Αναβολή για το πρόγραμμα αναβάθμισης των M-270 MLRS, πρόοδος με τα RM-70

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ). Για το ζήτημα της αναβάθμισης των ΠΕΠ (Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων) M-270 και των RM-70 και την εισήγηση της ΔΠΒ (Διεύθυνση Πυροβολικού) για αναβάθμιση των M-270  από την Lockheed Martin, έναντι του ποσού των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ΑΣΣ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η αναβάθμιση δεν θα αφορά όλα τα M-270, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα και τα τους πυραύλους ATACMS των MLRS, καθώς κατά το ΑΣΣ, οι GMLRS δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τους ATACMS, καθώς έχουν τακτικό χαρακτήρα στο πεδίο της μάχης.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με την κατασκευάστρια εταιρία, καθώς η LM θεωρείται σίγουρο ότι θα επανέλθει με μια συνολική πρόταση για αναβάθμιση των συστημάτων, αντίστοιχη με αυτή που υπέγραψε η Ρουμανία με την LM.

American M-270A1 MLRS.

 

Το σημαντικό εδώ είναι να αναβαθμιστεί το σύστημα πυρός των Μ-270, να αγοραστούν οι νέες ρουκέτες GMLRS και να προμηθευτεί με νέα όπλα μεγάλου βεληνεκούς το Πυροβολικό (άνω των 150 χλμ), καθώς τα ATACMS Block I της Ελλάδας είναι υποδεέστερα (αν και όχι για πολύ), από τα τουρκικά Block IA. Θεωρείται έτσι καίριας σημασίας η αγορά ATACMS Block IVa, όπλων που θα μπορούν να χτυπήσουν υψηλής στρατηγικής αξίας στόχους, βαθιά στο εχθρικό έδαφος.

Σε περίπτωση που η LM δεν επανέλθει με καλύτερη πρόταση, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς την Ευρώπη για το κομμάτι της αναβάθμισης των συστημάτων, όπως αντίστοιχα πολύ ορθά, πράξαμε για τις νέες σεβικές ρουκέτες των RM-70, που θα αυξήσουν την εμβέλεια τους από τα 20 στα 40 χιλιόμετρα.

Τέλος να ναφέρουμε ότι το ΓΕΣ δοκιμάζει αυτές τις μέρες το τσεχικής κατασκευής ΠΕΠ RM-70 Vampir, ώστε να αποφασίσουν για τυχόν αναβαθμιση των RM-70 σε συνεργασία με την Excalibur Army.

RM-70 σε άσκηση.