Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη! Χρόνια πολλά Μακεδονία!

Σήμερα 26 Οκτωβρίου γιορτάζουμε δύο πολύ μεγάλες γιορτές: Τον Άγιο Δημήτριο, που μαρτύρησε στις ρωμαϊκές φυλακές για την πίστη του και έγινε σύμβολο της απανταχού Ορθόδοξης πίστης, αλλά και την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 26 Οκτωβρίου του 1912, όταν ο Αρχιστράτηγος και τότε διάδοχος του θρόνου των Ελλήνων Κωνσταντίνος, μπήκε με τον Ελληνικό στρατό πρώτος στην Θεσσαλονίκη, αφήνοντας τους Βούλγαρους με το «παράπονο» που δεν ήταν οι ίδιοι αυτοί που κατέλαβαν την πόλη, αλλά οι Ελληνικές δυνάμεις.

 

Ο Αρχιστράτηγος των Ελληνικών Δυνάμεων και διάδοχος Κωνσταντίνος, κατά την είσοδο του στη Θεσσαλονίκη.

 

Θέλουμε να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλο τον Ελληνισμό, γιατί η σημερινή γιορτή είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς λαμβάνει χώρα και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, η ενοποίηση των εδαφών των βαλκανικών πολέμων με την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν και είναι αυτό που διασφάλισε την ενότητα και την ισχυροποίηση της χώρας, έναντι των επεκτατικών βλέψεων που κατά καιρούς έχουν οι γείτονες της Ελλάδας.

 

Ο Άγιος Μεγαλομάρτηρας Δημήτριος.

Ευχόμαστε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο για τη Χερσόνησο του Αίμου και ένας εμπορικός κόμβος για το εμπόριο στη Μαύρη Θάλασσα και να προβάλλει την εικόνα της χώρας μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος. – Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου

Array