Ένα F-35B έκανε ρίψη του smart weapon StormBreaker

Η Raytheon Missiles & Defense, ένας κλάδος της Raytheon Technologies, και το Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την πρώτη ρίψη όπλων ενός έξυπνου όπλου StormBreaker από ένα F-35B Lightning II των Πεζοναυτών.

Δελτίο τύπου της Raytheon:

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ένας πιλότος F-35B χρησιμοποίησε το network-enabled ως κατευθυνόμενο πυρομαχικό, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε κάποιος στη μάχη, από τον σχεδιασμό της αποστολής μέχρι την απελευθέρωση.

Αφού το F-35B απελευθέρωσε το όπλο, ένα κοντινό F/A-18F Super Hornet παρακολούθησε το πέταγμα του όπλου πάνω από ένα κοινό δίκτυο. Το Super Hornet συνέχισε την παρακολούθηση του όπλου μέχρι την επιτυχή πρόσκρουση, επιδεικνύοντας επιτυχημένη ικανότητα συνδεσιμότητας δικτύου.

Stormbreaker mockup at Dubai Air Show 2019 (Wiki)

Το StormBreaker και το F-35B θα συνεχίσουν τις αναπτυξιακές και στη συνέχεια τις επιχειρησιακές δοκιμές για να αποδείξουν την ασφάλεια και την ικανότητα. Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα δηλώσει την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα στο Super Hornet μετά την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών δοκιμών.

Πέρυσι, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έβαλε το όπλο στο F-15E Strike Eagle και έκτοτε το όπλο έχει πραγματοποιήσει διάφορες live drops και weapons evaluations.