμε θερμά, για τις άοκνες προσπάθειές της να ανευρεθούν τα οστά των επτά (7) ηρώων που υποδεχόμαστε σήμερα στην Ελλάδα.

Κοινός στόχος μας είναι, όλοι οι αγωνιστές που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο, να ταφούν στην Ελλάδα και να αναπαυθούν εν ειρήνη. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συντονισμένα με τις κυπριακές αρχές, με το μέγιστο των δυνάμεων μας.

Συνταγματάρχη Κωνσταντίνε Κόκκα

Συνταγματάρχη Νικόλαε Γιαννακόπουλε

Ανθυπασπιστή Δημήτριε Βελώνα

Ανθυπασπιστή Χριστόδουλε Δοϊτσίδη

Ανθυπασπιστή Δημήτριε Θανόπουλε

Ανθυπασπιστή Χαράλαμπε Καραγκούνη

Ανθυπασπιστή Θωμά Κουκούλη

«Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία» γράφει ο ποιητής μας Ανδρέας Κάλβος.

Η δική σας Τόλμη, η δική μας Ελευθερία.

Σας ευχαριστούμε για όλα όσα προσφέρατε στην πατρίδα.

Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη για τον αγώνα σας.

Αθάνατοι!!

Σας ευχαριστώ».

Array