ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - 23/10/2021. Συντάκτης: Prodromos Peios
Κατά την διάρκεια της IDEF2021 (η τουρκική DEFEA), ένα από τα συστήματα που έκλεψε την παράσταση στα ελληνικά ΜΜΕ του χώρου της άμυνας, ήταν το κατευθυνόμενο πυρομαχικό σπονδυλωτής διαμόρφωσης, Kuzgun της τουρκικής SAGE. Παρουσιάστηκε σε 3 διαφορετικές εκδόσεις, με διαφορετικές κεφαλές και συστήματα καθοδήγησης:
Οι τρεις εκδόσεις μοιράζονται πολλά κοινά ως συστήματα, αλλά έχουν και πολλές διαφορές, το Kuzgun-SS έχει την δυνατότητα να φέρει τριών ειδών κεφαλές: Θραυσματογόνα Υψηλής Εκρηκτικότητας, Θερμοβαρική, Διατρητική και Γενικής Χρήσης, ενώ η έκδοση Kuzgun-SS μπορεί να εξοπλιστεί εναλλακτικά με τους ακόλουθους αισθητήρες: INS, INS/GPS, Laser, IIR/CCD και mmW Radar, όπως και η έκδοση TjM. Η κύρια διαφορά της TjM και της SS είναι στην εμβέλεια των δύο, η μεν TjM, λόγω της δυνατότητας που δίνει ο κινητήρας, έχει 100 κιλά εκρηκτική κεφαλή και εμβέλεια έως και 180 χλμ, ενώ η SS που βασίζεται κατά κύριο λόγω στην πλατφόρμα εκτόξευσης και έχει εκρηκτική κεφαλή έως 60 κιλά, έχει εμβέλεια έως 100 χλμ. από συστήματα εδάφους και έως 40 χλμ. από αεροπλάνα. Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι τα Kuzgun δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από CIWS όπως το RAM Block I που διαθέτουμε σε πολλά πλοία μας, λόγω του μικρού ηλεκτρομαγνητικού τους ίχνους. Η 3η και τελευταία έκδοση του Kuzgun είναι και η πιο «ακίνδυνη» για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, πρόκειται για την KUZGUN-KY, η οποία είναι εξοπλισμένη με τον τουρκικής κατασκευής κινητήρα του υπό-ανάπτυξη αντιαεροπορικού ναυτικού πυραύλου G-40, και έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό της Τουρκίας σε αντιπλοϊκους πυραύλους. Φέρει τα ίδια seekers με τις προηγούμενες εκδόσεις, έχει κεφαλή 30-60 κιλά και εμβέλεια έως 50 χλμ.
Όταν είχαν παρουσιαστεί αυτά τα όπλα, πολλοί τρόμαξαν και θορυβήθηκαν από την δύναμη και τις δυνατότητες αυτών των όπλων, τόσο μάλιστα που μερικοί έσπευσαν να θεωρήσουν «άχρηστες» τις αγορές Rafale και FDI HN. Είμαστε εδώ σήμερα για να αποδείξουμε ότι τα όπλα της SAGE ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΑ, και με το σωστό σχεδιασμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Καταρχάς ένα όπλο που έχει τόσες διαφορετικές κεφαλές, seekers και πλατφόρμες χρήσεις, πάντα αργεί να γίνει πλήρως επιχειρησιακό, και αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρήση του. Έστω όμως ότι είναι πλήρως επιχειρησιακό, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα;
Πρώτα και πάνω απ’ όλα να αναβαθμίσει την αεράμυνα της, ώστε να μη στηρίζονται τα πάντα στις FDI, αυτό επιτυγχάνετε μέσω αναβάθμισης των Patriot, και ενίσχυσης της μεσαίας και μικρής εμβέλειας αεράμυνας με αντιαεροπορικά συστήματα όπως το VL MICA NG και το Iron Dome. Έχουμε ξαναγράψει για αυτά τα συστήματα, και πρέπει να αξιοποιηθούν από το Στρατό Ξηράς (ΣΞ), ώστε να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω πυρομαχικά και οι πλατφόρμες τους. Επίσης σημαντικό είναι να ενισχυθεί ο στόλος των ραντάρ εδάφους, ειδικά των μικρής εμβέλειας, ώστε να εντοπίζετε η θέση του συστήματος που εκτοξεύει το Kuzgun και η θέση του να δεχθεί πυρά από το Πυροβολικό και την Πολεμική Αεροπορία. Ουσιαστικά να εντοπίσουμε τις πλατφόρμες και να τις εξουδετερώσουμε, πριν χρειαστεί να εμπλακούν βλήματα που θα βρίσκονται σε τροχιά. Αυτό είναι άλλωστε και το μότο του Πυροβολικού, Ισχύς δια της γνώσεως, καιρός να το κάνουμε πράξη με νέα UAV, UCAV και αναβάθμιση της αεράμυνας μας.
Array