Αναβάθμιση των M-270 MLRS

Όπως μετέδωσε το Defencereview.gr, η Διεύθυνση Πυροβολικού (ΔΠΒ) αποφάσισε να εισηγηθεί στο ΥΠΕΘΑ, πρόγραμμα κόστους 550 εκατομμυρίων ευρώ, για την αναβάθμιση του συνόλου των M-270 MLRS του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ), με την Lockheed Martin (LM) να αναλαμβάνει το πρόγραμμα.

Πρόκειται για μια μεγάλη ανάγκη του ΕΣ, η οποία και θα συμπεριλαμβάνει πέρα από την συτήρηση των συστημάτων, αγορά νέων ρουκετών M30 GMLRS με βεληνεκές 80 και πλέον χιλιομέτρων, ενώ θα εξεταστεί η αγορά και GMLRS-ER με βεληνεκές σύμφωνα με την LM, πάνω από 135 χλμ. με την κατασκευάστρια εταιρία να αναφέρει ότι το βεληνεκές στο μέλλον θα επεκταθεί στα 150 χλμ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή η πληροφορία έρχεται μόλις μήνες μετά την υπογραφή συμβολαίου ύψους 1 δις δολλαρίων μεταξύ της LM και του Αμερικανικού Στρατού για προμήθεια των εν λόγω ρουκετών.

Επιχειρησιακά οι GMLRS-ER δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τους ATACMS, το σύστημα το οποίο είναι, είναι ο PrSM (Precision Strike Missile) ή όπως είναι γνωστός, Deep Strike, τον οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεσμεύσει προς την Ελλάδα για την ώρα, οπότε κατ’εμάς η επιλογή της ΔΠΒ είναι η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να γίνει, την δεδομένη στιγμή.

Συμπληρωματικά θα μπορούσε μετά την αναβάθμιση των συστημάτων, ο ΕΣ να κινηθεί για την αγορά νέων ATACMS της έκδοσης Block IV A, και παράλληλη αναβάθμιση των υφιστάμενων Block I βλημάτων σε ΙΑ, πρόγραμμα το οποίο και «τρέχει» η LM.

Array