ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - 08/12/2021. Συντάκτης: Prodromos Peios
Πριν λίγες ημέρες η Naval Group ανακοίνωσε την καθέλκυση της πρώτης κορβέτας πολλαπλών ρόλων Gowind 2500 (Κλάση Bani-Yas ή Gowind 2800) για το ναυτικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Νέες κορβέτες για το Πολεμικό Ναυτικό (Μέρος Α’): Οι επιχειρησιακές ανάγκες
Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρίας:
“Το 2019, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρήγγειλαν την κατασκευή δύο κορβετών Gowind® στη Γαλλία.
Η πρώτη κορβέτα, Bani Yas, καθελκύστηκε σήμερα στο ναυπηγείο Naval Group στη Lorient παρουσία της Αυτού Υψηλότητας Σεΐχη Saeed bin Hamdan Al-Nahyan. Η δεύτερη κορβέτα είναι ήδη υπό κατασκευή και θα καθελκυστεί τον επόμενο χρόνο.
Η Naval Group, ως πάροχος λύσεων με το κλειδί στο χέρι, θα εκπαιδεύσει επίσης το πλήρωμα του Ναυτικού των ΗΑΕ από το επίπεδο εξοπλισμού έως το επιχειρησιακό επίπεδο. Ξεκινώντας από τη Γαλλία, αυτή η προετοιμασία θα συνεχιστεί με τη δημιουργία ομάδων και την πρακτική εξάσκηση σε επιχειρησιακά σενάρια σε κάθε warfare area στον Κόλπο.
Ο Alain Guillou, Ανώτερος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Ανάπτυξης της Naval Group, δήλωσε: “Έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε τους εκπροσώπους των ΗΑΕ στο ναυπηγείο μας για να παραστούν στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης κορβέτας Gowind®. Αυτοί οι δύο μαχητές επιφανείας θα παρέχουν στο Ναυτικό των ΗΑΕ νέες ναυτικές δυνατότητες και αυτή η εκδήλωση σηματοδοτεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για το πρόγραμμα κοντά στην άκρως συμβολική ημέρα της 50ης επετείου των ΗΑΕ. προηγμένες τεχνολογίες του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS».
Η Gowind® έχει επίσης επιλεγεί από δύο άλλα ναυτικά και βρίσκεται σε υπηρεσία με επιτυχία με το Αιγυπτιακό Ναυτικό.”
Τέλος ανακοίνωσης.
–
Σχόλιο αρθρογράφου:
Η κίνηση των ΗΑΕ να τοποθετήσουν μη γαλλικά συστήματα στις Gowind 2800, ανοίγει νέες προοπτικές για το πλοίο, και για το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Ελλάδας, που διαπραγματεύεται την προμήθεια όσο το δυνατόν περισσοτέρων πλοίων για να αντικαταστήσει τις φρεγάτες τύπου S. Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία του Navalanalyses.com από την NAVDEX 2021 όπου και παρουσιάστηκε το πλοίο, το πλοίο θα φέρει:
Όπως μπορούμε να διακρίνουμε, το πλοίο θα φέρει διάφορα συστήματα, τόσο αμερικανικά, όσο και ευρωπαϊκά, κάτι που ανοίγει ευκαιρίες για τις Ελληνικές Gowind στο να τοποθετηθούν επάνω τους ESSM, μία κίνηση που θα ενίσχυε και την εθνική οικονομία, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος των χωρών που παρασκευάζουν μέρος του ESSM και έτσι θα μπορούσε να προτείνει στα ΗΑΕ παραγωγή στην Ελλάδα των βλημάτων και για τις Bani-Yas, και για τις Ελληνικές αντίστοιχα.
Στον αντίποδα το κόστος και ο χρόνος παραλαβής των Ελληνικών Gowind πιθανόν να αυξάνονταν και εν τέλη το ΠΝ να αναγκαστεί να μειώσει την συνολική παραγγελία στις 3 ή 4 από τι 5-6 που συζητάει αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Σύμφωνα με την Naval Group πάντως. Τα επίσημα τεχνικά δεδομένα του πλοίου είναι τα εξής:
Άποψη μας είναι ότι η Ελληνική σχεδίαση πρέπει να δώσει έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο και να εξοπλιστεί με αντιαεροπορικούς πυραύλους σημείου, δηλαδή με Aster 15 ή MICA VL, ώστε το κόστος ανά μονάδα να είναι αρκετά χαμηλό και να καταφέρει το ΠΝ να λάβει τον μέγιστο δυνατό αριθμό πλοίων, ιδανικά 6-7 πλοία, ώστε μέχρι το 2035, όλα τα γαλλικά πλοία να παραδοθούν στο ΠΝ και να ανανεωθεί ο στόλος ριζικά και αποτελεσματικά, με ομοιομορφία όπλων και συστημάτων.
Στο σάιτ μας αναλύσαμε όλες τις πιθανές προτάσεις για κορβέτες του Ελληνικού ΠΝ και καταλήξαμε ότι η Gowind 2500 αποτελεί την καλύτερη λύση για το ΠΝ, αρκεί να λάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα που έβαλε η Αίγυπτος στις δικές τις, χωρίς απαραίτητα να είναι μια αντιγραφή πλοίου. Πλοίο με έμφαση στον ηλεκτρονικό πόλεμο, μια πλατφόρμα με υψηλή διασυνδεδιμότητα μέσω Link 16/22 και τεχνική υποστήριξη, όχι στα λάθη του παρελθόντος με assets τα οποία εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους για 2-3 αστέρια παραπάνω.
ArrayΝέες Κορβέτες για το ΠΝ (Γ’ Μέρος): Η βέλτιστη επιλογή και οι αξιόλογες προτάσεις