Ξεκίνησε η ειδική εκπαίδευση αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκίνησε η ειδική εκπαίδευση αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κήρυξε την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους άνδρες και τις γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Θα την παρακολουθήσουν 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021 η ειδική εκπαίδευση αστυνομικών και ειδικών φρουρών που στελεχώνουν την ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής.

Την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος κήρυξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Ο κ. Υπουργός μετά το σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας επισημαίνοντας παράλληλα και την κοινωνική αποστολή της. (σχετικό το από 29-11-2021 Δελτίο Τύπου )

Ακολούθως, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Αρχηγός, κατά τον οποίο, ευχαρίστησε το προσωπικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. για το ιδιαίτερο έργο τους και την σημασία αυτού στην καθημερινότητα των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας των οποίων ενισχύθηκε με την περαιτέρω στελέχωση της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και κυρίως της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του λεκανοπεδίου. Επισήμανε, παράλληλα τόσο τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας των πολιτών όσο και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν προς την κατεύθυνση αυτή, προτρέποντας το προσωπικό να εργάζεται καθημερινά με επαγγελματισμό, ζήλο και επιμονή.

Παράλληλα σημείωσε το σκοπό της παρούσας μετεκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος και υλοποιείται από ειδικώς καταρτισμένα στελέχη του Σώματος αλλά και εγνωσμένους κύρους προσωπικότητες, καθώς και ότι αυτή αποτελεί την απαρχή ενός κύκλου ειδικής επαγγελματικής κατάρτισης των αστυνομικών της πρώτης γραμμής, που επιχειρείται, για την αποτελεσματική διαχείριση σοβαρών συμβάντων.

Τέλος ευχαρίστησε όσους συμβάλουν στην υλοποίηση της εν λόγω εκπαίδευσης, προτρέποντας τους εκπαιδευόμενους να αποκομίσουν το μείζον όφελος μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το σχολείο επανεκπαίδευσης θα παρακολουθήσουν συνολικά 2.500 άνδρες και γυναίκες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, διάρκειας έξι ημερών, και για διάστημα από 29 Νοεμβρίου 2021 έως 16 Ιουλίου 2022.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και υλοποιείται με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαίδευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να μετεκπαιδευτούν και να ενημερωθούν διεξοδικά στο θεωρητικό μέρος, από ιδιώτες πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ρατσισμού, ξενοφοβίας, διεθνούς προστασίας, επαγγελματικής αγωγής, κανόνων δεοντολογίας, οπλοφορίας, χρήσης πυροβόλων όπλων, ψυχολογίας, επικοινωνίας και οργανισμών – κανονισμών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, στο πρακτικό μέρος τους παρέχεται η δυνατότητα να αναπτύξουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, στις πρώτες βοήθειες στο πεδίο, μέσω πρακτικής εξάσκησης σε σενάρια εξομοιούμενα ένοπλης συμπλοκής με τραυματίες αστυνομικούς και πολίτες, στη διαχείριση εγκλημάτων σε εξέλιξη – καταδιώξεων και μνημονίων ενεργειών, στους ελέγχους υπόπτων ατόμων μέσω σεναρίων κλιμακούμενης έντασης συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων, στους ελέγχους οχημάτων, στην αστυνομική αυτοάμυνα, στην οπλοτεχνική, καθώς και στους κανόνες ασφαλείας και χρήσης πυροβόλων όπλων.