Αναβάθμιση για την Αεροπορία Στρατού: 9+9 AH-64E Apache

Σύμφωνα με την Πτήση, 9AH-64D της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο E “Guardian” και θα αγορσούν 9 καινούργια “Guardian”.

Όπως είχαμε γράψει παλαιότερα, σε πρόσφατο τεστ της Αμερικανικής αεροπορίας στρατού, ένα AH-64E πέτυχε βολή με NLOS στα 32 χλμ. (διαβάστε το άρθρο για τους Spike NLOS ΕΔΩ) Σε περίπτωση που γίνει πράξη το πρόγραμμα, θα μιλάμε για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ΑΣ, καθώς θα μπορεί να χτυπάει στόχους εδάφους από ασφαλείς αποστάσεις, ακόμα και από αντιαεροπορικά συστήματα όπως το HiSAR-A, για το οποίο γράψαμε άρθρο παλαιότερα (δείτε το ΕΔΩ).

 

Το σημαντικό στο ζήτημα των AH-64 είναι η συνολική υποστήριξη τους, καθώς πρόκεινται για ελικόπτερα μιας ηλικίας, και οι ανάγκες σε τεχνική υποστήριξη είναι μεγάλες. Ιδανικά θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα 9 D σε επίπεδο E και να αναβαθμιστούν τα 19 Α με τα συστήματα της Elbit, ώστε να έχουν δυνατότητα βολής Spike NLOS.

Υπάρχουν σκέψεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί η συνολική αναβάθμιση των AH-64A, όμως άποψη μας είναι ότι τα λάθη που έγιναν, δεν πρέπει να επαναληφθούν και η ΑΣ να έχει μια ισχυρή δύναμη 18+19 επιθετικών ελικοπτέρων, που μαζί με τα OH-58D Kiowa Warrior και μπορούν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διαλύσουν τις εχθρικές δυνάμεις σε Αιγαίο και Θράκη.

Array